Newspark Trainingsweekend 2021 – Blog 2

Eerste avond met spareribs en survival

Eindelijk was het zover en kon het Newspark Trainingsweekend 2021 beginnen. Het was vrijdagavond zo rond de klok van 17:00 uur toen we één voor één binnen druppelden in de gehuurde 32-persoons villa in Europarcs De Biesbosch. Nadat we allemaal op tijd waren gearriveerd (op een aantal mensen na, die vanwege een aangekondigde omleiding toch verkeerd reden), werden de spareribs bezorgd. Lekker buiten aan de 3 grote picknick tafels omdat het prachtig weer was. En dat was ook de voorspelling voor de rest van het weekend!

Na het uitbuiken werd het programma voor het weekend gepresenteerd. Dat beloofde wat, de 1e activiteit stond al op het programma en we moesten opschieten, want het werd al schemerig. De activiteit voor deze avond was een zgn. survival activiteit en bestond uit een aantal opdrachten, die we moesten uitvoeren in 2 aparte teams. De opdracht, die begon met het zo snel als mogelijk varen van een rondje in een rubberbootje door het om de villa heen gelegen water, ontaarde al direct in een echte battle tussen de 2 teams. De rest van de groep was driftig op zoek geslagen naar droog hout, mos, etc.

Het was namelijk de bedoeling dat we een kampvuur zouden maken zonder vuur, maar met alleen een vuursteen. En op dat kampvuur moesten we dan zo snel als mogelijk een blik knakworsten warm maken. Wie als eerste een warm blik knakworsten had, was de winnaar van deze survival activiteit. De meest indrukwekkende constructies werden gebouwd om het blik met knakworsten te laten bungelen boven het vuur. Uiteindelijk nadat beide kampvuren waren ontstoken, werd al snel duidelijk dat team 1 de meeste trek had. Binnen no-time stonden de knakworsten te koken in het blik en was team 1 de winnaar!

Inspiratiesessie Kevin Wijers

En toen was het alweer zaterdagmiddag. De tijd vloog op dit trainingsweekend, maar zoals het gezegde “Time flies when you are having fun” luidt, we hadden het erg naar ons zin! Op deze zonnige zaterdagmiddag nu geen sportieve activiteit en geen workshop maar een zgn. inspiratiesessie met een talk van niemand minder dan Kevin Wijers. Kevin, een inmiddels bekende en veelgevraagde spreker. Zijn talk zou gaan over de kracht van nieuwsgierigheid en de kunst van experimenteren.

Het was echter wel even wennen voor Kevin, want normaliter staat hij voor grote zalen met soms wel meer dan 1500 mensen en nu stond hij voor onze groep. Maar dan wel lekker buiten in de zon in een heerlijk ontspannen sfeer. Al snel hingen we met z’n allen aan de lippen van Kevin. Zijn verhaal startte met een challenge, die hij had bedacht en hij alweer 5 jaar geleden mocht pitchen bij TEDx Breda. De challenge was ‘De wereld rond in 80 experimenten’. Wat betekende dat Kevin in 1 week tijd een experiment zou doen in steeds een ander land, tegen kost en inwoning. Kevin vertelde dat hij al snel na deze pitch meer dan 80 aanbiedingen had uit meer dan 50 verschillende landen. Kevin vervolgde zijn verhaal door een aantal mooie ervaringen van een aantal door hem uitgevoerde experimenten met ons te delen. Zo vertelde hij dat hij een experiment had uitgevoerd voor een voetbalclub uit Singapore door in 1 week tijd een sponsor wervingscampagne te doen die beter zou aanslaan dan de bestaande sponsor wervingscampagne. En hij vertelde over zijn experiment bij een advocatenkantoor in Azië dat in 1 week tijd heel Azië wilde veroveren. Prachtig hoe hij vertelde over het verloop van die experimenten waren en dat je bij elk experiment moet denken ‘wat als het makkelijk zou zijn?’ Je maakt het experiment daarmee kleiner en makkelijker om op te pakken.

Kevin wilde zijn inspiratie talk eindigen met een experiment voor ons.  Het zou gaan om een experiment wat al velen hebben uitgevoerd en ook Kevin zelf natuurlijk. Hij heeft over dit experiment zelfs een boek geschreven met de titel ’21 dagen niet klagen’. Het experiment zou er om gaan dat je 21 dagen niet mag klagen, niet mag roddelen en niet mag schelden. Je start dan op dag 1 met een polsbandje om je rechterpols en steeds als je experiment faalt, wissel je het polsbandje van pols en start je opnieuw bij dag 1. De meesten van ons lopen sinds die zonnige zaterdagmiddag met een polsbandje om met de tekst ’21 dagen niet klagen’.