Agile Congres 2019 in bijzondere ambiance

Verslag van het Agile Congres in Groningen

In het provinciehuis te Groningen vond op 8 februari het Agile Congres 2019 plaats. Georganiseerd door Samenwerking Noord, prima verzorgd en wat een ambiance om te mogen verblijven:

Dagvoorzitter Fred Hasselt heette ons hartelijk welkom en Patrick Brouns (gedeputeerde voor Financiën & Economie) kondigde de eerste spreker aan.

Dit was René de Heij, algemeen directeur van PROBO uit Dokkum. René had een goed verhaal over zijn innovatieve bedrijf dat nieuwe print-technieken naar een hoger niveau tilt. (https://www.probo.nl/)

Zijn motto: vertel wat je goed doet! Dat uitte zich al bij zijn streven geen verspilling te hebben en geen voorraden aan te leggen. PROBO maakt ook gebruik van resellers, maar alleen als deze echt waarde toevoegen aan het product, in plaats van het snel doorverkopen. Denk hierbij aan goede sales en marketing.

Na een korte break splitste de groep zich op en ging ik naar de workshop “Build your own leader”, gegeven door Chris Baron en Marcel Schutte van Sogeti. Gezien de beperkte tijd ging onze groep met zowel het hoofd als de handen van die leader aan de slag. Met oud-collega, Hessel Offringa, als sparringpartner stelden we een lijst op wat wij van een Agile leader verwachten: nadenken over verbeteringen van elk team en de teams helpen te laten zien waar ze staan (voor het hoofd). En na een wissel kwamen we tot zichtbaarheid, zijsturing weren en informatie blijven delen (voor de handen).

Nog voor de middag inspireerde oud-opdrachtgever Martijn Knook de zaal met zijn presentatie Transformatie bij Univé – meer IT en business samen, ja hoe dan? Samen met Lineke Schutte beschreef hij de route die Univé aflegde naar Agile werken.

Mooie one-liners:

  • Volwassenheid meten zorgt voor dialoog
  • Transparantie zorgt voor ideeën
  • Weerstand? Mooi, kom maar.

Wat mij betreft laat Martijn zien hoe je als MT moet omgaan met deze transformatie: omarmen en knelpunten oplossen. Desnoods samen met een externe partner, maar blijf het proces intern borgen!

Pieter Hogeterp

Na de verzorging van de interne mens ging ik naar de sessie Portfolio en Agile, samen op reis? Eerst vertelde Jasmin Hadzihasanovic (hoefden we niet uit te spreken ?) hoe Portfoliomanagement bij RDW er uitziet. Heel transparant houden ze op een muur de doelen en voortgang in het oog. Bij het RDW staan de klantwaarde en mensen en hun taken op hetzelfde niveau. Bij een organisatie als RDW werkt het een kleine set afspraken te hanteren en pas nieuwe te maken als die set onvoldoende blijkt.

Het tweede gedeelte van deze sessie kwam de Nationale Politie aan bod: Michiel Wijnmaalen van InformatieManagement en Anne-Marieke Tuin van Portfoliomanagement bespraken aan de hand van het Politiemodel hoe ze van Portfolio naar Epics komen. Coach Harry Bijsterbosch faciliteerde hen hierbij. Duidelijk werd dat hier nog stappen te zetten zijn: hoe kom je nu op het netvlies bij alle Product Owners om zo toch je portfolio uit te kunnen voeren.

Na afloop was er nog een borrel in het Plaza, waar we nog flink discussieerden over bovenstaande en de ca. 15 andere workshops.