Blockchain Technology, een hype of toch niet?

Steeds vaker lees of hoor je over blockchain. Ook binnen Newspark bestaat aandacht voor blockchain. Wilfried Hoffman lichtte begin 2018 al, op zeer begrijpelijke wijze, de basis van blockchain toe. Voor mij, toen nog, een vrij nieuw begrip. Natuurlijk had ik de term al vaak horen vallen, maar dan met name in combinatie met cryptocurrencies als Bitcoin, maar ook minder bekende als Ethereum, Ripple, NEM en vele anderen.

Mijn eerste gedachte: “Leuk die cryptocurrencies – of het nu een bubbel is of niet – maar de technologie die achter deze coins schuil gaat, is super interessant en lijkt zeker geen hype!”. Inmiddels is mij wel duidelijk dat de coins eigenlijk niet los van de technologie te zien zijn. In de meeste toepassingen dienen de coins mede als vergoeding voor het beschikbaar stellen van de onmisbare rekenkracht in het blockchain netwerk (ook wel bekend onder de naam ‘mining’).

De visie dat blockchain inderdaad geen hype is, wordt in elk geval binnen Newspark breed gedragen. Dat bleek wel tijdens onze strategiesessie (welke veranderingen zien we in ons werkveld) als onderdeel van de recente Newspark Trainingsmiddag. Toevallig zag ik een dag later een Meetup, gericht op de combinatie van testen en de blockchain technologie. Precies het werkveld waarop wij ons met Newspark begeven, dus direct ingeschreven. Enerzijds die nieuwe interessante techniek en anderzijds ons vakgebied testen/kwaliteitsborging. Benieuwd hoe ze deze werelden samenbrengen en hoe om te gaan met deze nieuwe techniek?

Donderdag 24 mei 2018 was het zover, de Meetup. Er hing een goede sfeer en het enthousiasme van het publiek proefde je direct. Na de ontvangst werden de eerste tips al gedeeld, zoals de (deels) gratis toegankelijke blockchain Expo in Amsterdam op 27 en 28 juni of de interessante laagdrempelige documentaire over blockchain op Netflix. Doe er ook je voordeel mee! Na gezellig te hebben gepraat en gegeten, begon het eerste deel van de avond.

In ongeveer een uurtje namen ze ons mee in de grondbeginselen van blockchain. Beginnende bij een stukje evolutie in betaalmiddelen, o.a. gevolgd door de werking van de blockchain technologie (zoals de opbouw van de blokken, hashing, encryption en rekenkracht (TPS)).  Tevens toonden ze diverse huidige, nog in de kinderschoenen staande, en mogelijke toekomstige toepassingen. Na een korte pauze zoomden ze in op de valkuilen en de te overbruggen moeilijkheden om blockchain toepassingen te testen. Hierin werd onder meer onderscheid gemaakt of het gaat om het toepassen van een test object op een nieuw ontworpen blockchain netwerk of op bestaande, bewezen “voor zoverre je daarover nu al kunt spreken” blockchain netwerken. Immers bij het testen van een Windowsapplicatie test je enkel de applicatie (en eventuele koppelingen) en niet Windows zelf. Dat geldt natuurlijk even goed voor de blockchain technologie.

Kortom twee leerzame presentaties met veel interactie tussendoor met de diverse aanwezigen. Van testers tot Android developers, maar ook een student die voor zijn afstudeerscriptie al volop bezig is met de toepassingen van smart contracts leunende op de blockchain technologie. Leuk te zien dat de blockchain technologie bij velen begint te leven. Met veel plezier kijk ik terug op deze leuke, gezellige en leerzame avond!