Connect.frl Leeuwarden 11 december 2019

Met 1500 aanwezigen, waaronder veel studenten, was connect.frl dit jaar helemaal uitverkocht. Dagvoorzitter ‘Ate van der Meer’ heette ons allen welkom in de EXPO in Leeuwarden. Een leuke drumact schudde ons allemaal wakker, waarna de nieuwe burgemeester van Leeuwarden ‘Sybrand van Haersma Buma’ officieel het event opende.

De eerste Keynote
Eerste keynotespreker was de 23 jarige Mark Woortmeijer van Customdrone, die al een tijdje bezig is om drones op maat te maken. Als ondernemer begon hij met het maken van powerbanks en heeft hij ook waterdichte telefoonhoesjes en mini-helikopters gemaakt. Hij was hiermee bezig totdat grotere bedrijven dit ook gingen doen. Tegenwoordig doet hij goede zaken met het samenstellen van drones aan de hand van de klantvraag. Tijdens deze keynote liet hij zien hoe een inspectie met een drone van allerlei installaties of grote vliegtuigen veel sneller gaat dan op de oude, handmatige manier. In de landbouw worden drones al veelvuldig ingezet om de groei van gewassen en de bodemgesteldheid te tonen. Hij ging nog veel verder; met toepassingen van Artificial Intelligence en Drone as a Service. We stellen inderdaad: Drones have impact!

Mark wil de jongere generatie aanmoedigen door te stellen: als je denkt dat je iets niet kunt, dan maak je jezelf het alleen maar moeilijker.

Drones

De tweede keynote: vliegende auto
De tweede spreker was Henri Deelstra, directeur van de businesslijn stad en klimaat bij het ingenieursbureau Antea Group Nederland. Hij liet een filmpje zien van de vliegende auto van PAL-V; oftewel een van de eerste voertuigen die op de weg van RDW auto mogen heten, en in de lucht girocopter. De manier waarop dit voertuig gecontroleerd vanaf een grasveldje opsteeg leek wel heel gecontroleerd. Antea heeft de opdracht gekregen om te onderzoeken wat er nog meer nodig is om dit op grote schaal te laten werken. Denk maar eens aan al die vliegveldjes die gaan ontstaan om op te stijgen en te landen. Een dergelijk vraagstuk hadden ze al eerder uitgewerkt: waar plaatsen we al die laadpalen als iedereen elektrisch gaat rijden?

Een ander project waar ze aan werken is het in kaart brengen van de staat van alle bruggen en viaducten. Veel daarvan zijn onderhand aan vervanging toe, maar met welke moeten we beginnen? Antea legt die ‘kunstwerken’ vol met sensoren om die vraag te kunnen beantwoorden.

Waar ze ook trots op zijn is hun smooth-traffic Management. Hoe kun je het verleer, dat helemaal niet in voetbal is geïnteresseerd, omleiden rond een stadion als daar een wedstrijd is? Hoe leiden we vrachtverkeer om zodat kinderen veilig naar scholen gebracht kunnen worden? De tvspot van Antea Group Nederland toont hun passie in de techniek, en dat ze echt weten waar ze het voor doen.

Vliegende auto

Aciviteitenplein
Op het Activiteitenplein werden daarna sandwiches en wraps uitgedeeld. Allerlei bedrijven en onderwijsinstanties uit Noord-Nederland presenteerden zich. De studenten en professionals keken hun ogen uit en konden overal vragen stellen en demo’s krijgen. Zo had DUO een escape room, presenteerde RDW een zelf rijdende kart en kon je een snelle tijd op een race-console neerzetten.

Zelf aan het werk!
Daarna werden de aanwezigen opgesplitst in maar liefst 6 parallelle track-sessies. Ik begon bij die van de gemeente Leeuwarden, waar Oswald Dijkstra en Frits de Roos een workshop gaven over het voorspellen met modellen. In groepen lieten ze ons een beslisboom maken van de heren en dames van een afdeling die koffie, water of thee als voorkeur hadden. Ook de leeftijd moest worden meegenomen. Mijn groep had dit al gauw dit voor elkaar. Tijd om ook even te kijken wie er zoal om je heen zit; naast me zat Tjitte Hogeterp, docent bij Friese Poort die ook al heel verwonderd naar mijn naamplaatje keek. De presentatie werd afgesloten met het snoeien van zogenoemde outliers (waarnemingen die niet bij de overige lijken te passen) om te zien hoe goed je beslisboom is.

