Testautomation bij DPG Media

Klant

DPG Media stond tot voor kort bekend als de Persgroep. Deze Belgische onderneming heeft veel activiteiten in Nederland en ook in Denemarken. Groot geworden met kranten en tijdschriften heeft de organisatie de laatste jaren ook online grote stappen gezet. DPG Media is bekend van merken zoals het Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, Nu.nl, Donald Duck, Elsevier, Tweakers.net, Q-Music en Independer en nog vele andere. Het is het grootste mediabedrijf van Nederland.

Vraag

De grootste nieuwsmerken van DPG Media zijn opgedeeld in platformen. Een van die platformen bestaat uit het AD, Het Laatste Nieuws (de grootste krant van België), 7sur7 (Franstalig Belgische krant) en zeven Nederlandse regiokranten zoals het Eindhovens Dagblad en de Gelderlander. Maandelijks verzorgt dit platform voor ongeveer 8 tot 9 miljoen mensen nieuws. Het platform heeft een responsive website en een mobiele app. Mijn team is verantwoordelijk voor deze websites (dezelfde white label site met 10 verschillende merken), de API van de mobiele app en een aantal achterliggende microservices en CMS onderdelen. Binnen ons team is er sprake van CI/CD: we zijn continue aan het doorontwikkelen en aan het releasen. De applicaties worden 24/7 bezocht door miljoenen mensen en gebruikt door redacties van mensen over de hele wereld. Hierom is stabiliteit en betrouwbaarheid belangrijk.

Oplossing

We leveren continu op en releasen voor sommige applicaties meerdere keren per dag. Testautomatisering is daarbij onmisbaar in het opleverproces. Alle applicaties draaien in de cloud van Amazon Web Services (AWS) en ook het opleveren gebeurt in pipelines van AWS. Hierin worden geautomatiseerde testen meegenomen voor release. Er zijn aparte regressietest projecten voor de websites, de mobile API en twee backend CMS systemen. Dit zijn Java projecten op basis van Cucumber met het Serenity framework, en Selenium en Rest Assured voor de API. Het doel van deze geautomatiseerde testen is om snel ontwikkelaars te ondersteunen in het ontwikkelwerk en direct terugkoppeling te geven over eventuele regressie.
Door deze testautomatisering blijft er ook tijd over voor handmatig testen, waarmee een goed beeld gevormd wordt van de kwaliteit van het opgeleverde werk.

Doen

Ik ontwerp en onderhoud samen met een collega tester in het team de testautomatisering voor de verschillende applicaties en microservices. Daarnaast voeren we voor nieuwe features handmatige testen uit. We denken samen met de rest van het team na over hoe we het testproces en het test framework voortdurend kunnen verbeteren. Er is vanuit DPG Media ondersteuning voor het testen en de testautomatisering, maar het team heeft bijna volledige vrijheid in het bedenken en implementeren van oplossingen. Ik denk bij nieuwe features na over de testbaarheid, maar ook vanuit een klantperspectief over de kwaliteit van de feature.