Menditect Meetup

Op woensdagavond 8 december 2021 om 18:30 uur hebben zo’n 25 mensen de moeite genomen om naar de meetup over Menditect te komen. Graag hadden we vanuit Newspark iedereen op ons kantoor in Nieuwegein een maaltijd aangeboden en een goede kop koffie, maar helaas kon dat niet vanwege de huidige Corona-maatregelen. Iedereen kon dan ook gewoon thuis aanloggen op https://www.meetup.com/nl-NL/Innovative-Test-Automation-NL/events/281417697/

Sowieso was het aanmelden te doen: na registratie krijg je een link, eventueel kun je die aan je agenda toevoegen, vlak vantevoren kregen we nog een reminder, geluid en beeld werkten prima, je kon echt merken dat hier vaker succesvol meetups worden georganiseerd.

En afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van je eigen schermen zie het er dan zo uit:

Nadat iedereen is ‘binnengedruppeld’ heet Wessel Braakman ons allemaal welkom. Kort legt hij even de spelregels uit, en wat handig is dat er een Menti is geopend waar je je vragen of opmerkingen alvast kan plaatsen, zonder dat je de presentatie hoeft te onderbreken.

Vanuit Newspark heeft Wessel Mendix leren kennen in zijn opdracht bij ANWB en is daar enorm enthousiast over geworden. Binnen Newspark heeft hij de week hiervoor al een Deep-Dive gehouden zodat we er inhoudelijk al wat over konden weten. Daarna kondigt hij Markus Travaille aan, onze spreker over en namens Menditect.

Markus komt in beeld en deelt zijn scherm met zijn presentatie. Hij weet ons te overtuigen dat het niet slechts een verkooppraatje is voor Menditect , maar dat we inhoudelijk gaan kijken en overal vragen over mogen gaan stellen.

Markus vertelt dat Menditect geboren is uit een stuk frustratie: om Mendix-apps te testen moesten traditionele testtools worden aangekocht of ingericht, kwamen er scripts aan te pas die eigenlijk niks met de app hadden te maken en was het onderhouden van tests meer werk dan aanpassen van de eigenlijke Mendix-app.

Maar de markt van Mendix groeit: het aantal gebruikers groeit, er wordt meer complexiteit in gebouwd en er draaien steeds meer business-kritische applicaties in. En dus wordt het testen van Mendix ook een uitdaging, door de snelheid van veranderingen en het steeds geschikt moeten maken van andere tools.

Een van de redenen om voor Menditect te kiezen is dan ook dat Mendix teams groter worden. Het overzicht over de gemaakte code wordt dan steeds lastiger. Markus raadt zijn klanten dan ook aan zo vroeg mogelijk te starten met test automation, om in elk geval daardoor eerder in te schatten hoe groot je applicatie wordt en wat je er allemaal mee gaat doen.

Ook zegt hij dat de gekozen teststrategie afhankelijk is van de soorten tester en de soorten risico’s, maar bij de aanwezigen is dat echt niets nieuws en overal herkenbaar.

Markus sluit zijn ‘verkoopverhaal’ af met de doelen van Meditect: zo vroeg mogelijk beginnen, zo weinig onderhoud als mogelijk, integratie met DEV-team en dat Menditect geschikt is voor kleine én grote organisaties.

Na een korte break krijgen we de echte demo:

We gaan in op testen voor het Domain model en hoe de Microflows en API’s daaromheen draaien. Ik merk dat ik als niet-Mendix gebruiker daar toch wat af moet haken. Gelukkig laat Markus op het eind van zijn presentatie een voorbeeld zien van een fictieve website om hotelkamers te boeken, dat snap ik tenminste.

Al met al vliegt de tijd dan voorbij. Collega Silvio stelt nog een kritische vraag over de testdekking. Menditect voert inderdaad slechts de error-guessing testgevallen uit die de tester heeft bedacht en dus weet je met Menditect niet of je alle functionaliteit van je app raakt. Als Newsparkers denken we dat TestCompass nog wel toekomst heeft…

Op mijn vraag of je de testuitvoering kan schedulen antwoordt Markus bevestigend, daar zijn oplossingen voor.

Inmiddels is het 20:30 uur en het einde van de meetup. We hebben een prima beeld gekregen van het nut én de werking van Menditect.

En evaluerend hoe zo’n meetup nu bevalt: een tiental mensen had zich wel aangemeld, maar is niet geweest. Newspark hoeft nu geen eten weg te gooien, zeg maar. Én we waren op tijd thuis voor de Champions League.

Mijn avond was in elk geval prima besteed!

En er wordt nu van alles (online) georganiseerd, kijk maar eens op Home (meetup.com) en pik daar uit wat jou boeit.