Nieuwe technieken toepassen bij Defensie

Defensie is op veel manieren actief om ons land en wat ons dierbaar is te beschermen. Sinds begin dit jaar werkt Jasper van Newspark mee aan het vernieuwen van verouderde softwaresystemen. Als software-ontwikkelaar houdt hij zich momenteel bezig met het opzetten van een nieuwe website. In deze website zitten veel koppelingen met andere instanties en uiteraard moeten die aan allerlei regelgeving voldoen, zoals veiligheid, gegevensopslag en gebruiksgemak. Vooral Jasper zijn kennis van de meest nieuwe technieken zijn bij dit project van belang. Defensie wil de komende jaren vooruit kunnen met dit systeem en de juiste keuzes maken, bijvoorbeeld op het gebied van systeemonderhoud.

 

NIEUWE TECHNIEKEN TOEPASSEN

Jasper is een nieuwkomer in het team dat al heel erg lang bij elkaar is. Jasper vertelt: “Naast de meerdere developers en een tester lopen er uiteraard ook een scrum master en PO rond. Veel programmeurs zijn al lang in dienst bij defensie en daarnaast zijn er wat externe programmeurs. Voor de vernieuwingsslag met de systemen ben ik er nu bij. Mijn kennis van die nieuwe technieken is up-to-date, alhoewel ik hier dagelijks ook weer leer over die technieken. Ik zoek oplossingen uit voor problemen en deel die met de rest van het team. Daarnaast is het mijn doel dat het team zich de nieuwe technieken eigen gaat maken. Zo kunnen ze die straks zelf ook weer toepassen bij het vernieuwen van andere softwaresystemen.”

 

ANGULAR 2 EN DOTNET CORE

Het project waaraan Jasper werkt betreft het opzetten van een nieuwe website met angular 2 en dotnet core. Tevens maken ze gebruik van bootstrap om de website responsive te maken. Angular 2 staat in de markt bekend als een goede keuze voor business applicaties. Ook Microsoft ziet het als een framework waarmee je wat kan. Angular 2 gebruikt TypeScript, een soort “tussentaaltje” dat compileert naar Javascript. Zowel TypeScript als het nieuwe dotnet core zijn gemaakt door Microsoft.

SPANNING EN SENSATIE

Is dat nou spannend werken bij defensie? Jasper lachend: “Zeker de nieuwe technieken om mee te werken zijn reuze spannend! Daarnaast voel ik vanaf dag 1 enorme waardering voor mijn inzet en input. Ik zit hier als externe en ben direct opgenomen door het team. Dat is een mooie ervaring. Verder is het voor mij een opdracht as usual. Ik zit hier in een kantorencomplex waar ik meehelp een applicatie te ontwikkelen. Soms loopt er iemand binnen in zijn uniform, dat valt dan wel op. Wat voor mij wel als een extra sensatie voelt, is het besef dat ik hier werk aan een doel iets voor Nederland te betekenen.”

Ook aan mooie projecten werken via Newspark?

Check onze vacatures of Newspark Flex module.