Middels mob programming je Python certificaat halen!

Aangezien Python een opkomende taal is, en we er in onze opdrachten steeds vaker mee te maken krijgen, wilden enkele collega’s hiervan meer weten bij newspark. Rick, Menno en ik (Jurgen) gingen aan de slag om onze kennis op dit gebied eens flink op te krikken. Natuurlijk hebben we allemaal al ervaring in verschillende programmeertalen, maar van Python wisten we nog niet zo veel.

Lijkt dit jou ook leuk om op die manier met je vak bezig te zijn? Check onze vacatures of haak eens aan bij een van onze Deepdive sessies. Tijdens een Deepdive duiken we steeds in een ander onderwerp.

Samen Python leren

Maar ja, hoe begin je nou eigenlijk? Na wat overleg over hoe we beter konden worden in Python kwamen we al snel tot de volgende conclusie. We gaan een vastomlijnde cursus doen met een mooi certificaat als eindresultaat. Om dit te realiseren, keken we online welke opties er allemaal waren. Zo konden we kiezen voor een train(st)er in het veld of een online course volgen. In onze ogen kan een online course enigszins individualistisch worden, dus kozen we voor een middenweg. Immers we wilden samen verder komen.

De keuze viel op de online course, maar die pakten we wel gezamenlijk op door op gezette dagen bijeen te komen. Iedere 4 à 5 weken ontmoetten we elkaar en verdiepten ons zo verder in de Python taal. Hierbij was het de bedoeling dat we elke keer bepaalde hoofdstukken hadden afgerond. Dit bleek best een uitdaging, maar wel een interessante. Niet altijd kreeg iedereen alles af. Echter, het leuke was dat we elkaar, op de momenten dat we samen kwamen, wel verder konden helpen.

Meerdere opdrachten deden we samen en losten we op door middel van mob programming. Dit pakte positief uit. Het was voor ons een erg gave en leerzame manier om met programmeren aan de slag te zijn. x

Mob programming als leermiddel

Bij mob programming zijn er enkele rollen te verdelen.  Eén persoon zit aan “de knoppen” en vult in wat een ander zegt wat moet gebeuren. Eigenlijk typt die alleen alles in. Een ander is de navigator, die vertelt hoe de code geschreven moet worden. Iedere 7 minuten wissel je van rol. Deze tijd is bewust zo gekozen in verband met de gemiddelde spanningsboog van een mens. Iedereen komt zo in elke rol een aantal keer aan de beurt. Steeds ga je verder met waar de ander gebleven was. Dus ook als je niet aan de knoppen zit, moet je wel opletten. De 3e persoon, die dus niet in 1 van de 2 rollen zit, mocht wel de discussie aangaan. Vragen stellen als waarom doe je dit zo en waarom niet op die manier? Hierdoor raak je al snel in een soort hyperfocus en erg enthousiast. Bovendien leer je enorm veel van elkaar en je kunt elkaar ook corrigeren. Eigenlijk vindt direct al een soort review plaats.
Wij hebben het in ieder geval als een zeer leuke en leerzame manier van programmeren ervaren.

Mooi resultaat

Een van de opdrachten was een tic tac toe applicatie te maken. Zoals op de foto hieronder te zien is, gingen we voortvarend aan de slag. Na heel wat zelfstudie, en ook de nodige uurtjes waarin we samen kwamen, deden we in juni examen. Overigens moesten we dat toch wel weer individueel doen 😉.

Op deze manier Python ontdekken was een super ervaring met een mooi resultaat! Het Python certificaat is binnen. Wil je meer weten van mob programming of van de online course die we gevolgd hebben, stuur me dan gerust een berichtje! jurgen@newspark.nl