Virtuele Vrijmibo Hackathon – IPA’ en API’s

Bij Newspark vinden we twee dingen erg belangrijk: gezelligheid en kennisdeling. Hoe zorgen we dan met het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken dat we elkaar nog steeds spreken om bij te praten en ideeën uit te wisselen?

We hebben een online vrijdagmiddagborrel gecombineerd met een hackathon. In deze blogpost vertellen we graag hoe dat is gegaan, wat we inhoudelijk hebben geleerd en we hebben ook nog wat tips over het regelen van zo’n digi-vrijmibo hackathon.

Kennisdeling en gezelligheid bij zoveel mogelijk thuiswerken

We werken met z’n allen al enige maanden bijna volledig thuis voor onze klanten. Een van de meest gehoorde klachten over het thuiswerken is het gemis aan contact met de collega’s, zowel vakinhoudelijk als sociaal contact. Een belangrijke tip is daarom om ook voor het sociale contact ruimte te reserveren in online meetings en je chatprogramma’s. Maak bijvoorbeeld een borrelpraat kanaal aan in Slack of zet een digitale vrijdagmiddagborrel op.

Bij Newspark werken we graag samen aan onze kennis over het testvak. We vinden het leuk om nieuwe dingen met elkaar te delen via een presentatie of een meetup. Om onze Java kennis wat aan te scherpen hebben we eind vorig jaar en begin dit jaar een Java cursus met een aantal collega’s gevolgd. Om hier vervolg aan te geven was het plan om in een hackathon een Java API op te zetten die informatie uit een database kan halen en via de API kan serveren. Met de recent aangescherpte maatregelen is een fysiek evenement op kantoor natuurlijk lastig.

We hebben er daarvoor voor gekozen om tijdens een online vrijdagmiddagborrel ook een begin te maken met deze Java API hackathon. Er is een dag van tevoren een borrelpakket bij iedereen geleverd en vanaf vrijdagmiddag half vijf hebben we MS Teams aangezet om met elkaar te bellen. Na een korte inleiding en een gezellig moment waarop iedereen zijn borrelpakket kon openen zijn we aan de slag gegaan met een aantal tutorials voor het opzetten van een API in Java. Mensen konden zelf aan de slag gaan met een van de tutorials die we vooraf hadden gevonden of ze konden meekijken met iemand anders en een beetje blijven hangen voor het borrelgedeelte.

We hadden onderstaande tutorials uitgekozen om een begin te maken met een Java API. Velen maken gebruik van het Spring Framework om heel eenvoudig een applicatie op te starten met bijvoorbeeld een ingebouwde webserver.

Wat hebben we geleerd over het opzetten van een Java API

Met Spring is het erg makkelijk om een API op zetten. Je begint met een starter project van de Spring Initializr en hoeft daar dan alleen maar een Java object aan toe te voegen, zoals een user met bepaalde eigenschappen (leeftijd, naam). Hierna voeg je nog een controller toe, die requests afvangt en antwoorden terug geeft en je applicatie is klaar. Dan kun je hem starten en heb je lokaal een API draaien.

Het kost heel weinig moeite, maar het geeft je wel snel inzicht in hoe zo’n API nou in elkaar zit. Hierna kun je de API nog uitbreiden door er unit testen aan toe te voegen, integratie testen, een database, documentatie en een docker of cloud implementatie van te maken. Met deze laatste punten zijn we niet zo ver gekomen, omdat het ook erg gezellig was.

Wat hebben we geleerd over het organiseren van een vrijmibo hackathon

Het is goed mogelijk een gezellige vrijmibo te organiseren waar je ook nog wat kunt opsteken. Het is handig om een gespreksonderwerp te hebben tijdens zo’n videobelgesprek. We hadden hierom ook de tijd opgedeeld in blokken van een half uur en tussendoor de voortgang besproken en ook wat ijsbreker vragen gedaan. Je zou ook een quiz of iets dergelijks kunnen voorbereiden.

Onze werkgever Newspark was zo vriendelijk om iedereen tevoren een borrelpakket te sturen, wat natuurlijk hartstikke leuk en lekker was en ook zorgde dat iedereen een dag vooraf aan de bijeenkomst werd herinnerd.

Het is belangrijk om het goed voor te bereiden. Denk na over de structuur en over de tutorials die je wilt gebruiken. Je kunt niet al te veel verwachten van het hack gedeelte, maar een goede kennismaking met de stof is zeker mogelijk.