Hoe AutoIT het leven van een tester gemakkelijker maakt

Afgelopen week gaf collega André een presentatie over hoe AutoIT zijn werk net wat gemakkelijker maakt.

AutoIT is geen test automation tool, het is eigenlijk simpel gezegd een tool waarmee je allerlei (repeterende) handelingen op de computer kunt scripten, zodat je ze niet meer zelf hoeft uit te voeren. Als je elke ochtend 5 programma’s moet openen, waar je op moet inloggen, en dan naar de juiste folder moet gaan etc., dan kun je dit scripten en dan doet AutoIT dit voor jou. Kun jij even rustig wakker worden bij je 1e bakkie koffie.

Daarnaast kun je hiermee ook bijvoorbeeld een preconditie van een manuele test voorbereiden, zodat je zelf alleen nog maar de test uit hoeft te voeren.

Alles wat je handmatig op de computer repeterend doet, kan je scripten met AutoIT. Het klikken op knoppen, het invoeren van velden, het opstarten van programma’s, noem het maar op.

Handig aan AutoIT is ook dat het een goede helpfunctie heeft. Wijs een keyword aan en druk op F1, en je krijgt een uitgebreide uitleg van wat je met dit keyword kunt doen, inclusief enkele voorbeelden. Op deze wijze kunnen ook testers zonder programmeer achtergrond snel van start.

Downside is wel dat als er bijvoorbeeld ineens een scherm tussendoor komt, of het duurt langer dan jij verwacht had, dat AutoIT nog steeds bijv. een bepaalde tekst naar het scherm stuurt. Maar hoe langer je met deze simpele en snelle tool speelt, die overigens zonder complexe configuraties in gebruik kan worden genomen, des te meer handigheden zal je ontdekken om je herbruikbare scripts robuuster te maken.

Kortom, een leuke tool die je tijd kan besparen in repeterende handelingen, en als het geen tijd bespaard is het in ieder geval leuker om te scripten dan om die handeling voor de 100e keer uit te voeren.

En zo maakt André zijn werkleven net wat leuker, en nu kunnen wij dat ook doen.

Meer info op https://www.autoitscript.com/site/