Verslag Connect.frl

Onze Friese collega Pieter Hogeterp is naar een interessant evenement geweest. Lees hier zijn verslag!

Op woensdag 6 december 2017 werd al voor de vijfde keer Connect.frl gehouden, in de Expo in  Leeuwarden.  Doel ervan is de bedrijven, consultants en studenten uit het noorden van Nederland samen te brengen, volgens de Commissaris van de Koning Arno Brok die ons allen welkom heet. Dit jaar zijn er 1500 aanwezigen, en die moesten er ook nog op tijd bij zijn.

Eerste keynote spreker is Anouk Vos, met het interessantste verhaal van de dag, wat mij betreft. Anouk is van Cyber Security, en houdt zich bezig met het beveiligen en ethisch hacken van allerlei websites en producten, en het beschermen van onze IT. In Rotterdam heeft ze zelfs een soort sociale werkplaats opgericht, de Cyberwerkplaats, waar probleemjongeren leren hoe ze dat ethisch hacken kunnen doen, en om van elkaar te leren ipv op je eigen zolderkamertje de pers te halen. Want dé hacker is helaas nog steeds een jongeman tussen de 15 en 20 jaar, die gewoon thuis bij zijn ouders woont, maar de hele wereld met zijn computer kan benaderen. Anouk moet lachen om de standaardteksten die politici (helaas was Arno Brok toen al weg) en bedrijven hanteren, denk aan ‘De wereld wordt steeds digitaler’, en ‘Hang op, klik weg’. Zij mist de nuchterheid van de kansen op een aanval, en wil het debat over verantwoordelijkheden opstarten.

Zo vertelt Anouk hoe haar team in staat bleek een ‘slimme’ pop te hacken. Zonder al teveel moeite konden ze de pop alles laten zeggen wat ze wilden, maar pas toen ze haar Arabisch lieten gillen kwam er wat beweging in de discussie wie nu voor beveiliging van de slimme toys moet zorgen. Uiteindelijk heeft het twee jaar geduurd voor deze pop uit de verkoop is gehaald, maar het is dweilen met de kraan open. Volgens Bol.com zijn er 6 ‘slimme’ toys in de top 10 van best verkochte speelgoed van dit jaar.

Anouk vind het ook opvallend dat Nederland voorop loopt met dingen aan het internet hangen. En niet alles lijkt even noodzakelijk, een greep:

  • Een slimme wc-rol houder die een appje stuurt als de rol bijna op is
  • Een slimme tampon die de eigenaar een appje stuurt als t wat minder fris wordt daar beneden
  • Een ipod die je in de baarmoeder kunt plaatsen zodat een ongeboren kind naar de muziek van jouw keuze kan luisteren.

Haar team is in staat gebleken al deze producten te kraken, omdat er amper beveiligd wordt. Anouk verbaast zich dagelijks over de naïviteit van mensen die slimme producten gebruiken. Nou is het grootste gevaar de opportunistische crimineel, maar ook Facebook heeft diverse praktijken waar we ook nog mee akkoord zijn gegaan. Blijkbaar mogen ze de microfoon van je mobiel naar hun believen inschakelen, maar je kunt dat (en dat deden we toen massaal) ook gewoon uitzetten.

Tips van Anouk: bekijk je eigen accountgeschiedenis eens op google, schrijf je eens ergens in op een valse naam en kijk wat er gebeurt, en vul je emailadres in bij https://haveibeenpwned.com/ of https://internet.nl/ .

Zie:https://www.connect.frl/activiteiten/event-connect-frl-06-12-2017 voor de parallelle sessies. Ik ben bij de presentatie geweest van de provincie Fryslân, omdat die over het gebruik van data ging. De titel was ‘Sterker door data’ en de presentatie werd gegeven door Gerard Kema en Elsbeth van Haselen. Zij startten met een iets te langdurig filmpje waarbij elke aardbeving in het noorden des lands op een kaart werd geplot en lieten toen zien dat de NAM de meldingen van bewoners toch echt serieus moesten nemen. Met data kun je bewijs geven wat anders slechts een gevoel geeft.

Data is overal, maar welke slimme toepassingen kun je ermee doen?

Gerard geeft een bruikbare indeling van data:

  •  Open data, te gebruiken door iedereen, zoals die op https://data.overheid.nl//
  •  Betaalde data, zoals die van satellieten
  •  ontoegankelijke data, in gebruik bij bedrijven of overheden

Met deze data kun je visualiseren, correleren en verbanden ontdekken, dit noemen we data science. De provincie Fryslân gebruikt satellietfoto’s voor het inschatten van ganzenschade: boeren melden dat er ganzen op hun percelen grazen, zodat hun gras voor koeien of schapen wordt weggekaapt. De provincie keert hier een toeslag op uit, maar vaak is de controleur niet tijdig aanwezig om de daadwerkelijke schade in te schatten. Op de satellietfoto’s kun je echter filters instellen zodat uit de kleurstelling goed de schade is vast te stellen.

Vervolgens toont Elsbeth enige toepassingen van open data: de routes van strooiwagens zijn in te zien, bezoekersaantallen van Leeuwarden tov de weersomstandigheden, en mogelijke routeplannen voor Tomtom omdat de brug weer eens open staat. Tevens toont ze ons de gekke paradox: op basis van data doe je een voorspelling, en omdat je die uitkomst niet wilt, probeer je beleid te bedenken zodat die voorspelling juist níet uitkomt (files, ongelukken, blauwalg, etc.). Diverse open data is inmiddels beschikbaar, laten we daar vooral slimme dingen mee doen!

Vervolgens hebben Richard de Zwart en Arnoud Sietsema van Get There ons uitgelegd wat erbij komt kijken om elektrische auto’s op te laden. Ik wist ook niet dat het laadproces verre van transparant is: op een laadpaal staat een RICHTPRIJS, en pas 6 weken later zie je op je factuur wat je echt hebt betaald. Get There bedenkt de beste oplevering voor Vandebron, want die is momenteel een van de weinigen die probeert de consument te voorzien van goedkope stroom door er rekening mee te houden dat stroom soms goedkoper en soms duurder is.

Een leuke collegetour volgde daarna: Valentijn Bras, oprichter van Scoupy en nog 17 bedrijven, werd volop ondervraagd over zijn ondernemerschap. Mooie verhalen en leuke anekdotes kwamen voorbij. Zijn drie tips zijn me bijgebleven:

  • Als je een idee hebt voer die dan meteen uit
  • Anderen hebben dat idee ook (gehad)
  • Als je ziet dat iets niet goed gaat, dan moet je meteen ingrijpen.

 

En de man hiernaast, die zien we op zondag wel eens voorbij komen. Arjan Lübach had een prima verhaal over toeval,  maakte wat mensen belachelijk, maar zorgde voor een vermakelijke afsluiting van de dag en was onderwerp van gesprek van de bescheiden borrel na afloop waar ik nog met diverse bekenden heb gesproken.