Deepdive sessie: Performance testen, een zeer breed vakgebied met soms creatieve workarounds.

Afgelopen vrijdag hadden we in onze reeks van deepdives een sessie over performance testen.

Hierin werd vooral weer extra duidelijk hoe breed het performance werkveld is.

Nog meer dan bij functioneel testen, is bij performance testen een ShiftLeft strategie essentieel. Performance issues hebben vaker dan bij functionele issues een diepgewortelde oorzaak. Hierdoor is het dus nog duurder om een performance issue op een laat moment te vinden dan een functioneel issue.
De architect moet al nadenken over performance. Vaak wordt gedacht, we ontwikkelen in de cloud, dus we kunnen opschalen indien nodig. Maar juist daarbij komt een boel kijken. Als je architectuur niet goed opgesteld is met performance in mind, dan kun je ook in de cloud niet zomaar opschalen om bijv. een factor 10 of zelfs 100 betere performance te halen.

Eerst presenteerde Menno een deel van zijn visie en ervaring mbt Performance testen. De sessie was veel te kort om alle onderdelen te behandelen, maar het gaf een aardig beeld.

Vervolgens gingen we in op de praktijkvoorbeelden van Jurgen, Pieter, Andre, Remo, en Marco en wat we hiervan konden leren en hoe we elkaar hierin konden helpen.

Hier kwamen ook mooie voorbeelden van workarounds naar voren.

Eén collega had en systeem getest met een responsetijd van 20 minuten. De workaround was dat de klant een “gave service” geboden werd. Als de klant zijn telefoonnummer en informatie achter liet, dan werd hij terug gebeld en hoefde hij indien het druk was dus niet in de wacht te staan. Zo kun je een slechte performance verhullen en de klant alsnog tevreden stellen.

Met deze sessie zijn we samen weer een stukje wijzer geworden.

Deepdive onderwerpen die hier aan vooraf gingen waren:

  • Robot Process Automation met UiPath
  • Unittesten, het raakvlak tussen development en testen
  • Python programmeren voor testers.

De volgende deepdive gaat over hoe je met Mendix heel makkelijk een API kunt opzetten.

En volgend jaar duiken we in nog meer interessante onderwerpen, welk onderwerp zou jij in willen duiken?