Welke kleur ben jij?

Welke kleur ben jij, met welke kleur match je goed en met welke ontstaat er vuur? Dit zijn vragen die werden behandeld in de talk door Petra Bouskova op Seleniumconf 2019. In deze blog vat ik haar talk voor jullie samen met interessante weetjes.

Het Disc model
Naast al de technische Selenium- / test-gerelateerde talks, gaf Petra Bouskova ook een presentatie over het DISC model, ook wel Insights Discovery genaamd. Dit model staat ook wel bekend als de kleuren indeling van rode, groene, gele en blauwe persoonlijkheden. Het model kan je helpen in hoe om te gaan met andere mensen en hoe ze bijvoorbeeld mee te krijgen in je ideeën. Petra gaf hier een paar mooie voorbeelden en tips voor. Mocht je zelf willen testen welke kleur je bent en welke kleuren het beste bij je passen, dan kan dat hier.

De basis van het DISC model is dat iedereen karaktereigenschappen heeft die je in één van de vier groepen (kleuren) terug kunt vinden.

Het betreft hier positieve eigenschappen, maar ook valkuilen.Er zijn maar weinig mensen die volledig passen in één kleur. Vrijwel iedereen heeft één hoofd kleur, en één of twee kleuren waar hij/zij ook duidelijk raakvlak mee heeft. Het is vrij zeldzaam dat een persoon met alle vier kleuren binding heeft, maar het kan wel. Dat is ook juist handig zodat je mensen met een andere hoofdkleur beter begrijpt. Net als een T-shaped developer die een tester beter begrijpt dan een die-hard developer die testen maar eng vindt.

Mailen met kleur
Het model an sich is zeker niet nieuw. Ik heb 10+ jaar geleden al eens een cursus DISC gevolgd, en regelmatig geanalyseerd welke kleur ik zelf ben. Tevens ook welke mijn collega’s zijn en waarom het dus bijvoorbeeld botst. Wat voor mij wel leuk en nieuw aan de presentatie van Petra was, is hoe mensen te mailen en in een meeting mee te krijgen. Als je één persoon kent en je weet diens hoofdkleur, dan kan je je mail daarop aanpassen. Als je een groep mensen mailt weet je vaak niet de hoofdkleuren van alle mensen, dus kun je er maar het beste van uitgaan dat elke kleur vertegenwoordigd is. Derhalve kan je zorgen dat in je mail in ieder geval vijf aspecten terug komen.

DISC

Zodra je dan in een meeting zit met diverse kleuren, dan bereik je het meeste met de volgende aanpak:

Dit alles kan wat geforceerd over komen, echter mijn ervaring is dat ook in dit model een duidelijke kern van waarheid zit. Als je rekening houdt met dit model en dit soort aanpakken een paar keer lichtelijk geforceerd toe gaat passen merk je al snel de voordelen ervan. Dan lijkt het steeds minder geforceerd.

Testgerelateerde stellingen
Petra is zelf ook test coördinator, dus naast haar interesse voor, en kennis over, DISC is ze ook bedreven in het test werkveld. Daarom heeft ze ook een paar mooie test gerelateerde stellingen opgeschreven die kenmerkend zijn voor de vier kleuren van DISC. In welke herken jij je het meest?

De complete presentatie is hier terug te kijken. Na een paar seconden kun je al zien dat we echt aanwezig waren. Kun je Newspark op mijn rug lezen in de rechter onder hoek? ?

Als advies wil ik je graag meegeven om (bijv. middels bovenstaande link) te achterhalen wat jouw hoofdkleur is en van welke andere kleuren je aspecten hebt. Probeer hier ook eens een inschatting van te maken bij die ene collega met wie je niet zo goed overweg kan. Kijk dan eens hoe je jouw communicatie richting die collega zou kunnen aanpassen zodat jullie kleuren geen vuur worden, maar juist mooi mengen.

Menno
Menno Pot