Key take aways van Robocon

Jurgen bezocht onlangs RoboCon en deelt graag de key take aways van zijn bezoek en wat hij er geleerd heeft over Robot Framework. Lees zijn blog.

Een paar weken geleden was ik, samen met de collega’s van mijn detacheringsklus, naar RoboCon. Een conferentie over Robot Framework die in principe ieder jaar in Helsinki, Finland, is. Door Corona waren de conferenties in 2020 en 2021 online. Twee van mijn collega’s waren over deze edities al erg enthousiast. Genoeg reden dus, bij de eerste de beste keer dat het weer mogelijk was, met mijn collega’s, op locatie naar de conferentie te gaan. En inderdaad RoboCon was erg goed! De conferentie begon op dinsdag met workshops en woensdag met sprints (een mogelijkheid om bij te dragen aan bestaande projecten). Helaas was ik daarbij niet aanwezig, maar gelukkig kon ik wel op donderdag bij de keynote zijn.

De presentaties waren erg goed en tussendoor was er ruim voldoende tijd om te netwerken en bij standjes langs te gaan. Ook was er altijd wel iets van een versnapering te vinden. Vooral van het netwerken heb ik goed gebruik gemaakt en een aantal nieuwe mensen gesproken die weer interessante inzichten gaven op de presentaties ervoor. Zo sprak ik Karthik Selvarajan, hij had net een presentatie gegeven over zijn project waar de testautomatisering meer gedecentraliseerd ging worden richting de devops teams en uit het framework team. Zijn verhaal was direct toepasbaar op mijn huidige opdracht en hij vertelde mij hoe ze bij zijn bedrijf een POM hanteren binnen Robot Framework.

Robot Framework

Even een introductie, wat is Robot Framework? Robot Framework is een open source testautomation/robotic process automation (RPA) tool die keyword gedreven is. Het is gemaakt in Python, maar je kan het ook met andere talen gebruiken. Het heeft een vrij groot ecosysteem met een gedreven community die door alle mogelijkheden zoveel mogelijk flexibiliteit wil bieden. De focus ligt op end to end testen, maar doordat er veel libraries zijn, kan je nog veel meer kanten op. Zo kun je het naast GUI en API testen bijvoorbeeld niet álleen gebruiken voor testautomatisering, maar ook voor het opkomende RPA.

De conferentie

In de nacht van woensdag op donderdag kwam ik in Finland aan samen met collega Benny. Pieter, Sandra en Guido waren er toen al, dus donderdag was onze delegatie compleet. Na een kort nachtje in mijn appartementje stapte ik op de e-step om zo’n 10 minuten later in het centrum te arriveren bij de locatie, Bio-Rex, naast het centraal station.
Tijdens deze goed geregelde conferentie stak ik veel dingen op waarnaar je zeker even moet kijken als je met Robot Framework werkt. Tijdens de keynote noemden ze verschillende libraries uit het Robot Framework ecosysteem en werd er ingegaan op versie 5.x. Onder andere de try catch en de nieuwe while loop werden uitgelegd. Hoewel mij niet direct duidelijk werd wat de voorkeur is van de while loop, boven de for loop, is de try catch wel degelijk zeer nuttig. Zo kan je een stuk testcode aftrappen om het op te vangen als er een probleem optreedt. Natuurlijk kan je dit soort problemen ook in Python oplossen, maar het biedt een extra laag voor mensen die iets minder technisch onderlegd zijn.

De tweede spreker was Antti Karjalainen, de CEO en co-founder van Robocorp. Robocorp is een belangrijke aanjager van Robot Framework. Antti ging in op RPA en liet Automation-studio zien. Een lowcode development tool om robots mee te bouwen waarmee de concurrentie aangegaan moet worden met tools als UIpath. Nu nog in een soort open beta, maar zeker de moeite waard om naar te kijken, aangezien het beweert veel sneller en ook goedkoper te zijn dan de grotere concurrenten. Na Antti kwamen onder andere nog sprekers over een library om flaky-testen te achterhalen genaamd flaky-tests-detection en sprak Robin Mackaij nog over een package manager met de naam Poetry.

Interessante tools

Robocop en Robotidy kwamen met nieuwe functionaliteiten, ondanks het feit dat ze al even bestaan en we ze in mijn huidige opdracht veelvuldig gebruiken. Robocop is een statische code-analysetool en Robotidy een tool om autoformatting door te voeren. Twee zeer handige tools voor het leesbaarder maken van je code en ook nog eens erg makkelijk in het gebruik. Enkele andere interessante tools/libraries die aan bod kwamen waren:
Browserlibrary: een alternatief voor de seleniumlibrary
Sherlock: een manier voor het vinden van ongebruikte keywords
Jupyterlite-robotkernel: een tool om Robot Framework code direct in je terminal uit te voeren
– Roboswag: een api implementatie
– Camunda: een workflow tool
Oxygen: een manier voor het samenvoegen van testrapportages
RFSwarm: performance/load testing tool voor met je eigen keywords

Meer dan genoeg onderwerpen om je concreet in te verdiepen als je met Robot Framework aan de slag bent! Zowel donderdag als vrijdag hoorde ik veel tips. Het leukste was zonder meer het netwerken en iedereen weer in real-life te kunnen spreken! Gelijk de spreker bevragen over hoe zij zaken hebben aangepakt. Ook het feit dat er zo veel vertrouwen is in RPA maakte op mij aardig wat indruk. Dit begint echt steeds belangrijker te worden en ik zie er heel duidelijk de meerwaarde van in. Wat wel jammer was aan dit event dat veel praatjes toch nog digitaal waren. Best wat zaken waren vooraf opgenomen en persoonlijk vind ik het toch leuker de spreker live te zien. Wat wel heel gaaf was, dat de spreker, aansluitend aan de digitale presentatie, inbelde. Zo kon je toch je vragen persoonlijk aan de spreker stellen.

Afterparty

Na alle presentaties sloten we gezamenlijk af met een afterparty, waar we allemaal onze schoenen moesten uitdoen. Aansluitend plakte ik er nog het weekend achteraan. Mijn vriendin kwam ook en samen namen we de tijd om de mooie stad Helsinki te ontdekken! Als ik volgend jaar nog met Robot Framework werk, ga ik zeker weer naar RoboCon!