TestNet voorjaarsevent 2022, als vanouds interessant

André, Tobias, Bert en Menno bezochten het TestNet voorjaarsevent en als vanouds was het een interessant evenement. Ze leerden daar weer het nodige en kregen een leuke kijk in de allernieuwste ontwikkelingen.

Testautomatisering ondermijnen

Martin Gijsen vertelde over 10 manieren om testautomatisering te ondermijnen. In een ironisch verhaal probeerde hij zijn grootste leerpunten over testautomatisering over te brengen. Dit deed hij door ieder punt om te draaien en juist het tegenovergestelde te beweren. Zo vertelde hij dat het beter is alleen de gebruikersinterface te automatiseren omdat dat toch een stuk hipper is dan moeilijke testen die gebruik maken van API’s. Het verhaal werd niet duidelijker door het omdraaien van deze adviezen. Het was goed dat hij op het einde weer uit zijn rol schoot en juist wel de serieuze adviezen nog een keer opsomde (zie afbeelding).

Deze adviezen zijn erg waardevol. Martin heeft veel ervaring opgedaan in veel verschillende organisaties en testautomatisering projecten. Tobias volgde jaren geleden ook een cursus “Java voor testers” bij hem.

Het belangrijkste punt uit zijn presentatie is: bedenk voor iedere situatie een nieuwe oplossing. De TA oplossing die je dan maakt, moet je serieus nemen alsof het productiecode is. Aanvullend gaf hij na afloop het advies, als reactie op een vraag, dat je ook klein kunt beginnen als TA nieuw is voor een organisatie. Een probleem dat kan ontstaan, is dat je eerst 6 maanden lang een framework gaat ontwikkelen. Probeer ook bij testautomatisering zo snel mogelijk waarde op te leveren, waarna je, op basis van de feedback, de oplossing nog kunt aanpassen.

5 uitgangspunten voor TA

Bas Dijkstra hield een presentatie over: “Testautomatisering, wat ik nu wil dat ik toen wist
Vanuit zijn ervaring van 10+ jaar in het testvak ging hij in op 5 dingen die hij geleerd heeft.

– Testautomatisering = softwareontwikkeling!
Natuurlijk is een test mindset nodig, maar development skills zijn juist ook noodzakelijk.
– Testautomatisering (TA) achteraf werkt niet.
Het kost doorgaans meer tijd en je moet vaak nodeloos ingewikkelde oplossingen bedenken om je TA goed werkend te krijgen.
Pak de TA op tezamen met het development, bijv. door het toekennen van test ID’s aan objecten.
– Mensen zijn geen machines.
Probeer niet met TA een tester te vervangen. TA ondersteunt een tester. Dat kan zijn met testuitvoer, maar soms ook juist met testvoorbereiding zoals testdata preparatie.
– Focus niet te veel op coverage. Meer tests != betere tests
Vaak worden er (unit) testen geschreven voor het halen van voldoende coverage. Echter voegen die testen niet altijd nuttige dekking toe. Schrijf dus vooral nuttige testen.
– TA is geen rol, maar een activiteit.
Ook een developer kan TA implementeren. Mogelijk mist hij de testvisie om goed te kunnen bepalen wat hoe te testen, maar een zeer groot deel kan die wel implementeren.

MindF*ck

Na het eten was er een optreden van niemand minder dan Victor Mids (van MindF*ck).
Hij toonde ons een aantal goocheltrucs en lichtte er ook een paar toe. Duidelijk werd dat het vaak gaat om hoe je iets brengt en hiermee mensen kunt manipuleren.
Wil je bijvoorbeeld dat je kinderen om 8 uur naar bed gaan, dan kun je zeggen: jullie moeten om 8 uur naar bed. Of je vraagt: willen jullie om half 8 of 8 uur naar bed? Zo denken ze een keuze te hebben, maar feitelijk zorg je dat ze doen wat jij wilt.

Verder gaat het om het afleiden van de aandacht, zodat je niet oplet waar de echte fout zit. Zie jij de fout?

Menno probeerde een van de goocheltrucs van Victor uit op zijn kinderen. Ze kregen alleen al snel door dat het een truck was en vonden het niet eerlijk dat ze geen PlayStation 5 wonnen, maar alleen een ijsje als toetje. Natuurlijk was dat voorbedachte rade binnen de goocheltruc.

Testen van AI toepassingen

Er was ook een zeer boeiende presentatie van Talko Dijkhuis en Rix Groenboom over de ontwikkelingen rondom AI producten. Vanuit de Hanze Hogeschool doen zij hier onderzoek naar. De presentatie ging ook over de kwaliteitsattributen bij het testen van AI toepassingen. Hiertoe zijn een aantal testtools geselecteerd voor verder onderzoek.
Ze behandelden een interessante case waarin gewone auto’s zelfrijdend gemaakt worden. Rix presenteerde dit erg enthousiast. De onderzoekers gebruiken de hardware van comma.ai [ https://comma.ai/ ] en de opensource software Openpilot, beschikbaar via github [ https://github.com/commaai/openpilot ]. Let op: gebruik hiervan is nog illegaal in Nederland.
Een ander project dat ze lieten zien, was waarin AI functionaliteit bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Een Fitbit geeft een seintje wanneer je niet genoeg beweegt. Vaak gebeurt dit op een moment dat het niet zo lekker uitkomt. De nieuwe AI Virtual Fitness coach toepassing kan, op basis van jouw gedrag, inschatten wanneer het wel uitkomt. Hierdoor zet je de functionaliteit minder snel uit.

Al met al boeiende presentaties met stof tot nadenken en nuttige informatie om direct toe te passen.