Tobias bezocht Jcon in Keulen, een geweldige plek om kennis op te halen. Hij deelde die kennis de afgelopen weken al in zijn fotoverslag en zijn blogs over ‘Hoe lees je code en verbeter je je code reviews‘ en ‘Automatiseren met AI: Test-Driven Development in de Praktijk’ Als toegift schreef Tobias nog een blog over het belang van communities, events en conferenties voor tech professionals.
“Onlangs was ik bij een presentatie van Jonathan Vila op de Jcon conferentie in Keulen. Jonathan Vila, een developer advocate bij Sonar, sprak gepassioneerd over het belang van communities, events en conferenties voor tech professionals. Het was duidelijk dat kennisdelen en community-betrokkenheid zijn passie zijn. In deze blogpost deel ik de waardevolle inzichten die ik uit zijn presentatie heb gehaald, zodat ook jij kunt profiteren van de mogelijkheden die deze netwerken en evenementen bieden.
Een framework voor meedoen aan communities
Vila heeft een framework bedacht dat duidelijk maakt hoe je actief kunt worden in bijeenkomsten en conferenties en online gemeenschappen. Zie de afbeelding hieronder.
- Je kunt als eerste lokale meetups bezoeken. Dit zorgt ervoor dat je al andere mensen leert kennen. Ook zou je hier zelf kunnen oefenen met spreken en kijken waar een publiek behoefte aan heeft.
- Kijk eens rond in open source projecten om iets bij te dragen. Je kunt daar discussies volgen en ook hebben veel projecten “good-first-issues” die zeer makkelijk op te lossen zijn. Ook kun je bijdragen aan documentatie of dingen in je eigen taal vertalen.
- Maak zelf content zoals blog posts of youtube videos. Je hoeft hiervoor geen expert te zijn. Het is juist heel leuk om te delen hoe je iets bent gestart of hoe iets helemaal is mislukt. Je draagt ook bij aan dev forums zoals Stack Overflow door vragen te stellen.
- Als je veel bijdrages hebt geleverd en wat meer bekend ben kun je ambassadeur voor een merk of organisatie worden. Zo kun je Java champion worden of developer advocate voor een leverancier van software zoals Vila zelf is voor Sonar.
- Gaandeweg kun je ook conferenties gaan bijwonen. Als je meer ervaring hebt met een onderwerp en spreken dan kun je via een call for papers proberen om een presentatie te houden op een conferentie.
Verdere tips voor het delen en opdoen van je kennis.
- Ga ook naar bijeenkomsten die niet direct in je eigen specialisatie liggen. Bijvoorbeeld van een tool of programmeertaal die je minder goed kent. Misschien vind je het wel hartstikke leuk!
- Bereid je voor op een conferentie door je alvast in te lezen over de onderwerpen. Probeer alvast een tool waarover gesproken wordt. En kondig aan bij je collega’s en anderen dat je gaat. Misschien willen er mensen wel mee, of wordt je uitgenodigd om je nieuwe kennis te delen met anderen.
- Het nuttigste aan het bijwonen van bijeenkomsten is de mogelijkheid om te netwerken. Bijna alle informatie van presentaties kun je ook op internet vinden. Of de presentatie wordt opgenomen. Maar de zogenaamde “hallway track” waar je mensen spreekt moet je zelf meemaken.
- Veel mensen denken dat ze niet genoeg weten om hun kennis te delen. Zie het meer als je ervaring delen dan het lesgeven in een onderwerp. Share, not teach.
- Het kan ook leuk zijn om een mentor te zoeken, of juist anderen te mentoren
Mijn conclusie
Ik vond dit een hele leuke presentatie. Hij is erg enthousiast en heeft duidelijk lang over dit onderwerp nagedacht. Het praatje en de slides hebben ook een goede structuur, waardoor het goed te volgen en onthouden is. Kennisdelen is een onderwerp dat wat onderbelicht is, maar juist zeer belangrijk voor mensen in ons vakgebied.