Terugblik op TestNet event “Buiten de gebaande paden”

Dinsdag 15 mei 2018, een drukke dag in het NBC Nieuwegein. Vele testers kwamen als bijen op de honing af om de allerlei workshops en presentaties, georganiseerd door TestNet, bij te wonen. Uiteraard was het veel netwerken gedurende de hele dag, zowel met bekenden als nieuwe mensen. Geweldig continu te sparren over ons vakgebied en de uitdagingen die we met elkaar zien.

Hieronder een impressie, van wat ik die dag meemaakte.

Clean vs. Clutter
Mijn eerste workshop “Tidy Testers Guide to Automation” van Rick Tracy gaat over je huis schoon en opgeruimd houden, maar dat geldt ook bij het testen. Aan het einde van deze workshop is mijn hoofd dan ook heerlijk opgeruimd, helemaal clean. Door middel van een paar simpele oefeningen, opschrijven, tekenen van onze eigen én elkaars dagelijkse (test)processen en ze te ontdoen van overbodige “clutter”, blijven de meest essentiële zaken over. Dat helpt goed als de testprocessen moeten worden geautomatiseerd.
Hilariteit in de zaal als we met meer dan 50 testers mogen puzzelen met echte puzzelstukken. Het maakt het kind in ons los, maar uiteindelijk leren we al snel dat je aan dubbele puzzelstukken niets hebt. Die moet je opruimen, oftewel zoeken naar samenwerking en puzzelstukken ruilen. Natuurlijk lukt het iedereen de puzzels te completeren.

 

“… We learned to talk”
Het thema van deze dag ‘Buiten de gebaande paden” wordt bij de opening van het middagprogramma al snel duidelijk. TestNet-leden gebruiken, als allereerste metrotestreizigers, de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. Toevallig een project waaraan ik ook zelf werk met mijn collega Remo. (zie artikel)

Vervolgens drukken Alex en Huib, de sprekers van de keynote, ons op het hart minder te praten over testen en meer over Value. Wat is de toegevoegde waarde van testen. Dan gaat het niet over het aantal gevonden bugs, maar hoe die bugs te gebruiken in de Business Impact en zo waarde toe te voegen. Testjargon begrijpen de Product Owners onvoldoende. Probeer het meer als een productverhaal over te brengen. Testautomatisering is bijvoorbeeld niet het doel, maar biedt meerwaarde aan de werking van tools. Veel gemiddelde testers trappen in de valkuil dat ze teveel praten en te weinig de waarde van hun werk laten inzien.
“For millions of years, mankind lived just like the animals. But then something happened which unleashed the power of our imagination: We learned to talk (Pink Floyd)“

Kwaliteit is mensenwerk
De middagworkshop “Regressietesten: The end is Near” leverde een leuke dialoog op tussen Carlo van Driel en zijn meegebrachte AgileTestRobot. Tijdens de presentatie zijn er verhitte discussies met de zaal waarom we aan regressietesten doen, wat is de definitie van regressietesten en wat moet je als tester weten over de broncode, de denkwijze van de developers en het belang van unit testen. Zolang duidelijk is wat de risico’s zijn en of regressietesten daarvoor nodig zijn, blijven regressietesten uitgevoerd worden. De meegebrachte robot ging aan het einde van de presentatie in ieder geval ter ziele. Testen en kwaliteit blijft gelukkig toch echt mensenwerk.

Blockchain
Natuurlijk ook presentaties met blockchain, dat blijft volle zalen trekken. Sanne Visser neemt ons mee in de technieken achter blockchain. We beginnen met een gemiddelde pizzasessie en hoe die pizza’s onderling te verrekenen. De bijbehorende administratie gebeurt in een excel-lijstje. Al snel ontstaan problemen, als je dat bijhoudt, in een excel waarin iedereen kan wijzigen. Door het toevoegen van slimme handtekeningen, Public en Private Keys te versleutelen en nog een paar “regeltjes” over gedistribueerde lijstjes af te spreken, leg je de basis voor een cryptovaluta op basis van blockchain. Deze opzet vertaalt zich in 4 lagen, de blokchain, het blockchain protocol, de token (of coin) en op een slimme manier daarop Distributed Apps. Deze gelaagdheid moet ook de aanpak zijn om een dergelijk systeem te testen. Helaas is er geen tijd meer voor echte voorbeelden en hoe verder wordt verwezen naar blockchain fora.

NK Softwaretesten
Vlak voor de uitsmijter van de avond is de bekendmaking van de winnaar NK Software Testen. Natuurlijk deden wij, onder de naam Newspark F.A.S.T., ook mee. Gespannen wachten we of we een podiumplaats hebben. Helaas niet in de top-drie, winnaar The Amazing Grasshoppers: Gefeliciteerd!

Dakar – letterlijk buiten de gebaande paden
Tim Coronel sluit de dag af met zijn avonturen in, met name, de Dakar Rally. Hij trekt parallellen met het testen, de voorbereiding en op alles voorbereid zijn. Grenzen verleggen, maar ook het opzoeken van wat mogelijk is binnen die grenzen. Dat er van het materiaal het nodige gevraagd wordt en ook wel eens iets misgaat, overkomt de beste coureurs. Allemaal bekende koek voor ons als testers. Coronel sluit af met de uitnodiging eens mee te gaan in een van de Nederlandse Dakarteams. De werkvakantie van je leven. Inderdaad lijkt me geweldig zo’n werkvakantie, maar nu eerst voorzichtig weer op weg naar huis!