Data Science bij connect.frl een inspirerende dag

Collega Pieter beleefde een inspirerende dag bij de 9e editie van Data Science bij connect.frl. In december werd dit event nog uitgesteld, maar op 30 maart 2022 vond het dan toch plaats in het WTC Expo te Leeuwarden. Hij bezocht dit event, net als ruim 800 mensen, waaronder veel studenten, waarbij de ontvangst plaatsvond met een lichtshow. Hieronder doet hij verslag van deze dag.

Dagvoorzitter Lex List en burgemeester Sybrand Buma heetten iedereen van harte welkom bij deze editie met Data Science als thema. Met mooie voorbeelden, variërend van hydraloop tot slim papier in aardappelen (om zowel de temperatuur als locatie van een verzending bij te houden) maken ze ons enthousiast voor bedrijven in het noorden van Nederland.

Data in topsport

Gerard Kemkers, die vertelt over data in topsport, komt vervolgens aan het woord. In zijn verhaal neemt hij ons eerst mee in zijn geleerde lessen bij de topsport, later gaat hij meer in op de groei van data. Mooie quote om mee te beginnen: ‘Beter worden is belangrijker dan goed zijn’. Als coach gelooft hij in de kracht van het compliment, en roept ons dan ook op mensen de weg te wijzen met complimenten.
Daarna laat hij wat schema’s zien, vertelt over het meten van lactaat en heeft het over data driven trainingssturing.

Data Science

Uiteindelijk stelt hij ons 5 vragen waarop hij graag een antwoord heeft in de toekomst:
– Één platform voor al die data en meters, kan dat?
– Hoe kan de weerstand van de schaats gemeten worden?
– Kan de snelheid IN de bril van de schaatser getoond worden?
– Wat kunnen we leren van data buiten de training?
– Hoe kan technologie mensen motiveren tot bewegen (wandelen om een Pokémon-ei te vinden), of tot het verbeteren van motorische vaardigheden?

Voor iedereen in de zaal voldoende stof om over na te denken.

De mens bepalende factor bij datarisico

Meteen daarna neemt Ronald Damhof het woord. Als chief data officer bij Justitie is hij een man ‘met een mening over data’.

En die mening krijgen we duidelijk mee. De mens bepaalt welke data belangrijk of risicovol is. Mocht je ergens persoonsgegevens tegenkomen, stel dan altijd de vraag waarom je dit ziet. De overheid zou voorop moeten lopen met compliancy aan AVG, maar doet dat niet, aldus Ronald. Hij ziet dat data vaak een bijproduct is van een applicatie.

Een mooi voorbeeld hiervan is de kassabon van een lunch: daarop staat wie je heeft bediend, maar dat kan in de praktijk best iemand anders zijn. En dat je uiteindelijk wat later of zelfs iets anders hebt gegeten, is niet het doel van het bonnetje: dat bonnetje is iets dat je bij de fiscus moet afleveren voor een declaratie. Zo zie je dus soms data waarvan je niet precies weet wat het is of voor welk doel het gemaakt is. Ronald roept ons dan ook op om data te scheiden van processen. Prachtige zin in dit kader: “We kopiëren ons te pletter.” Laat de data staan waar die gemaakt wordt en doe een API-call voor het ophalen van een gegeven. Dan moeten we weer gaan modelleren, een vakgebied dat niet echt populair is. Wel weten we dan zeker wat de data voorstelt, die we gebruiken.

Tijdens de pauze sprak ik Ronald nog even persoonlijk en werd hij enthousiast over de meta data driven datawarehousetool waaraan ik nu bij de Wageningen University Research werk. “Dat is hoe het zou moeten”aldus Ronald. Die kon ik dus mooi in mijn zak steken!

Na de presentatie van Ronald, vond de feestelijke opening van het 2e Datacenter Fryslân plaats. Stijn Groven van de Dutch Data Center Association vertelt welke route gelopen is om dit mogelijk te maken en dat er nu weer voldoende plek is voor bedrijven in het noorden.

