In mijn huidige opdracht bij een overheidsinstantie is een dashboard ontwikkeld met behulp van Business Intelligence. Dagelijks worden alle wijzigingen in het bronsysteem naar een datawarehouse gekopieerd waar middels diverse selecties informatie over de klanten en onze dienstverlening wordt getoond.
Wat is Business Intelligence ook al weer? Het proces om van gegevens informatie te maken. De omzet van een ijsverkoper fluctueert bijvoorbeeld net zoals de afname van barbecuevlees van een retailketen. Toch blijkt niet de locatie of het marketingbeleid overeen te komen: de weersvoorspelling van het KNMI blijkt een stuk handiger om pieken te voorspellen. Nu weet een ijsverkoper dat al, maar hij kent sinds hij BI heeft toegepast de minimumbuitentemperatuur om zijn kraam open te doen.
Wat wordt er dan getest als je alleen gegevens tegen elkaar uitzet? Allereerst: de juistheid van die gegevens. De lengte van velden, de volledigheid van overzetten, maar ook de datakwaliteit van de brongegevens wordt gecontroleerd. Business Intelligence brengt namelijk de datakwaliteit feilloos in beeld: als van klanten geen geboortedatum is vastgelegd, kan de leeftijd niet bepaald worden. Of, in het getoonde cirkeldiagram: als de beroepssector (nog) niet bekend is, dan tonen we dat.
Een ander aspect dat bij Business Intelligence speelt, is consistentie. Worden bij de verschillende selecties dezelfde termen gehanteerd, kun je altijd de resultaten naar Excel exporteren, zijn instellingen per selectie gelijk? Juist omdat er met de tooling veel instelmogelijkheden zijn, is een fout hierin snel gemaakt.
Toch is er ook ‘gewoon’ testwerk: zijn de userstories volledig geïmplementeerd, is er controle op spelling, komen mutaties ook echt door bij de kopieslag, zijn er wijzigingen in het bronsysteem geweest en zijn aanvullende wensen van gebruikers naar tevredenheid aangebracht? Uiteraard moeten er ook regressietesten worden gedaan als er weer een nieuwe versie of nieuwe dashboards worden uitgebracht.
Als de gebruikte BI-tooling nieuw is voor een organisatie, dan worden er informatiebulletins en werkinstructies gemaakt en opleidingen / workshops gegeven. Als tester kan ik daar veel input voor geven. In mijn huidige opdracht ga ik naar verschillende vestigingen om een demonstratie te geven aan de gebruikers die aan de pilot meewerken. Zodoende hoor je al vrij snel hoe de tooling wordt ervaren, en wat eventuele nadelen of ongemakken zijn. Ook ben ik het aanspreekpunt voor issues die in het project moeten worden geanalyseerd.
Al met al kun je als tester in een Business Intelligence project op diverse aandachtsgebieden van toegevoegde waarde zijn voor je opdrachtgever!