Hou jij vast aan gebaande paden?: Modern Agile

Quality professionals binnen modern agile.

Veel organisaties hebben voor hun softwareontwikkeling en -beheer in het afgelopen decennium een vorm van agile aanpak gekozen. Vooruitstrevende organisaties hebben al jarenlang intensieve ervaring opgedaan met de bekende agile aanpakken, gebaseerd op het agile manifesto. Er is veel geëxperimenteerd, bijgeschaafd, ontwikkeld en veel organisaties hebben een eigen agile way-of-working gevonden die past bij de markt, de cultuur en de producten en diensten die ze leveren. Maar stopt het hier? What’s next?

Het verbaast me niet dat in deze innovatieve wereld een nieuwe set aan principes is ontstaan, die verder gaat dan die van het agile manifesto. De principes van modern agile (zie: modernagile.org)

– make people awesome
– make safety a prerequisite
– experiment and learn rapidly
– deliver value continously

Als lid van een team met competenties van een quality professional kun je met deze principes je team en organisatie bij uitstek helpen om succesvol te blijven. Ik denk aan het volgende:
Make people awesome
Help je team om producten te maken die klanten vooruithelpen. Wees kritisch naar je product owner wanneer hij/zij met stories komt. Durf door te vragen wat de waarde voor de klant is en waarom deze story nu gerealiseerd moet worden. Wees er zeker van dat jij, maar ook je teamgenoten, begrijpen wat de product owner precies wil bereiken.
Make safety a prerequisite
Alleen producten met een juiste kwaliteit zullen je organisatie helpen. Als quality professional ben je vaak de ambassadeur voor de (non functionele) kwaliteit van de producten die ontwikkeld en beheerd worden, zodat klanten er zorgeloos gebruik van kunnen maken. Die rol heeft veel toegevoegde waarde voor het eindresultaat. Zorg ook dat bestaande functionaliteit z’n kwaliteit behoudt.

Experiment and learn rapidly
Experimenteren is leuk. Beweeg mee met je team en vind oplossingen om, in het belang van de klant, in die experimenten de kwaliteit te bewaken. Experimenteer zelf ook in de manier waarop je kwaliteit wilt bewaken. Doe eens out-of-the-box en ervaar wat het oplevert. Deel je ervaringen en luister naar de ervaringen van anderen.

Deliver value continuously
Help je team om steeds sneller te kunnen leveren. Zoek proactief naar oplossingen vanuit kwaliteitsperspectief: welke veranderingen maken het mogelijk om het teamproces te versnellen: een andere teststrategie,  automatiseren van bepaalde testen. Doe actief mee in de verbetercyclus.

Teamleden met competenties op het gebied van kwaliteit hebben bewezen veel toegevoegde waarde te hebben binnen traditionele en agile teams. Ook binnen modern agile teams kan de quality professional sleutelrol spelen.

Pak jij ‘m op?