Een duik in de wondere wereld van blockchain

Tijdens de laatste deepdive sessie namen we een duik in de wondere wereld van blockchain. Vaak in 1 adem genoemd met crypto, maar zeker niet hetzelfde. De techniek van blockchain heeft wat ons betreft zeker potentie. Ik, Menno, neem jullie mee in onze bevindingen. Een aantal vragen hebben we onderzocht, maar er staan er ook nog verschillende open. Benieuwd welke vragen jij nog wilt onderzoeken na het lezen van deze blog. Wat mij betreft neigt Crypto meer naar een pyramidespel dan wel ponzifraude.

Beslisboom
Bij het duiken in de kennis over blockchains, kwamen we al snel tot onderstaande beslisboom. Die is ook heel handig om te bepalen of je überhaupt een blockchain nodig hebt. Natuurlijk is meer leren over blockchain leuk, maar dit gaat toch het best als je het ook kunt toepassen in je werk.

Mijn advies: ga vooral kijken wat blockchain kan, maar gebruik het alleen wanneer dit ook nuttig is.

Een blockchain blijkt lang niet altijd een goede keuze. Heb jij (bij je klant) een blockchain nodig?

Vragen over blockchain

Bij het duiken in de blockchain technologie kwamen er een boel vragen op. We hadden nog veel meer van deze vragen willen uitzoeken, maar ja “time flies when you’re having fun”.
Onderstaande vragen hebben we goed kunnen onderzoeken.

Wat zijn DAPPS?
DAPPS staat voor Decentralized Applications. Oftewel, je applicatie wordt ook op de blockchain opgeslagen, en dus op alle nodes van de blockchain. Op deze manier draait je applicatie automatisch op een betrouwbaar netwerk, met een gedegen historiesysteem.
Na een half uur onderzoek, presenteerden Eric (links) en Marco (rechts) wat ze ontdekt hadden.

Wat is de DAO Hack, en daarmee ook: Wat is een Fork?
Menno en Rudy bekeken de DAO hack. DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization.
Iedereen kent wel Etherium, en velen weten ook dat Etherium classic bestaat. Die laatste is ontstaan door een Fork op Etherium naar aanleiding van de DAO hack.
Bij deze hack in 2016 is voor 60 miljoen dollar aan crypto gestolen. Echter, de dieven vonden het geen stelen, eigenlijk kwam het door een fout in het systeem. Toen is er besloten terug te gaan in de tijd en wel naar block 192.000. Oftewel, alle transacties die daarna plaatsvonden, zijn teruggedraaid.
Daarentegen was niet iedereen het hiermee eens en zo ontstond Etherium en Etherium classic. Een deel van de mensen ging terug naar voor de hack en een deel ging door met de transacties na de hack. De schade bleef hierdoor ‘beperkt’ tot 8.5 miljoen dollar, nog steeds een boel geld natuurlijk.
Interessant hieraan is dat er eigenlijk wordt gesteld dat de historie van een blockchain onuitwisbaar is, maar als er maar genoeg consensus is, kan dat alsnog.
Kortom is een blockchain wel echt zo betrouwbaar?
Meer info over de hack in 2016 vind je op gemini.com

Welke blockchain programmeertalen bestaan er en kan het ook in reguliere programmeertalen?

Eigenlijk kun je in diverse talen programmeren op/aan blockchain apps, zoals Java, Python, C++, Ruby en Go. Toch is Solidity wel de meest gebruikte en geadviseerde programmeertaal voor blockchain apps. Ook op dit gebied biedt blockchain je dus een boel vrijheid.

Eigen blockchain bouwen
Tijdens de sessie lukte het ons een blockchain op te bouwen met 4 laptops op basis van MultiChain.
Deelnemer Simon kon een json posten vanaf zijn PC op de blockchain. De andere nodes (laptops) van de blockchain verwerkten dit automatisch en hielden bij hoeveelste block het was. We hadden nog geen regels ingesteld om te bepalen of Simon die json wel mocht posten. Iedereen kreeg vrijheid van meningsuiting. 😉
Duidelijk was dat de instructies van Multichain erg goed te doen waren. We probeerden ook nog op basis van Microsoft Azure in de cloud een Ethereum node op te zetten. Dit lukte niet, want toen liepen we steeds tegen issues aan. Multichain is dus een aanrader wat ons betreft.

Mogelijkheden om blockchain te ontdekken
Lijkt het je leuk zelf ook eens te spelen met blockchains en/of er meer er over te leren? Hieronder een paar mogelijkheden:

Wil je deelnemen aan een volgende deepdive? Houd onze website in de gaten, volg ons op linkedin en/of abonneer je op onze meetup groep!