Een kijkje in de testomgeving van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn

Remo Maas, onze collega, is al een tijd actief als Business / Informatie analist op het project “Dashboard Operational Readiness” van de Noord/Zuidlijn van het GVB te Amsterdam. Niet alleen de aanleg van de Noord/Zuidlijn was een omvangrijke klus, ook bij het beheer en de exploitatie komt heel veel voorbereiding kijken.

Remo legt het hoofddoel van de opdracht toe. “In het dashboard Operational Readiness komen de organisational readiness (organisatorische aspecten, mensen, processen) en product readiness (tunnel, stations, infrastructuur, beveiliging, roltrappen, liften, netwerken, omroep systemen etc.) samen. Alles wat samenhangt met het vervoeren van de reizigers is in kaart gebracht. Een ontzettend uitdagende opdracht en project, waarin ik mijn rol vanuit het operational readiness team uitvoer.”

Een greep uit mijn werkzaamheden:

 1. Verzamelen van alle eisen, zowel ‘producteisen’ (requirementdocumentatie) als organisatorische eisen (via interviews in alle organisatielagen en workshops).
 2. In kaart brengen GVB organisatie (t.b.v. onderbouwing compleetheid van eisen)
 3. Opzet, beheer en gebruik van tooling voor:
  a. Eisenregistratie (in database)
  b. Dashboard met project- en bedrijfsfuncties (belangrijkste processen) vanuit afdelingsperspectief
  c. Testresultaten registratie (realtime dashboard op basis van de testgegevens
  d. Issues- en bevindingenregistratie
 4. Afstemmen resultaten met de organisatie. Hoe belangrijk zijn de niet-OK resultaten.
 5. Maken testformulieren in tablets, waardoor de resultaten direct in centrale database komen.
 6. Faciliteren daily stand-up voor het GVB management.

Doelstelling en uitgangspunt van de GVB is de Noord/Zuidlijn op 22 juli in exploitatie te nemen. Momenteel is de lijn reeds operationeel met ruim 8000 testreizigers. Sinds vorige week zijn nog 2.000 extra testplekken gecreëerd. Pak die kans om als een van de eersten de Noord/Zuidlijn te gebruiken! Aanmelden kan via testmee.gvb.nl