Newspark trainingsweekend met BDD, TDD, ATDD en SpecFlow in C#

Tijdens ons Newspark Trainingsweekend in mei, op de altijd pittoreske Sallandse Heuvelrug, staken we naast de nodige lol, ook daadwerkelijk onze handen uit de mouwen. Dit deden we door met een aantal collega’s eens in BDD, TDD en ATDD te duiken. Dit in combinatie met een spoedcursus SpecFlow C#. Steeds vaker merken we dat de wereld de geneugten van Test Automatisering begint te begrijpen. Meer en meer collega’s binnen Newspark komen dan ook graag zoveel mogelijk te weten over de wondere wereld van TA.

Collega Rick, een van de nieuwste telgen binnen ons Newsparkteam met fantastische mensen, is zondagochtend vroeg al helemaal klaar en scherp om los te gaan over zijn onderwerp.

Ontwikkelmethodieken

Rick neemt ons mee in verschillende cycli met betrekking tot de veelgebruikte ontwikkelmethodieken: Behaviour Driven Development (BDD) is hiervan de eerste. Niet alleen vertelt Rick hoe BDD in theorie werkt, hij vult dit aan met voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast, zoals hierboven te zien, tekent hij er vrolijk op los om het idee van BDD over te brengen.

Hierna volgen nog Test Driven Development (TDD) en Acceptance Test Driven Development (ATDD). Allen vallen onder de paraplu van Specification by Example (SBE). Ook maakt hij een uitstapje naar de Gherkin taal voor het opstellen van de specificaties. Inmiddels is al veel bekend over de benoemde development principes, maar toch leerde iedereen weer wat nieuws. TDD vind ik, Daniël, altijd een machtig interessant onderwerp. Het visualiseren hiervan voegt echt iets extra’s toe. Aan het eind van Rick’s “Opus Magnum” had iedereen wel iets bijgeleerd over manieren van softwareontwikkeling en dat is waar het allemaal om draaide.

SpecFlow

Daniël volgde Rick op met een spoedcursus SpecFlow: een van de welbekende tools binnen om te testen of een webapplicatie (nog steeds) doet wat je er van verwacht. Door de aanwezigheid van lastige WIFI tijdens dit Newspark trainingsweekend ging het installeren een beetje moeilijk, maar weldra harkten we de gigabytes aan downloads binnen. We konden dus met Microsoft Visual Studio en alle bijbehorende frameworks, platforms en test solutions werken.

Na de installatie was er nog een uurtje tijd voor een korte uitleg over hoe je code schrijft om een website te automatiseren.

In de training kwam aan bod:

  • Hoe identificeer je elementen op een website en breng je ze terug naar code die je programma snapt
  • Hoe krijg je zo uniek mogelijke elementen
  • Het wachten tot elementen daadwerkelijk zichtbaar zijn op de site
  • Het klikken op elementen
  • De Assertions van elementen: Check of een element aanwezig is op een site
  • Gherkin en de koppeling met de C# code

De opzet was vooral een basistoelichting op wat allemaal mogelijk is met een juiste Test Automatiseringsopzet. Wat is de kracht van zo’n opzet. Hoe herken je situaties waarin TA een oplossing biedt. Wist je dat dit net zo waardevol is als het daadwerkelijk zelf kunnen programmeren van Test Automatisering? Om dit goed te kunnen begrijpen is vooral een investering in tijd en aandacht nodig. Daarnaast is het van belang de wilskracht te hebben om te troubleshooten en elk stukje van een probleem tot op het “bot” uit te zoeken.

Aan de slag

Alle aanwezige Newsparkers kregen een werkend stukje TA mee en een tasje met methodes en handigheidjes om zelf een website te kiezen en die geautomatiseerd te testen.

Binnenkort besteden we op ons hoofdkantoor een dag lang aandacht aan Specflow en C#. We gaan dan dieper in op de materie, maar de basis is in ieder geval vast gelegd gedurende dit Newspark Trainingsweekend! Tijdens een van de komende teammeetings passeren ook wat praktijkvoorbeelden de revue. Zo kunnen we zien waartoe Specflow allemaal in staat is.