Newspark spreekt op seminar van ROC RijnIJssel

Na de hartelijke ontvangst door organisatoren Tibor Kleinman en Thibault Zegers (Docenten ICT RijnIJssel) in de prachtige locatie Theater a/d Rijn in Arnhem, werden we begeleid naar de zaal. Omdat Wessel en Silvio beiden in een andere zaal zouden presenteren werden in beide zalen de laptops aangesloten en getest. Het zijn immers testers! Alles leek bijna in één keer prima te werken en omdat zij mooi op tijd waren, was er nog genoeg tijd voor een kop koffie en kennismaking met de andere sprekers.

Precies om 13:00 uur startten de presentaties van de heren van Oracle. In zaal 1 werd een presentatie gegeven over Bigdata en in zaal 2 een presentatie over Internet of Things (IoT). Wessel en Silvio kozen ervoor om de presentatie over IoT bij te wonen. Een mooi verhaal over de mogelijkheden die IoT nu al biedt en wat de mogelijkheden zullen zijn in de (nabije) toekomst. Daarna waren Wessel en Silvio aan de beurt.

Silvio’s presentatie ging in op de 5 W’s en 1 H van het testen. Wat, Wie, Wanneer, Welke, Waarom en Hoe testen? Na de introductie en een aantal presentatie slides verder, werden er al snel vragen gesteld en werd het een mooie interactieve sessie. Aan het einde van de presentatie die zowel inging op het testen binnen waterval als Agile trajecten, had Silvio een voorbeeld uitgewerkt om in te gaan om de H(oe) van het testen. Aan de hand van een concreet scenario legde Silvio stap voor stap uit hoe je met behulp van Model Based Testen ook in een Agile omgeving met de juiste mindset en tooling, gestructureerd kan testen. Na afloop van de presentatie waren de reacties zeer positief en vertelden de aanwezige leraren van Rijnijssel dat ze inspiratie hadden opgedaan voor uitbreiding van hun lesmateriaal / workshops. Erg mooi compliment.

Wessel vertelde in zijn presentatie over het belang, de oorsprong en toekomst van testautomatisering. Na een introductie nam Wessel de groep mee naar een van zijn opdrachten, waar hij duidelijk de voordelen van testautomatisering en het opzetten hiervan heeft ervaren. Vervolgens de groei van testautomatisering door o.a. de mindset verandering van waterval naar agile. Hierna zijn de vier stadia van testautomatiserings tools toegelicht, om af te sluiten met het ontkrachten van een aantal mythes. Gedurende de presentatie mochten er vragen worden gesteld. Deze vragen gingen met name over de verandering van waterval naar agile, en de rol van de ontwikkelaar bij het borgen van de softwarekwaliteit. Vanuit de organisatie bleek achteraf dat het belang van testen binnen de opleiding niet genoeg wordt belicht, en dat er daarnaast wordt gezocht naar een manier om de agile manier van denken te integreren in de projecten binnen de opleiding. De aangesneden onderwerpen sloten hier mooi op aan, en hopelijk heeft de presentatie bijgedragen aan de bewustwording voor het belang van software kwaliteit.

Na de presentaties van Wessel en Silvio, was er nog een laatste presentatie over ethical hacken. Deze presentatie ging met name in op hoe je security eisen kan inbouwen in je applicatie ontwikkeling, Secure By Design. Erg interessant verhaal zo aan het einde van de middag.

Na afloop was er een netwerkborrel georganiseerd en vonden er nog leuke gesprekken plaats met de leraren en leerlingen van het ROC Rijnijssel. Al met al een zeer geslaagde middag en zeker voor herhaling vatbaar al was het niet in de laatste plaats voor de prachtige fles wijn en een kookboek dat werd overhandigd 😉

Een dag later hoorden we dat de seminar voornamelijk het perspectief van de studenten had verruimd en er bij hen bewustwording was gecreëerd om een goede ontwikkelaar te worden. Een mooi compliment voor Newspark en de andere sprekers!