Value Driven Development

Inmiddels zijn we al gewend aan TDD en BDD (respectievelijk Test-, en Behaviour Driven Development), dus kunnen we ons nu op gaan maken voor VDD, ( Value Driven Development ). Op de Testnet Noord meeting van donderdag 7 november 2019 probeerde Marcel Kwakernaak 22 mensen ervan te overtuigen dat we toch echt aan VDD moeten gaan denken.

Thema avond
Menno van den Berg heeft deze thema-avond prima geregeld bij Van der Valk in Groningen – Westerbroek. Voorafgaand aan de meeting hebben we kunnen genieten van een heus stamppottenbuffet. In een geschikte zaal begon Marcel met een voorstelrondje. Dat leerde ons dat er mensen van RDW, Gasunie, Ariva en Aegon aanwezig waren, maar ook van detacheringsbedrijven zoals BQA en Testwerk. Marcel heeft een voorbeeld behandeld van een project bij de Rotterdam Container Terminal: hier werd een systeem Dynacore ontwikkeld om de robotkarren een andere route te kunnen laten rijden als een kapotte de rails blokkeert. Toen hij een jaar na de implementatie vroeg hoe het systeem beviel bleek het niet in gebruik. Blijkbaar was de bediening te ingewikkeld en kon het personeel er niet mee overweg. Het blijkt dus dat productkwaliteit niet altijd waarde oplevert voor de klant.

Kwaliteit versus waarde
Hier gaat Marcel op door middels een wat mij betreft niet echt intuïtief schema. Hier zet hij de Kwaliteit van een product / systeem uit tegen de Waarde ervan en komt zo op vier kwadranten:
– De diamanten zoals we die graag willen hebben
– Spoken die er zijn omdat de waarde te laag is
– Dingen die de prullenbak wel in kunnen
– Disruptieve dingen waar de kwaliteit te wensen over laat

Voorbeelden bij de vier kwadranten
Gelukkig volgen er dan de voorbeelden. Al begrijpt Marcel dat er mensen in de zaal zitten die er nooit één vast hebben gehad, maar hij vindt de eerste ipod een diamant. Voor die tijd was het een nieuw product dat er goed uitzag en meer muziek op kon slaan dan al zijn concurrenten . Voor een goede prijs was dit het eerste Apple-product van vele die gingen volgen.

Hij krijgt de lachers op zijn hand met zijn voorbeeld van de Garmin Edge 820. Als je deze fietscomputer aan zet om te meten hoe hard je fietst en waar je geweest bent, loopt deze gewoon vast omdat er teveel updates verwerkt moeten worden.

Een goed voorbeeld van hoe het sowieso niet moet is de Boeing 737-max. Hier heeft Boeing geprobeerd een goedkoop vliegtuig te maken, maar omdat er op kwaliteit werd bezuinigt kon het toestel eigenlijk niet zonder computerbesturing vliegen. Zoiets kan wel eens de ondergang van een miljardenbedrijf worden.

Zijn voorbeeld van een disruptie leverde interactie op. Op zich wilde Marcel dat ook graag, maar de aanwezigen konden zich maar niet vinden in zijn stelling. Zijn stelling was dat Spotify een lage kwaliteit aanbiedt en een hoge waarde (value) levert. Klinisch gezien filtert Spotify heel wat tonen weg om opslagcapaciteit te besparen (= lage kwaliteit) maar de meerderheid in de zaal ervaart dat niet en is supertevreden over het product dat geleverd wordt.

Een ander onderwerp dat Marcel aansnijdt is het belang van User Story mapping (de link zie je hier). Alhoewel dit onderwerp bij iedereen bekend is, komen er leuke voorbeelden en vragen voorbij.

Manier van testen
Op het eind van de avond staan we nog even stil bij de manier waarop we testen. Ook dit is product-gerelateerd en Marcel benadrukt dat we ook hier de waarde voor de klant in ons achterhoofd moeten houden. Kort staan we stil bij de redenen waarom sommige producten het niet gehaald hebben. ‘The Profit’, met Marcus Lemonis, is een serie waarin je hier mooie voorbeelden van kunt vinden, maar ook hoe je in kunt grijpen en er alsnog een succes van kunt maken.

Key-take-away
Tot slot de key-take-away van deze avond: omarm Value Driven Development!

Explore: begrijp de user value van een systeem of product

Discover: zoek het Minimum Viable Product

Experiment: verzamel accurate data voor en over je product

Value: zorg goed voor je gebruikers en doe iets met de feedback die je krijgt.

Nadat we Marcel bedankt hebben voor zijn verhaal was er nog een bescheiden borrel aan de bar. Hierna gingen we met een mooi verhaal naar huis.

Pieter Hogeterp