André Koene, 27-09-2024
newspark is een lerende organisatie. Daarom geven we onze collega’s de ruimte om regelmatig test- en quality-events te bezoeken naar eigen keuze. Een van mijn persoonlijke favorieten is de Sogeti QX Day, die dit jaar plaatsvond op dinsdag 24 september 2024. Dit event inspireert niet alleen door de goede sprekers en prikkelende presentaties, maar biedt voor mij als oud-Sogeti-medewerker ook een beetje het gevoel van een reünie. Het is altijd leuk om oud (Sogeti) collega’s tegen te komen, vooral diegenen uit mijn eerste opdracht bij KPN, die daar vaak aanwezig zijn.
Dit jaar stond de dag in het teken van een thema dat voor iedereen relevant is: “Navigating the GenAI Era”. De dag begon meteen sterk met een inspirerende keynote van Thijs Pepping, waarin hij een bijzondere brug sloeg tussen kwaliteitszorg in ons vakgebied en de ‘kwaliteit van het leven’. Volgens Thijs wordt kwaliteit van leven, volgens zijn filosofische benadering, bepaald door vijf factoren: tijd, authenticiteit, autonomie, vriendschappen en toewijding aan jezelf. De factor ‘tijd’ bleef bij mij hangen, niet in de laatste plaats omdat ik recent een tijdmanagementcursus bij newspark heb gevolgd. Het benadrukte ook het potentieel van AI-tools om ons tijd te besparen, iets waar ik me de rest van de dag bewust van bleef.
Pair programming met een AI-buddy
Tijdens de eerste break-out sessie koos ik voor “Pair programming met mijn GenAI-buddy: slimmer en sneller leren”. Hoewel meerdere sessies interessant klonken, trok deze mijn aandacht vanwege het onderwerp. Helaas bleek de sessie niet zo vernieuwend als ik had gehoopt, met een aantal open deuren over het gebruik van een generatieve AI-tool om een testframework op te zetten met GraphQL en Robotframework. De spreker zoomde wel in op de uitdagingen die hij tegenkwam en hoe hij deze oploste. Interessant was zijn vraag aan de AI-tool over het omgaan met grote hoeveelheden data, waar de suggestie kwam om parallel testen in te voeren. Dit trok wel mijn aandacht, mede omdat ik binnenkort zelf een interactieve DeepDive ga organiseren over parallel testen.
Een formulier hierover heb ik toevallig ook in onze laatste newspark teammeeting aan mijn collega’s voorgelegd, als voorbereiding op mijn sessie over parallel testen. Mocht je interesse hebben, vul dan gerust dit formulier in. Ik zal mijn best doen om nieuwe input mee te nemen in de sessie, en als je je e-mailadres achterlaat in het eerste invoerveld bij ‘naam’, zorg ik ervoor dat je een uitnodiging ontvangt zodra de sessie definitief wordt gepland.
Wat erg waardevol was, was het flowdiagram over wanneer je generatieve AI wel of niet moet gebruiken. Ik ben groot voorstander van de disclaimer dat AI-tools enkel met voorzichtigheid gebruikt moeten worden, en alleen wanneer je de materie zelf goed beheerst om de uitkomsten te kunnen valideren. Dit diagram kwam later op de dag ook terug in andere presentaties, wat aangeeft dat het breed gedragen wordt binnen Sogeti.
Teststrategieën en microservices
De tweede break-out sessie, gegeven door Rowena Belt, ging over “Manual vs Automated Testing: Striking the right balance in your testing strategy”. Voor mij persoonlijk een bevestiging van een opinie die ik zelf ook altijd uitdraag: testautomatisering dient niet alleen om regressie aan te tonen, maar moet ook een ondersteunende rol spelen in het uitvoeren van manuele testen. En andersom dient manuele exploratory testing als gewenste aanvulling op reeds geautomatiseerde testen.
De derde break-out sessie, verzorgd door Chantal verhoeven, sprong er positief uit. Haar presentatie over “Haal de meeste waarde uit microservice testing met een veelzijdige test automation strategie” was verfrissend en to the point. In begrijpelijke taal legde ze uit hoe je API-testen kunt inzetten als toegangspoort tot microservices. Ze benadrukte het belang van het omgaan met moeilijk te beïnvloeden dependencies tussen microservices. Een van de manieren om dit aan te pakken is het mocken van die services, maar ze gaf ook aan dat het belangrijk is om te bepalen wie verantwoordelijk is voor het onderhouden en up-to-date houden van dergelijke mocks. Ook contractbasedtesting kwam uitgebreid aan bod. Dit alles als sub onderdelen van een richtinggevende teststrategie over hoe deze microservices te testen. Haar boodschap: een teststrategie moet iteratief geëvalueerd worden om aan te sluiten bij de actuele behoeften en ontwikkelingen.
Kwaliteit en duurzaamheid
Voordat we doorgingen naar de laatste break-out sessie, was er een inspirerende keynote van Vincent Wijnen, een bekende naam binnen Sogeti. Dit jaar sprak hij over duurzaamheid. Hij benadrukte dat een beter milieu begint bij jezelf, en dat dit niet alleen geldt voor de fysieke wereld, maar ook voor de manier waarop we met elkaar omgaan. Zijn boodschap bleef hangen: als we meer aandacht hebben voor elkaar, besparen we niet alleen energie, maar kunnen we samen grootse dingen bereiken.
Mijn laatste break-out sessie ging dieper in op duurzaamheid in ons vakgebied. Trea Bleker en Rik Marselis presenteerde hoe het kwaliteitsattribuut ‘sustainability’ is toegevoegd aan een ISO-norm, waardoor duurzaamheid een vast onderdeel is geworden van softwarekwaliteit. Zij gaven praktische tips, zoals het uitschakelen van testomgevingen wanneer ze niet in gebruik zijn, en hoe automatisering kan helpen om deze snel weer op te starten. Een andere simpele tip was het schakelen naar dark-mode om energieverbruik te verminderen, en de focus leggen op het inbouwen van kwaliteit in plaats van achteraf te moeten repareren.
Inspiratie en verbinding
De sfeer op de Sogeti QX Day was, zoals altijd, ontspannen en inspirerend. De koffie, thee en lunch waren uitstekend verzorgd, en er was genoeg tijd om bij te praten met oude bekenden en nieuwe contacten te leggen. De netwerkborrel aan het einde van de dag, compleet met bitterballen, was een perfecte afsluiter.
Disclaimer: In lijn met het thema van deze dag is dit artikel mede tot stand gekomen met behulp van AI, uiteraard met uitgebreide input van mijn kant. En om ook mijn duurzame bijdrage te leveren, gebruikte ik hiervoor slechts 2 prompts, mocht je over prompt engineering ook meer willen weten, spreek mij gerust aan op Linkedin of onze komende newspark DeepDives.