Wessel en Daniël op bezoek bij Defensie

Jasper van Dijk, werkzaam bij Newspark, werkt al enige tijd bij Defensie. Binnen de IT afdeling van defensie leek er een idee te zijn dat Testautomatisering meer kost dan dat het opbrengt. Ook mist er de ervaring met het opzetten van testautomatisering en kennis van de verschillende tools. Daarom heeft Jasper gevraagd of er eens wat Newsparkers met de ontwikkelteams om de tafel willen gaan. Dit om extra uit de doeken te doen wat testautomatisering is, en hoe het je basiswerkzaamheden kan vereenvoudigen en versnellen. In deze blog lees je het verslag van deze bijeenkomst

Kamer vol geïnteresseerden
Precies voor bovenstaande zijn Wessel en Daniël afgereisd naar Maasland. Niet zozeer om testautomatisering te verkopen aan defensie, maar meer of het daadwerkelijk uitkomst kan bieden en hoe het kan helpen. Al snel zat de kamer tot de nok toe gevuld met developers, systeembeheerders en andere gegadigden om te horen wat het allemaal is. Beide Wessel en Daniël zijn van mening dat automation in testing een goede stap in de richting is om alle manuele processen te versnellen. Dit is dan ook uitgebreid aan bod gekomen. De opzet was niet om te vertellen dat defensie tool XYZ nodig heeft, maar meer wat er allemaal op de markt bestaat. Afhankelijk van de problemen waar je tegenaan loopt, welke tools kun je gebruiken om dit te verbeteren?

Defensie

Stellingen
Wessel en Daniël hebben ook een groot aantal stellingen langs de kamer laten gaan, om te kijken wat mensen daadwerkelijk weten over testautomatisering. Je wil je testen niet automatiseren als je eind doel bugs vinden of betere dekking is. Je zet het in als je snel een graad van feedback wilt hebben over hoe je systeem er NU bij zit.  Tevens maakt testautomatisering handmatig testen niet overbodig.

Testautomatisering kan pas echt praktisch zijn om zo snel mogelijk feedback te krijgen over de kwaliteit van het systeem. Als je in de designfase al een bug kan oplossen zullen de kosten erg beperkt zijn. Zal er een bug opgelost moeten worden na lancering van het product? Dan kan het zijn dat de kosten dusdanig hoog zijn dat dit niet eens meer te overzien is. Sommige bedrijven, met veel concurrentie, hebben dan ook nog eens imagoschade wanneer klanten over kunnen stappen als ze een product niet kunnen kopen.

UI-testing
Er is deze bijeenkomst ook extra uitgeweid over UI-testing (SpecFlow, Webdriver, Protractor, e.d.) en systeem integratie testen. Veel systemen vertrouwen tegenwoordig op API’s om alles te integreren. De juiste API-testen op de juiste plek op het juiste moment kan onnoemelijk veel informatie geven over de huidige kwaliteit. Er is niet zozeer een test-Piramide, maar elk bedrijf heeft wellicht een ander model nodig om een goede integratie te hebben. Er zijn genoeg bedrijven waar API’s minder belangrijk zijn, en er meer tijd en geld vrij gemaakt wordt voor het testen van de UI. Op een manier dat aan het eind van de testflows ook alle API’s goed zijn af getest. Alles wat we doen is en blijft maatwerk, en kan ingezet worden om problemen te verhelpen of processen te versnellen. Geen enkel bedrijf werkt op dezelfde manier en geen enkele aanpak is de ‘golden bullet’.

Vraag je jezelf ook af of Testautomatisering iets kan toevoegen aan jouw bedrijf of software? Of wellicht of de baten opwegen tegen de kosten? Wessel en Daniël komen graag eens bij je langs om vrijblijvend hier over te praten! Wij komen niet verkopen, maar puur om vertellen wat er allemaal is en kan. Kijk op de website van Newspark voor onze contactgegevens en allicht komen we binnenkort eens op de koffie.

Wessel

Wessel Braakman

Daniël

Daniël de Bruijn