Hoe start je een Jenkins pipeline vanuit Git?

Maandagavond 30 mei was er bij newspark een deepdive en meetup over Jenkins en Git. Wij probeerden uit te zoeken hoe je een Jenkins pipeline vanuit Git start met als doel meer te leren over Jenkins en Git. Het experiment dat we deden, was een pipeline in Jenkins maken die een project uitcheckt, vanuit een Git repository, op het moment dat er een commit gebeurt.

Jenkins pipeline

Deepdive extra

Deze keer een avondsessie van een deepdive om weer eens wat kennis op te doen. Normaal gesproken zijn de deepdives de eerste vrijdagmiddag van de maand, maar we wilden wel eens een tussensprintje doen. Daarom was deze deepdive extra ingepland die we ook publiceerde op Meetup.com. Het was leuk te zien dat er daardoor ook wat externe mensen aanhaakten. Met de Newspark collega’s samen was onze werkruimte wel vol.

Toen iedereen aanwezig was, starten we als eerste met een van de belangrijkste dingen van de avond: het bestellen van eten. We hielden rekening met het keto-dieet, vegetariërs en overige wensen en dat resulteerde in de spare-rib express. Hiermee legden we een goede bodem voor de rest van de avond.

 

Ontdekkingsreis door Jenkins en Git

Na het eten begonnen we aan onze ontdekkingsreis door Jenkins en Git. We wilden graag uitzoeken hoe je nu een Jenkins pipeline laat starten door het doen van een commit in een Git repo. We verdeelden het werk niet, maar gingen parallel in groepjes of als enkeling aan de slag. Hierdoor konden we zien of we op verschillende oplossingen uitkwamen. Het was erg leuk te zien dat we inderdaad hele verschillende richtingen op gingen.

deepdive Jenkins Git

Het is mogelijk om Jenkins in een Docker container te installeren en starten. Hiermee waren sommigen van ons al even zoet. Anderen begonnen aan de kant van de Git repository. Daar is het nodig een klein project te maken. Daar doe je dan de commit die de pipeline moet starten. Voor de Git repo was GitHub wel het makkelijkste.

newspark collega Marco had al een beetje voorwerk gedaan en kon ons gelukkig op weg helpen met uitleg over Docker en Jenkins en uiteraard Git, waar nodig. (Hij gaf tijdens het laatste newspark trainingsweekend al een workshop over Git)

Het behaalde eindresultaat

Het resultaat was dat de meesten wel Jenkins konden draaien op onze lokale machine. Ook de eigen laptop toevoegen als worker node lukte nog wel. Daarna gingen we nog aan de gang met het verbinden van Git met Jenkins. Dit kan door een van de standaard plugins van Jenkins te gebruiken die de build server openzet voor verzoeken, van een Git hook, die je in de repository toevoegt. Dat was voor de meesten van ons het eindresultaat.

Passie delen

Het was erg leuk met verschillende mensen, zowel externen als newspark collega’s, een passie te delen. Namelijk meer leren over de gereedschappen waarmee we dagelijks werken. Duidelijk merkbaar was ook dat het lastig is je te beperken tot een geïsoleerd onderwerp. Je komt namelijk direct ook met andere onderwerpen in aanraking, zoals Docker.

Daarom organiseren we snel meer deepdives, omdat er nog heel veel onderwerpen op onze lijstjes staan. Weet jij ook nog iets leuks of wil je ook graag eens duiken in een onderwerp? Stuur een mail naar knowledgesquad@newspark.nl en houd de Meetup.com pagina in de gaten.