Van i-shaped tester, naar T-shaped tester, naar m-shaped tester, naar “hmmmmmm”-shaped tester

Over T-shaped testers zijn al best wat blogs geschreven. Vandaag wil ik een stapje verder gaan, heb/ben jij al een m-shaped tester in jullie team?

Onderstaand verhaal is mijn visie op de testwereld, op basis van de afgelopen 10+ jaar dat ik in diverse test rollen heb gewerkt bij diverse bedrijven.

Mocht jij hier anders over denken, dan ben ik heel benieuwd hoe jij dit ziet en wat wij bij Newspark daar nog van kunnen leren, dan wel wat jij van ons kunt leren. Laat het vooral weten.

In 1991 werd voor het eerst door David Guest de term T-shaped genoemd, al ging het er toen vooral om dat een developer ook moest kunnen testen. Pas later is testen een aparte rol geworden.

Dat testvak begon dat een tester gewoon goed moest zijn in het vak. Heel goed zelfs, echt punctueel met het puntje op de i, de i-shaped tester.

En sinds een jaar of 10 begint de T-shaped tester op te komen, al is vandaag de dag nog lang niet iedereen T-shaped, laat staan weer een stap verder, alles op zijn tijd.

Juist door de introductie van agile werken, moesten teams zelf zo veel mogelijk kunnen. Er wordt ook wel eens gesproken over dat elk teamlid alles moet kunnen, maar dat klopt naar mijn idee echt niet. Zolang elk team maar alles kan wat het moet doen om de stories af te krijgen. Daarbij is het wel zeer gewenst om SPOF’s (Singel Point Of Failures) te voorkomen. Dus bijv. het releasen naar productie moet niet alleen een developer of een OPSer kunnen, maar ook bijv. een tester. Mede hierdoor ontstond de T-shaped professional, en dus ook de T-shaped tester. Iemand die heel goed is in het (test)vak, maar ook echt wel kaas heeft gegeten van andere vakgebieden die het team moet kunnen. Hij/zij hoeft er geen ster in te zijn, maar moet het team zeker verder kunnen helpen. Dit helpt ook enorm bij de wederzijdse acceptatie binnen het team. Als je met teamgenoten op niveau kunt overleggen, dan werkt dat veel fijner samen. En samen kom je er dan wel uit. Het kan best frustrerend zijn als je een probleem hebt, en niemand uit je team heeft kennis van jouw situatie waardoor je met niemand (binnen je team) op niveau kunt sparren. Dan voelt het zo dat je te afhankelijk bent van andere teams.

Mijn ervaring is dat je als T-shaped tester vaak niet meer kunt uitblinken in een team. Je kunt wel meekomen met de rest van het team, maar je echte toegevoegde waarde is redelijk specifiek en daarmee lichtelijk beperkt.

Ik heb in 2020 op het Testnet najaarsevent een presentatie gegeven die hier mede over gaat: https://www.youtube.com/watch?v=DqacLpQcA4s

Een paar jaar geleden kwamen de termen (n-shaped en) m-shaped tester in de media, en ik denk dat een boel teams baat hebben bij dit type professionals.

Een n-shaped tester is erg goed in 2 vakgebieden, en kan ook goed meekomen met een aantal andere vakgebieden.

Een m-shaped tester doet daar nog een schepje bovenop, en is in nog een extra vakgebied echt goed, en kan in nog meer vakgebieden goed meekomen.

Persoonlijk zou ik nog een stapje verder willen gaan, op weg naar de “hmmmmmm”-shaped tester (zie hierboven). Je kunt namelijk naar mijn idee niet echt heel goed zijn in meerdere dingen, en je bent doorgaans ook niet even goed in verschillende vakgebieden. Maar je kunt wel van meerdere vakgebieden genoeg kennis en ervaring hebben om ook echt initiatief te tonen, en zo weer verder te komen. Dus niet alleen sparren met collega’s, maar ook de kar trekken. En in het werkveld kun je, door dingen gewoon te doen en je verder te verdiepen, ook verder leren. En zo zullen de diverse poten van deze hmmmmmm groeien en soms weer krimpen, en zo af en toe zal er zelfs een pootje bij komen. Want diverse vakgebieden die nu ook door een hmmmmmm-shaped tester worden uitgevoerd, werden 10 jaar geleden nog niet eens als vakgebied erkend. Welke vakgebieden krijgen we de komende 10 jaar er nog bij?

En als je het echt extreem wilt doen, dan kun je doorgroeien naar de duizendpoot.

Je bent dan zeker geen ster in meer dan 2 of 3 dingen. Maar wel goed genoeg om de dingen aan te pakken die nodig zijn, en waar nodig te groeien naar het niveau wat nodig is, zodat je elke opdracht aan kunt en dus de teamgenoot bent die elk team wil hebben.

Ik spreek in deze blog over “vakgebieden”, maar wat zijn dat? Ook daarvoor verwijs ik je graag naar mijn Testnet presentatie. Daar stip ik er 20+ aan. https://www.youtube.com/watch?v=DqacLpQcA4s

En zoals eerder geschreven. Mocht je hier duidelijk anders over denken dan wel over van gedachte willen wisselen, contact me graag.