Nederlands Kampioenschap testen

Gisteren was het dan zover, het Nederlands Kampioenschap Softwaretesten. Dit jaar voor het eerst georganiseerd door de netwerkorganisatie TestNet (netwerkorganisatie van, voor en door testers).

Uiteraard waren wij met een team van Newspark ook vertegenwoordigd. Ons team, bestaande uit Niki van Dreumel, Menno Pot, Wessel Braakman en Silvio Cacace, moesten het op 1 mei in het NBC gebouw in Nieuwegein opnemen tegen 28 andere testteams van diverse organisaties.

Na aankomst en een drankje kreeg elk team vanaf 16:00 uur ruim de tijd om alles uit te stallen, te installeren en klaar te zetten voor de wedstrijd. Wij sloten onze laptops aan, hingen onze agenda met tijdplanning op A3 formaat op de flipover, maakten connectie met het beschikbaar gestelde Wifi, installeerden de bugtracking tool Mantis, zetten de energy drankjes klaar en openden alvast de zakken met marsjes en snickers.

Als eerste team maakte we vervolgens de gang naar het diner, welke om 17:00 uur werd geserveerd. Een heerlijk Oriëntaals buffet, bestaande uit onder andere nasi, bami, sate, gehaktballetjes, etc. Met een volle buik (testen met volle buik zou betere testen opleveren volgens de organisatie), voegden we om ons bij de rest van de teams in de grote testruimte om vanaf 18:00 uur geïnformeerd te worden door de organisatie en de Product Owner over het systeem onder test, een systeem voor het bestellen van fruit (Fructasys). Tevens werden we op de hoogte gebracht van de in-scope en out-of-scope functionaliteiten en acceptatiecriteria.

Vanaf 18:30 ging het dan echt van start en konden we onze goed voorbereidde testaanpak uit gaan voeren. De software werd getest op basis van zowel Exploratory Testing en Model Based Testen. Door gebruik te maken van sticky notes met daarop de diverse functionaliteiten, konden we elkaar niet in de wielen rijden en wisten we zeker dat een ieder een eigen stuk functionaliteit aan het testen was. Al snel werden de eerste bevindingen ingevoerd in Mantis en voerden we ons eerste bevindingenoverleg. Ook spraken we regelmatig met de Product Owner, stelden we gerichte vragen en gaven hem inzage in de door ons uitgevoerde werkwijze. De Product Owner maar ook de rondlopende juryleden leken gecharmeerd van onze werkwijze en samenwerking 😉

Uiteindelijk hebben we precies om 21:00 uur onze testen afgerond en ons testrapport opgestuurd aan de organisatie. Hiervoor alleen al zouden we 20 punten kunnen verdienen. We hadden dit testrapport dan ook al gedeeltelijk opgesteld zodat we alleen nog maar specifieke items hoefden toe te voegen.

Nu is het afwachten voor alle 28 testteams, want de jury gaat nu eerst alle 28 testrapporten beoordelen, de ruim 500 bugs beoordelen en alle gemaakte aantekeningen door de juryleden evalueren. Hierna zal de prijsuitreiking plaatsvinden op het voorjaarsevenement van TestNet op 15 mei aanstaande.

Natuurlijk zouden wij het leuk vinden om met ons Testeam Newspark in de prijzen te vallen, maar ook nu ís het oude spreekwoord: ‘Meedoen is leuker dan winnen’ echt van toepassing.

We hebben genoten en het was een prachtige ervaring om mee te doen aan dit Nederlands kampioenschap Softwaretesten.