Je werkt sinds oktober vorig jaar bij AD/persgroep. Kun je vertellen wat deze organisatie doet?
De Persgroep Nederland is een toonaangevende uitgever van nationale, regionale én lokale nieuwsmerken, magazines, websites en is actief op radio.
Het diverse portfolio van de Persgroep Nederland omvat: AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, Tubantia, De Gelderlander, BN DeStem, de Stentor, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, PZC, ruim 200 huis-aan-huiskranten, ADR Nieuwsmedia, deOndernemer, Synpact, Nationalevacaturebank.nl, Intermediair.nl, Tweakers.nl, Hardware.info, Carsom.nl, Autotrack.nl, Sportnieuws.nl, Makers Channel, IndeBuurt en Qmusic.
Wat is de beoogde doelstelling van het project waar je aan werkt?
Het project waaraan ik werk betreft de ontwikkeling van een online nieuwsplatform waarop zowel AD.nl en de regionale ADR titels gaan draaien. Door het gebruiksvriendelijke karakter van de websites en apps is het uiteindelijke de doelstelling meer lezers aan te trekken en te houden.
Hoe is het projectteam samengesteld en wat is jouw rol in dat project?
Er is een extern team voor de mobiele applicaties die parallel ontwikkeld worden aan de websites. Ik maak deel uit van het team dat werkt aan de ontwikkeling van de websites. Het project team bestaat uit 10 man. Het zijn 8 ontwikkelaars, een product owner en 2 QAers. Mijn rol als QAer is het automatiseren van regressietesten om zo tijd te besparen en de feedbackloop te verkorten.
Wat zijn de technische kenmerken van het project. Gebruik je bepaalde tools?
De ontwikkelmethode die gehanteerd wordt is scrum waarbij gebruik gemaakt wordt van continuous deployment. Het systeem heeft een microservices architectuur die standaard aan het worden is bij systemen die gebruik maken van continuous deployment. Er wordt gebruik gemaakt van MongoDB: een document database (beter schaalbaar en beter voor complexe data dan een relationele database). De applicatie is ontwikkeld in JAVA. De testtools/frameworks die gebruikt worden zijn: Selenium, Cucumber, Serenity, RestAssured, Postmen, Testingbot.
Jullie zijn vorige week live gegaan met www.degelderlander.nl. Wat waren de uitdagingen om de deadline te halen?
De samenwerking met andere teams en externe systemen en partijen zorgt ervoor dat er onvoorziene dingen kunnen gebeuren. Goede afstemming van te voren was daarom een uitdaging. Ook het zo snel mogelijk inzicht krijgen in zaken die mogelijk fout zijn gegaan is belangrijk om zo de schade tot een minimum te beperken. Door de automatische tests kon al snel worden vastgesteld dat de livegang goed is gegaan. Zeker bij een nieuwssite met grote bezoekersaantallen kunnen korte verstoringen aanzienlijke schade veroorzaken. De uitdagingen om de deadline van zowel de Gelderlander als de overige 6 regionale titels te halen was om de eerder ontwikkelde code zo om te bouwen dat deze eenvoudig te configureren is en daarmee snel toepasbaar voor de regionale titels. Dit betreft niet alleen de code van alle microservices maar ook die van de automatische tests. Dit is goed gelukt; het team is nu in staat om ruim binnen een week een nieuwe titel live te zetten. De livegang zelf brengt ook uidagingen met zich mee. Livegang is altijd een spannend moment.
Wat vind je het leukste aan deze opdracht?
Het is een uitdagende opdracht en er heerst een hele goede teamsfeer. De opdracht is uitdagend omdat er moderne en vernieuwende technieken worden gebruikt. Daarbij houden de teamleden elkaar scherp en wordt er steeds werk van hoge kwaliteit afleverd.
Wil jij, net als John, ook dergelijk uitdagende opdrachten doen? Check onze vacatures en overweeg een gesprek. Ook al heb je het naar je zin bij je huidige werkgever, praten kan altijd………