Naast de Sint kwam ook Silvio uit Spanje, maar Silvio blijft voorlopig hier.

Spanje

Het is inmiddels alweer bijna 5 jaar geleden, dat ik samen met mijn gezin vanuit Spanje remigreerde naar Nederland. 12 jaar hadden we in Spanje gewoond en gewerkt. Ik runde daar samen met mijn vrouw een vakantieverblijf voor mantelzorgers en gezinnen met kinderen met een verstandelijke handicap (destijds waren we te zien bij het programma “Ik Vertrek” bij de TROS). Althans zo waren we gestart. Echter in de loop der jaren hebben we vele andere doelgroepen bij ons vakantieverblijf mogen verwelkomen.

Naast ons vakantieverblijf had ik in Spanje ook TestCasa opgericht met als doel test trainingen te verzorgen onder de Spaanse zon inclusief verblijf, ontbijt en maaltijden. Een soort Test & Breakfast dus, maar dan all-inclusive. Ik was immers in Nederland al vanaf 1994 tot aan mijn emigratie als softwaretester werkzaam geweest en wilde daar in Spanje heel graag iets mee blijven doen. Bloed gaat immers waar het niet kruipen kan. Regelmatig heb ik dan ook trainingen mogen verzorgen (zelfs een aantal geheel in het Spaans) en ik kijk hier met erg veel plezier op terug.
Ook heb ik binnen TestCasa destijds het idee ontwikkeld voor een Model Based Testing aanpak en tool. Dit idee heb ik mogen uitwerken tot de Dialogues Test Method en DTM-tool. Dit in samenwerking met een Nederlands IT bedrijf.

Terug in Nederland

Bij terugkomst in Nederland, wilde ik uiteraard weer graag aan de slag als softwaretester. En dan het liefste in de detachering. Ik had gelukkig (nog) een groot zakelijk netwerk en zo kwam ik al snel in aanraking met Newspark, een persoonlijk detacheringsbedrijf gericht op testen en testautomatisering. Het 1e contact met Newspark (telefoongesprek met de manager Rowald Pouderoyen) voelde gelijk heel vertrouwd en goed. De dag na dat telefoongesprek zat ik dan ook fysiek tegenover Rowald voor een informeel kennismakingsgesprek. Ik was direct overtuigd….ik wilde graag voor Newspark werken! Gelukkig dachten ze daar bij Newspark ook zo over toen het 2e gesprek (inhoudelijk) een dag daarop met 2 Newsparkers, positief verlopen was. Weer een dag later stelde ik mezelf voor op de maandelijkse team meeting, de dag erop deed ik samen met 3 andere Newspark collega’s mee aan het Nederlands kampioenschap Testen bij TestNet en weer een week later presenteerde ik een verhaal over klassiek testen in een Arnhem’s theater. Ja dit was allemaal echt heel snel gegaan en ik heb begrepen van Rowald dat dit nog steeds de snelste onboarding ooit is in de geschiedenis van Newspark  😉

Gedetacheerd

Nu werk ik alweer ruim 4,5 jaar bij Newspark en eigenlijk vanaf het begin gedetacheerd bij de Rabobank in Utrecht. Ik werk daar als Testconsultant op de afdeling Sparen. Na eerst gewerkt te hebben in een IT4IT team waar ik ook Scrummaster was, werk ik momenteel in een Agile DevOps team en ben belast met het testen van wijzigingen in het Sparen systeem, een enorm backend systeem. We maken voor het opstellen van de testgevallen, zoveel als mogelijk gebruik van Model Based Testen en voor het automatiseren van de testgevallen, gebruiken we het UFT framework (keyword driven). Inmiddels hebben we ook een groot aantal geautomatiseerde regressietesten opgenomen in de CI/CD pipeline. Deze regressietesten worden automatisch elke nacht gerund en ook zijn er mogelijkheden om deze regressietesten te triggeren nadat er een wijziging heeft plaatsgevonden.

Nevenwerkzaamheden

Omdat de DTM-tool die ik vanuit Spanje had ontwikkeld een standalone applicatie was, had ik altijd nog de droom een SaaS versie te ontwikkelen van een gebruikersvriendelijke Model Based Testing tool, die paste bij mijn nieuwe inzichten. Ik heb hiervoor in 2000 het idee voor TestCompass ontwikkeld. TestCompass moest aansluiten bij mijn opvatting over hoe belangrijk het is om vroegtijdig de communicatie en samenwerking tussen de business en IT binnen systeemontwikkelingstrajecten te stimuleren en op te starten. En dan met name bij het opstellen en uitwerken van de requirements. Immers is nog steeds 35% van alle bugs in productie te herleiden naar de requirements. Het idee heb ik dan ook ‘early Model Based Testing’, afgekort eMBT genoemd. Uiteraard wilde ik het laten ontwikkelen van de tool in goed overleg doen met Newspark en na het voorleggen van mijn plannen, kreeg ik de volledige goedkeuring voor deze zgn. nevenwerkzaamheden. De tool die ik liet ontwikkelen, gaf ik de naam TestCompass. Binnen TestCompass kun je namelijk de testgevallen die automatisch worden gegenereerd vanuit een simpel op te stellen én voor iedereen leesbaar testmodel, exporteren naar een fysiek testdesign, het kompas voor de testuitvoering. Binnen Newspark heb ik altijd alle vrijheid en steun gekregen bij het ontwikkelen en promoten van TestCompass. En ook nu nog nadat we 1 jaar live zijn met TestCompass, krijg ik van Newspark hierin alle steun.

Vanaf mijn allereerste kennismaking met Newspark tot aan dit moment, kan ik met zekerheid stellen dat Newspark meer is dan gewoon één van de vele testbedrijven, Newspark is veel meer!

Wil je net als ik de 1e stap zetten op weg naar een mooie werkgever die echt het verschil maakt?

Laat het me gewoon weten en ik vertel je er graag alles over!

Silvio Cacace