Verschillende Data Science track sessies

’s Middags was er keuze uit meerdere track sessies.
Robin van der Berg trapte af namens de IT Academy Noord Nederland, een vraag gestuurde opleiding in Data Science. Hoofddocent daar is Talko Dijkhuis die wat geschiedenisles geeft over Data Science in het algemeen. Hij licht de rol toe van Artificial Intelligence, zoals bij een filmpje over een MRI-scan. Door de toepassing van AI is minder contrastvloeistof en tijd nodig.
Na zijn verhaal over explainable AI rolt toch ethiek om de hoek. Het deepfake filmpje van Obama komt weer voorbij, en de waarde van gezichtsherkenning.

De tweede presentatie was van Tjeerd Zuidema, die vertelde over algoritmes en ethiek bij het CJIB. Tjeerd neemt ons mee in de zoektocht naar een algoritme om zo goed mogelijk te voorspellen of het zin heeft mensen te bellen bij de zogenaamde tweede aanmaning. Allerlei variabelen spelen daarbij een rol, maar hij mág nu eenmaal alleen die gebruiken die binnen het vervoersrecht vallen. Daar komt die ethiek kijken: geen voorkeur kiezen die niet uit de data blijkt. Als voorbeeld; woont iemand in een slechte buurt, wil dat nog niet zeggen dat die even slecht betaalt als zijn buurman. De boodschap is duidelijk en we begrijpen hem.

De kern van zijn verhaal: het moet wel eerlijk! Hij zet fairness uit tegen accuracy en legt uit dat hij niet wil dat het geslacht hetzelfde resultaat levert. Hij moet dat er dan uit modelleren.

De laatste presentatie van de dag is de collegetour waarin Ate van der Meer, oprichter van Snakeware, het vuur aan de schenen wordt gelegd door een journalist van de Leeuwarder Courant.

Waar komt toch de naam Snakeware vandaan? Ate vertelt dat het voor een bedrijf uit Sneek die begonnen is met hard- en software gewoon in de kroeg bedacht is. Inmiddels is de hardware-tak gestopt, zoals ook het Fryslân House in Riga en New York, omdat het niet meer rendabel was.
Ate vertelt met trots over zijn bedrijf en hoe hij altijd voor de lange termijn gaat. Gelukkig had Snakeware Teams net optimaal ingericht voor het op afstand werken, toen Corona om de hoek kwam kijken. Ineens was hun zoek-en-boekdienst amper meer in trek bij hotel- en bungalowketens, maar kregen supermarkten het extra druk in Coranatijd. Hierdoor mocht Snakeware gelukkig daar extra diensten leveren. Nu werken zij vooral aan business-to-business diensten waarnaar nog steeds een groeiende vraag is.
Hij ziet wel een groot nadeel aan het vele thuiswerken: de geestelijke verarming. Hij roept eenieder dan ook op wel mensen te blijven zien én hybride te werken.
Leuke droom van Ate is dat hij werknemers die Snakeware verlaten idealiter toch goed wil achterlaten. De bedrijven waarmee hij samenwerkt weten dat en Ate polst hen regelmatig op vacatures en kansen. Zodat zijn eigen werknemers hem (ooit) tevreden kunnen verlaten.
Aan het eind van de dag konden we nogmaals netwerken op de informatiestands. Ook kon je op de foto, in ruil voor een bijdrage aan giro 555. Twee vliegen in één klap, ik steun het goede doel en kan gelijk mijn LinkedIn foto weer eens actualiseren.

Pubquiz en prijzengeld

En als dan afgesloten wordt met een pubquiz, blijf ik toch nog even. Met iemand van het Datacenter en 4 jonge gasten van Northern Lions won team newspark de derde ronde!
Het prijzengeld van het gewonnen kraslot kon gelukkig makkelijk verdeeld worden, want niks gedeeld door zes is gewoon niks.
Al met al kijk ik terug op een leuke dag met veel nieuwe gezichten en goede presentaties. Ik ben benieuwd of conncect.frl voor de tiende editie nog meer uit de kast gaat halen.