Connect.frl met “jankers” en RDW in digitale wereld

Verslag van Connect.frl, een event in Leeuwarden

Op woensdag 12 december 2018 vond de zesde editie van Connect.frl, in de Expo te Leeuwarden plaats. Doel ervan is de bedrijven, consultants en studenten uit het noorden van Nederland samen te brengen. Dagvoorzitter Erik Miedema heette een volle zaal hartelijk welkom.

De verwachtingen bij de eerste keynote spreker, Felix Hinderkircher (voorheen Apple), waren hoog gespannen. Dat juist zijn eigen ingebrachte device niet met de beamer overweg kon, vonden mensen dan weer treffend.

Gelukkig liet Felix zich niet uit het veld slaan door deze tegenslag. Zijn verhaal ging over hoe hij bij Apple is beland, dat product-design niet over techniek gaat, maar over klantbeleving en dat je bij Apple een kampioensinstelling moet hebben om er succesvol te zijn. Daarna volgden een serie goed bedoelde adviezen: werk niet voor je geld, maar voor je doel, ontdek je talent en werk daaraan, think different!

Voor iemand die zich veelal per vliegtuig verplaatst, heeft hij een verrassende kijk op het milieu en hij vindt dat er teveel geconsumeerd en verplaatst wordt. Hij roept iedereen dan ook op de komende 30 dagen een gewoonteverandering in te zetten, met als doel het ontlasten van het milieu.

 

Menno van Doorn, directeur van het VerkenningsInstituut Nieuwe Technologie bij Sogeti, heeft in de sessie daarna meer aansluiting bij het publiek. Hij vertelt hoe lastig het is op te groeien in een verwarrende en snel veranderende wereld. De aanwezige studenten en scholieren zijn geïnteresseerd, zij zijn immers de huidige generatie. Maar wat is dat nu, een generatie? Mooie definitie van Menno is ‘dat wat we normaal vinden’. Iets met spijkerbroeken met gaten? Toch heeft hij goede woorden voor hen: zij prefereren ‘WE’ boven ‘ME’. Deze generatie is post-materialistisch, stelt eigen belang toch niet zo hoog als wordt gedacht.

Hilarisch is zijn filmpje over de ‘jankers’: mensen die met een vlog of tweet een fout hebben gemaakt en dan in een video huilend hun excuses maken. Ik had ze nog nooit gezien, de jeugd overduidelijk wel! Daarna staat Menno nog stil bij de influencers: mensen die miljoenen volgers hun kijk of visie vertellen. En niet alles daarvan is echt: juist de huidige generatie weet hoe makkelijk het is om een foto of video te bewerken, een filtertje te plaatsen of iemand een andere tekst te laten zeggen. Dat het inmiddels alle kanten op gaat, bewijst wel zijn glimp op het youtubekanaal ‘Really confusing video’s’.

Later die middag was ik bij de presentatie van Jaap Sterrenborg en Maurice Sleutjes. Zij vertelden over de invoering van het nieuwe studiefinancieringssysteem bij DUO. Een mega project en ze haalden ook nog de krant dit voorjaar, zie site-voor-studiefinanciering-is-hele-maand-onbereikbaar. Gelukkig kozen ze voor een agile aanpak en gaven elke drie weken een demo van hun resultaten. Hun backlog bestond uit user stories aan de hand van het leven van een klant. Samengevat: een prima project van Quintor, waarvan iedereen ook veel geleerd heeft.

Het meest boeiende verhaal van de dag moest echter nog komen: Hans Oortwijn, enterprise architect, vertelde over de rol van de RDW in een digitale wereld. Tegenwoordig komt er heel wat data kijken bij een voertuig. Hij lichtte 5 aandachtsgebieden toe:

  • Regelgeving: wie is aansprakelijk als de software een overweging maakt die schade oplevert? En welke niveaus van autonoom rijden zijn er nu?
  • Ontwikkeling: is een RDW-keurmerk nog geldig als de software in een auto niet de laatste versie heeft? Het RDW is bezig met het ontwikkelen van een rijbewijs VOOR VOERTUIGEN. Met andere woorden: maakt de software wel de juiste keuzes?
  • Marktfase: RDW hanteert 50 rollen die met een voertuig te maken hebben. Momenteel worden ook voertuigen ‘gedeeld’: meerdere mensen gebruiken dezelfde auto. We gaan steeds meer van bezit naar gebruik.
  • Gebruik: als we met een Mercedes over de ring van Eindhoven rijden, weet Mercedes meer over de toestand van de weg dan Rijkswaterstaat. Elke hobbel wordt immers gemeten en opgeslagen. Alleen nu begint privacy toch ook een issue te worden en welk toezicht moet daarop dan komen?
  • Recycling: wat kun je met de data van de vorige eigenaar? Wellicht wil je het verbruik wel delen, maar ook hoe hard je altijd reed?

Hans vertelt ook dat boetes dynamischer worden. Momenteel mag je ook in een zelfrijdende auto nog geen telefoon in je hand houden, maar mag dat dan wel in de nieuwste Tesla? En wat te denken van alle drones die straks pakjes bezorgen, krijgen die een kenteken om de eigenaar te achterhalen in geval van ongelukken of schade? Hij sluit af met een statistiekje: een voertuig staat 96% van zijn leven geparkeerd, is 2,6% aan het rijden, rijdt daarnaast 0,5% in de file en zoekt blijkbaar 0,8% van zijn tijd naar een parkeerplek. Gouden tijden voor de app die zelf een parkeerplek kan vinden, vervolgens reserveren en je daarheen leidt.

Tot slot nog een uurtje lachen met Arie Koomen:

Arie vindt zichzelf echt een nerd en heeft daar mooie grappen over. Blijkbaar gebeurt er veel op station Utrecht Overvecht, en maakte hij veel mee als jongste van 9 kinderen. En zelfspot heeft ‘ie: geen probleem dat de Mediamarkt-reclamespot zo irritant werd gevonden, hij heeft er goed aan verdiend.

Na de grappen werd er volop opgeruimd, op het programma stond zelfs nog een DJ. Gevoelsmatig behoorde ik toen niet meer tot de doelgroep…

Meer foto’s op https://www.connect.frl/foto-s en daar sta ik nog op ook!