Testen bij RTL tussen de sterren

Afgelopen halfjaar had ik het geluk te testen bij RTL. Inderdaad RTL, van RTL Boulevard, Temptation Island, Temptation Island VIPS en uiteraard Goede Tijden, Slechte tijden. Het tv-seizoen is weer in alle hevigheid losgebarsten. Qua content betekent dit dus veel nieuwe programma’s.

Nieuwe backend

Naast de nieuwe tv-programma’s werkt RTL op de achtergrond ook hard aan nieuwe IT-oplossingen. Een compleet nieuwe backend, is het idee, met daarbij ook een nieuw ICT-landschap. Hiervoor kozen ze in het voorbereidingstraject het programma Whats’On, een product van het Belgische Mediagenix.

Aan dit erg uitdagende project, dat de planning voor de tv-zenders RTL 4, 7, 8, RTLZ, en alle online kanalen verzorgt, mocht ik meewerken. Daarnaast gaat het systeem Elektronische programmagidsen genereren, alsmede meerdere frontends van metadata voorzien. Voor ons lag de focus voor het testen op alle integraties van de nieuwe backend, maar ook op een goede overgang qua migraties van ‘oude’ systemen.

Eindgebruikers testen mee

Hoe pak je zo’n groot en complex project nou aan met slechts twee testers? In het begin van het testproces wezen we per RTL-afdeling een eindgebruiker aan, de zogenaamde key-user. Iedere key user is verantwoordelijk voor het delen van kennis en de inrichting van zijn/haar eigen stukje Whats’On. Tijdens het uitvoeren van functionele testen zag ik deze key-users ook als testexpert van hun eigen domein. Met een extra pluspunt; ze kenden ook nog eens de weg binnen de organisatie en meehelpen met het opstellen van de acceptatie-criteria.

Jira plugin

Om bij te houden wat er allemaal wél en (nog) niet getest was, gebruikten we samen met de key-users een en dezelfde tool, namelijk de Adaptavist test plugin voor Jira. In deze tool maak je gemakkelijk testcycli aan, die meerdere testcases bevatten. Elke testcase was meerdere malen uit te voeren, wat regressietesten een stuk simpeler maakte.  Bovendien was het voor het management een handige tool, omdat zij de voortgang van het project hierin makkelijk zagen.

Bron: adaptavist.com

Stand ups om elkaar te informeren

In de loop naar het grote switch-over moment werd de druk op het Whats’On team groter. Er was merkbaar behoefte aan een goede afstemming. Twee developers die hetzelfde gaan uitzoeken, is in de aanloop naar een deadline wel het laatste dat je wilt! Vandaar dat we de lineaire standup in het leven riepen. Daarbij lag de focus op het afstemmen van de werkzaamheden. Wie doet wat vandaag en wie heeft iemand nodig voor het oplossen van een vraag? Dit bleek erg goed te werken en zorgde voor minder stress op de werkvloer.

In de voetsporen van Jan de Hoop

Een bijkomend voordeel van testen bij RTL, is dat je makkelijker toegang hebt tot de wereld van TV en Media. Zo stonden we op een dinsdagmiddag opeens in de studio waar Jan de Hoop (en de rest van het ontbijtnieuws-team) dagelijks zijn brood verdient. Erg gaaf om te zien hoe de techniek hier de tijd heeft ingehaald. Geen cameramensen meer die met veel bloed, zweet en tranen alle bewegingen van de nieuwslezer volgen, geen filmpjes meer die verkeerd instarten. Tegenwoordig gaat dat allemaal automatisch.

Ster allures

Bij het testen bij RTL van Whats’On en alle integraties kende ik een mooie tijd tussen de sterren bij RTL. In die leuke en dynamische omgeving, waande ik mezelf ook af en toe even een ster. Bijvoorbeeld in de studio van RTL Nieuws of bij een decorstuk van The Voice. Helaas haalde ik de screentest als volgende nieuwspresentator van het RTL nieuws niet, maar wie weet… Ook automatische regie en beeldbewerking moeten getest.

Deze week start ik op een nieuw interessant project bij de NS, heb ik veel zin in! Lijkt het jou ook leuk via Newspark op mooie projecten te werken? Check onze vacatures en onze Newspark Flex Module!