On-boarding Jurgen gestart! Pilot in persoonlijke trainingen voor nieuwe collega’s.

Sinds kort stelt het KnowledgeSquad van Newspark een persoonlijk on-boarding plan op voor nieuwe collega’s. Jurgen, onze nieuwste collega, gebruiken we als pilot voor de on-boarding. Afgelopen vrijdag kreeg hij zijn 1e training en workshop.

De aanpak

Voor de on-boarding keken we eerst naar waar Jurgen zijn kennis, ervaring en interesses liggen. We vergeleken dit met de kennis van alle collega’s en wie het leuk vindt hierover te vertellen. Daarnaast inventariseerden we de behoefte aan eventuele externe kennis en welke collega’s in die diverse onderwerpen ook interesse hebben.

Jenkins en Postman

Afgelopen vrijdag was de eerste trainingsdag voor Jurgen, en nog 5 geïnteresseerde Newspark collega’s. Deze training stond in het teken van Jenkins en Postman.

Collega, Gerard, trapte af met een uitleg over Jenkins. Wat is het, hoe zet je dit op, welke plugins zijn nuttig en hoe gebruik je het dan? Dit alles gericht op gebruik in de GUI.

Gerard start met een uitleg over Jenkins

Hierna vervolgde ik, Menno, dit verhaal. Mijn insteek was hoe je een Jenkins pijplijn configureert middels een zogenaamd Jenkinsfile. Door het op die manier te doen, met de pijplijn als code, is deze ook geversioneerd en dus opgeslagen.

Het 2e deel van mijn presentatie begon met een uitleg over Postman. Bij de Rabobank zette ik Postman in om de API’s geautomatiseerd te testen. Na een uitgebreide uitleg over alle ins en outs en hoe je Postman in je Jenkins pijplijn integreert, tijd voor de lunch.

Workshop

’s Middags verder met een workshop. Zelf een programma gebruiken en zo de fijne kneepjes leren, alsmede veelgemaakte fouten ook maken. Fouten maken is toch vaak de beste manier om iets te leren.

We gebruikten hiervoor de cat-fact API, die publiekelijk beschikbaar is. Met een heleboel feitjes over katten, maar geef je als animal type “dog” op, krijg je ook hondenfeitjes. Gelukkig ging het niet om de inhoud van de API, maar was het wel leuk deze te testen.

Menno en zijn verhaal over Postman

We merkten dat Jurgen stiekem al een boel weet. Ook heeft hij best veel ervaring met de nodige tools. Voor zijn on-boarding is een week-vullend programma dus niet nodig. De komende tijd gaan we desalniettemin zeker nog een aantal onderwerpen aansnijden. Allicht schuift Jurgen weer aan bij trainingen voor een volgende nieuwe collega. Iedereen kan in onze lerende organisatie genoeg kennis opdoen.

Kennis en ervaring delen

Elkaar verder helpen, vinden wij als collega’s leuk. Daarnaast is het gezellig met elkaar op kantoor zo’n dag bezig te zijn.

Verder bleek dat van de deelnemende collega’s de één duidelijk meer kennis / ervaring had opgedaan met de onderwerpen dan anderen. Echter, allemaal wilden we nog meer weten.

Voor elke nieuwe collega stellen we een on-boarding opleidingsplan op. Enerzijds om zo goed mogelijk op de wensen van die collega en de reeds aanwezige kennis aan te sluiten. Anderzijds kijken we ook gelijk naar de behoefte aan kennis bij bestaande collega’s.

Geconcentreerde blikken

Kom jij ook bij Newspark je toekomst uitbouwen? Of kom jij ons juist helpen verder te groeien? Neem een kijkje bij onze vacatures of de Newspark Flex module.