Tobias 25-10-2024
Onlangs was het trainingsweekend van newspark, vol inspirerende sessies, leerzame workshops en waardevolle momenten samen. Een van de workshops die echt indruk maakte, ging over de accessibility (toegankelijkheid) van websites. Collega’s Menno en Joeri hadden deze sessie georganiseerd.
Toegankelijkheid: Meer dan alleen techniek
De workshop over toegankelijkheid benadrukte hoe belangrijk het is dat websites door iedereen gebruikt kunnen worden, ongeacht eventuele beperkingen als slechtziend of doof. De aanleiding voor deze workshop was dat er vanaf 2025 wetgeving ingaat die het verplicht stelt voor grote publieke websites om aan bepaalde standaarden van toegankelijkheid te voldoen. Deze nieuwe Europese wet heet de European Accessibility Act. Als testers gaan we daar vermoedelijk dus ook mee aan de slag.
Het ging niet alleen over de technische aspecten, maar vooral over de gebruikerservaring. Hoe zorgen we ervoor, dat iemand die afhankelijk is van een schermlezer, net zo gemakkelijk door een site navigeert als iemand zonder visuele beperking? Hoe maken we content begrijpelijk voor iedereen, inclusief mensen met cognitieve uitdagingen? Het werd al snel duidelijk dat accessibility niet slechts een technische vereiste is, maar een mindset die in elk aspect van webdesign en -ontwikkeling moet worden meegenomen.
Inclusieve ontwerpkeuzes
Tijdens de workshop hebben we geleerd hoe kleine ontwerpkeuzes een groot verschil kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van duidelijke contrasten voor tekst, zodat deze goed leesbaar is, zelfs voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen. Of het toevoegen van alt-teksten aan afbeeldingen, zodat mensen die een schermlezer gebruiken precies weten wat er op een afbeelding staat. Deze kleine aanpassingen kunnen de digitale wereld voor velen toegankelijker maken.
We hebben ook een quiz gedaan met feitjes over toegankelijkheid en daarna zelf geprobeerd door websites te navigeren met behulp van de “verteller” van Windows, terwijl we een blinddoek ophadden. Dit was heel leerzaam: het is vreselijk moeilijk om een website te navigeren zonder te kijken, zelfs met redelijk goede software zoals de verteller van Windows. We gebruikten grote, goed onderhouden websites zoals YouTube en Bol.com, en merkten dat zelfs daar de toegankelijkheid niet altijd optimaal was. Veel kleinere websites hebben hun toegankelijkheid zelfs nog slechter voor elkaar.
Accessibility geautomatiseerd testen
Je kunt een bepaald basisniveau van toegankelijkheid ook geautomatiseerd testen. Niveaus van toegankelijk zijn A, AA en AAA. Je kunt voor een website bekijken aan welk niveau wordt voldaan door een geautomatiseerde scan te doen.
Dit kan bijvoorbeeld met tools zoals Google Lighthouse of ismijnsitetoegankelijk.nl. Het is vrij eenvoudig om op deze manier de toegankelijkheid van een website in kaart te brengen. Je kunt dit ook tijdens het software ontwikkelproces in een pipeline weer testen.
Opvallende inzichten
Opvallend vond ik dat er in Nederland ongeveer 4,5 miljoen mensen zijn met een beperking. Daarnaast hebben veel mensen ook tijdelijk te maken met een beperking, bijvoorbeeld wanneer je erg moe bent of je hand gebroken hebt. Er zijn dus veel meer mensen die baat hebben bij goede toegankelijkheid dan je misschien zou denken.
Ook als tester letten op betere toegankelijkheid
De workshop was een eye-opener voor velen van ons. Toegankelijkheid is geen optionele toevoeging; het is een essentieel onderdeel van goed design. Het zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun mogelijkheden, kan deelnemen aan de digitale samenleving. Met deze kennis hopen we bij newspark onze toekomstige projecten inclusiever te maken en accessibility altijd voorop te stellen.