Test Automation Days 2022 Workshops: Contract Testing en Testability

Op 15 en 16 juni vonden de Test Automation Days plaats. Deze tweedaagse conferentie bestond de eerste dag uit workshops en daarna een dag vol presentaties. Voor de mensen die er niet bij konden zijn, vat Tobias samen wat er is verteld. In dit eerste artikel staan de workshops en een korte sfeerimpressie beschreven. In het tweede artikel, dat binnenkort verschijnt, komen de presentaties van de tweede dag aan bod.

Test Automation Days 2022 Workshops

Improving your integration testing efforts with contract testing – Bas Dijkstra

Bij microservices is het lastiger om end-to-end testen uit te voeren. Services kunnen op zichzelf getest worden, maar de vraag blijft: kunnen de onderdelen met elkaar communiceren en levert de ene service wat de andere verwacht? Contract testen lost dit op door in een contract vast te leggen wat een afnemer van een service verwacht en op basis daarvan een leverende service te testen. Contract testen zijn niet bedoeld voor het functioneel testen van de module zelf. Functionele testen van een module moeten nog apart uitgevoerd worden, maar deze kunnen dan wel helemaal geïsoleerd plaatsvinden. Het functioneel testen van je microservice doe je tegen je eigen verwachtingen en contract testen doe je tegen de verwachtingen van je afnemende service. 

De workshop was kort, maar we konden de theorie uitproberen met een voorbeeldproject met Pact.io. Dit liet ons goed zien hoe het in de praktijk zou werken. Ook zagen we wat met Pactflow die als broker fungeert tussen de services en zo de communicatie regelt.

Exploring Testability – Rob Meaney

Slechte testbaarheid is een symptoom van een slecht software ontwerp. De testpijn die slechte testbaarheid oplevert, wordt gevoeld door een tester. Die kan dit delen met de ontwikkelaars en de architecten die kunnen meedenken over oplossingen. De feedback van een test is niet alleen of die geslaagd is of gefaald heeft, maar ook hoe moeilijk die uit te voeren was. Is de test niet makkelijk uitvoerbaar dan is dat testpijn. Praat er met je team over, dan zul je merken dat je zaken samen makkelijker oplost.

Rob Meaney is een makkelijke prater en komt uit Ierland. Hij staat erbij alsof hij verhalen in de kroeg ophangt en dat zorgde voor een erg vermakelijke workshop. Het was ook leuk van andere deelnemers horen tergen welke pijnpunten zij aanlopen en wat ze juist leuke dingen in het testen vinden. Hierdoor duurde het wel wat langer voordat we bij het theoretische deel van de workshop aanbelanden.

Kern van deze sessie was dat testen niet vervelend hoeft te zijn als je samen met je team de problemen deelt en probeert op te lossen.

Ervaring van de conferentie

Net als bij de Test Automation Days 2019, waar ik destijds ook was, waren de presentaties en workshops van een hoog niveau. Natuurlijk zijn er uitschieters naar boven en beneden, maar over het algemeen weten de sprekers iets te vertellen over nieuwe trends. Op een andere manier laten ze je nadenken over je vakgebied.

Qua organisatie en logistiek is er wel ruimte voor verbetering. Er was geen bevestiging of andere e-mailinformatie vooraf, bijvoorbeeld voor welke Test Automation Days workshops ik me had opgegeven en waar ik precies moest zijn. Veel ruimtes waren te klein waardoor sessies snel vol zaten. Bij het boeken van een ticket kon ik me al niet meer opgeven voor sommige sessies en bij één waarvoor ik me wel had opgegeven, moest ik staan. De catering was karig op zijn best. Het was gaaf te zien dat er een heel internationaal publiek afkomt op de conferentie, maar van de Nederlandse cuisine hebben ze een slechte indruk ingekregen. Ze zullen denken dat die voornamelijk uit bolletjes met plakjes kaas bestaat.

Het is heel interessant nieuwe mensen in je vakgebied te spreken en ook collega’s op de conferentie te ontmoeten. Je ziet allemaal dezelfde presentatie en dit zijn vaak goede conversation starters om wat van elkaar te leren.