Gamifacation
Daarna lieten Jurian Jilderda en Jarsto van Santen zien waarom zij graag gamification toepassen in hun werk. Gamification maakt potentieel saaie dingen leuker. Wat doen zij dan? Zij werken bij het Serviceteam Testautomatisering van DUO en ondersteunen 40 DevOps teams bij het automatiseren van hun testscripts. Gemakkelijker kunnen ze het niet maken, wel leuker…

Ze gaven een begrijpelijke presentatie over de game-design principes. Een helder doel criteria voor succes, goede feedback, speels en een competitie-element maken een goede game. Mochten mensen wandelen saai vinden: Pokemon-go had dit als doel, als stellen ze dat je bij golf ook maar steeds achter je balletje aan moet. Maar ook het leren van blind typen kun je tegenwoordig met spelletjes leren, kijk hier als je geïnteresseerd bent.

Bughunt
Binnen de testteams van DUO wordt ook Bughunt gespeeld: wie heeft het eerst een bug gevonden. Jurian en Jarsto waarschuwen wel voor valkuilen als:

  • Spel belangrijker dan inhoud
  • Te gemakkkelijk (dan wordt het kinderachtig)
  • Gamificatio als vervanging i.p.v. aanvullend

Tot slot willen ze iedereen aanraden die een presentatie moet geven, van ZENDEN naar GAMEN over te stappen.

Bughunt

Tracksessie RDW
Als laatste tracksessie koos ik voor die van Marc de Bruin van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Marc heeft zich bemoeid met de keuring van de Tesla als zelf rijdende auto. In een zelf gemaakt filmpje laat hij zien hoe die Tesla een eenvoudige haakse bocht met 30 km per uur nog niet aan kan. Inderdaad schijnt in het handboek te staan dat het systeem alleen op de snelweg mag worden ingeschakeld. Toch heeft RDW dit goedgekeurd, in Nederland is nu eenmaal nog geen regel hiervoor die overtreden zou kunnen worden. Maar eigenlijk moet je je Tesla na elke software-update laten keuren: je hebt immers een wijziging aangebracht die het gedrag van de auto zou kunnen veranderen.

Echt interessant werd het toen Marc zijn bevindingen toonde van een computer af fabriek dus zonder Tesla software. Hij laat zien hoe het neurale netwerk personen, auto’s, etc in een straatbeeld herkent, maar als hij de camera de zaal in laat kijken dan is er een kans van 0,4% dat er een fiets tussen ons in zit!

Marc vindt het ronduit zorgwekkend dat de nieuwste software zo veel geheugen in neemt dat het niet meer op de eerste generatie Tesla’s gaat passen. Oudere Tesla’s zullen, net zoals de oudere mobieltjes van nu, dus geen updates meer krijgen, ook niet van hun beveiliging (om maar wat te noemen). Hij sluit af met een leuk weetje: de Tesla rijdt in de mist net als de mens te hard, want beide zien we niks en interpreteren we dan dat er ook geen gevaar is.

Dit jaar viel de beer – and- bites wat tegen. Ik zag alleen wat bitterballen, waar er in een eerdere editie van connect.frl een heel buffet werd aangerukt door de hotelschool. Toch ben ik nog even gaan zitten voor de fotopresentatie en verhaal van vier studenten. Deze studenten maakten onderdeel uit van het Top Dutch Solar Racing Team. In totaal waren er 26 studenten die allemaal zo hun rol hadden bij het afleggen van 3000 km door Australië met een auto op zonne-energie. Al in 2017 werd met de voorbereiding en ontwerp begonnen. Met allerlei verhalen en elkaar aanvullend werd duidelijk: ze hebben de tijd van hun leven daar gehad. Ook hebben ze ervaren wat het met je doet als je twee maanden in de hitte op elkaars lip zit, en hoe je vrienden kunt maken met je grootste concurrenten.

Uiteindelijk hebben ze de vierde plaats gehaald, nog nooit eerder vertoond door een debutant!

Toen ook dit verhaal afgelopen was mochten we nog een goodiebag in ontvangst nemen naast het inmiddels volledig afgebroken Activiteitenplein. Ruim na 18:00 uur keek ik terug op een prima dag met leuke presentaties en nieuwe en hernieuwde contacten.

Pieter Hogeterp
Pieter Hogeterp