Half november was weer de jaarlijkse ITNEXT Summit en deze keer hebben een aantal Newspark collega’s zich ook aangemeld om weer bijgepraat te worden op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen in de IT wereld onder het motto “The Future of Tech”. De onderwerpen op de agenda zijn onder andere AR, VR, IoT, AI, Blockchain, Hololens en meer.
De dag begon met enkele vragen aan het publiek over het Wimbledon tennis toernooi. Tijdens dat toernooi komen er in 13 dagen ongeveer 500.000 bezoekers, worden 54.000 ballen gebruikt en zijn er maar liefst 200.000.000 security attacks op de gezamenlijke Wimbledon-systemen. De toon is gezet! Een dergelijke hoeveelheid aanvallen is door mensen niet meer handmatig te verwerken. Hiervoor worden technieken als Machine Learning en Artificial Intelligence gebruikt en middels het gebruik van het IBM Watson IoT-platform waarin meer dan 10 miljard van dergelijke security dreigingen als basis zijn opgenomen wordt het toernooi veilig gehouden zonder ernstige technische verstoringen.
Vervolgens werden we meegenomen in de wereld van Internet-of-Things. Sensoren, of eigenlijk volledige computers, inclusief processor, geheugen en opslag zijn zo klein te maken dat ze nog net op de smalle zijkant van een muntje passen. Deze IoT-sensoren wisselen middels een woud aan protocollen zoals SenML, MQTT, CoAP, LoRaWan en meer, hun gegevens uit met centrale systemen. Denk hierbij aan microservices, API’s, maar ook aan schaalbaarheid, containerisation en tools als Docker. Bij alle IoT mogelijkheden komt wel naar voren dat “No one size fits all” hier geldt en dat een architectuur en gelaagde opbouw hier wel belangrijk zijn.
Door aansluitend in te gaan op Deeplearning hebben we kunnen zien hoe online retailer Picnic het steeds makkelijker maakt om online te bestellen en steeds accurater is in het voorspellen van de items in het boodschappenmandje. Picnic kan ook steeds nauwkeuriger de boodschappen bezorgen en weet zelfs dat als de bezorger naar de tweede verdieping moet, het precies even lang duurt als dat de bezorger op de derde of vierde verdieping een bestelling aflevert, tenzij ze daar weer een kind hebben, dan duurt het 23 seconden langer. Door middel van een eenvoudige formule kan Picnic met 99% zekerheid voorspellen wanneer de volgende melk besteld wordt en hoeveel er dan besteld wordt:
Het onderwerp Blockchain en dus ook de cryptocoins als Bitcoin, Ethereum en de huidige hype van ICO’s kwam aan de orde. Maar is het nu een hype, of is het toch realiteit? Eigenlijk is het beiden. De technieken achter de blockchain, zoals de distributed database bestaat al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. Nieuw voor blockchain is daarbij de consensus zodat je een betrouwbare gedistribueerde status van de database kunt introduceren en omdat het een Add-only database is, kun je altijd de historie en dus de betrouwbaarheid verifiëren. Die techniek zal blijven, dat is realiteit. De wildgroei aan toepassingen, waaronder de verschillende cryptocoins, daar zal nog een behoorlijke opruiming plaatsvinden. Niet alle initiatieven blijven bestaan, maar de blockchain techniek, ook wel Distributed Ledger Technology (DLT) genoemd, blijft nog wel even.
Kom je in de hoek van de Virtual Reality (VR) en de Augmented Reality (AR) of bij zelfbenoemde realiteiten als Mixed Reality (MR) of XR (Whatever Reality) dan blijkt er met de huidige HoloLens van Microsoft veel mogelijk. Projecteren van objecten in een bestaande ruimte, waarbij de objecten zich kunnen verstoppen achter elementen in een willekeurige bestaande ruimte? Het is allemaal mogelijk. Andere presentaties laten zien dat je met een soort handschoen objecten kunt oppakken in een virtuele ruimte en dan de grootte van het object ook echt voelt. Men is nu bezig om ook oppervlaktestructuren te kunnen herkennen met dergelijke handschoenen. Fantastisch om te zien wat er allemaal mogelijk is!
Zelf hebben we in de Beta Experience Area kunnen zien hoe je middels de HoloLens zeer levensecht de menselijke anatomie kunt projecteren in de omgeving en hoe je dwars door muren heen kunt schieten en schorpioenen kunt vangen wat er voor de omstanders ongeveer uitziet alsof je als een soort Bob Ross een schilderij aan het maken bent. Serieuze toepassingen hiervan zijn bijvoorbeeld in de bouwsector, waar het slepen met 2D tekeningen en het maken van aantekeningen daarop tot een verleden behoort als je dat door middel van de juiste applicaties en de HoloLens kunt doen. Vooralsnog wordt hier door veel bedrijven mee geëxperimenteerd, grootschalige toepassing vind nog niet plaats.
Een dag als deze geeft veel energie. Je ziet dat er door diverse startups met heel veel enthousiasme gewerkt wordt met de allernieuwste technieken en ontwikkelingen. De kennis zit echt bij deze veelal kleine, maar uiterst flexibele bedrijven die razendsnel ontwikkelingen oppakken en omarmen. Als er nieuwe technieken komen, of als ze die zelf ontwikkelen dan gaan ze daar eenvoudig mee verder. Het beste uit al die kennis wordt door de grote bedrijven zoals KPN, ING, IBM, PostNL etc. dan gebundeld en weer gebruikt om middels Proof-of-Concepts allerlei toepassingen te ontwikkelen die langdurig impact gaan maken op “The Future of Tech”.
Ons eigen vakgebied, Testen en Quality Assurance, zijn helaas niet in alle presentaties naar voren gekomen. Unit testen uiteraard, DevOps is een must, Continuous Integration en Continuous Deployment zijn standaard in ontwikkelstraten. Geautomatiseerd testen hoort hier ook zeker bij. Gelukkig allemaal bekend terrein, maar hierin gaan de ontwikkeling ook gewoon door.
Veel van de startups die met de allernieuwste technieken bezig zijn hanteren echter meer het motto van Reid Hoffman (oprichter LinkedIn): “If you’re not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late”.
Volgend jaar, 15 november 2018, is de volgende IT Next Summit. Ik schrijf mij zeker weer in!