Seleniumconf 2019 in het zonnige Londen

Zes Newsparkers hebben een fantastische trip gemaakt naar het zonovergoten Londen. Het doel van de trip was om daar SeleniumConf 2019 bij te wonen. Twee dagen, gevuld met talks, workshops, sprekers en ontmoetingen. Dit alles in een Selenium en Test Automation setting. Als we toch in London zijn, moet er natuurlijk ook een dagje aan sightseeing gedaan worden. Je leest er alles over in deze blog.

Op pad
Op vijf oktober gingen Menno, Wessel, Jurgen, Erik, Tobias en Daniel in de middag op pad. We vlogen met onze grote vrienden van KLM richting Heathrow, het grootste vliegveld van Europa, gelegen ten westen van de metropool Londen. Een korte vlucht was het zeker. Het duurde ons bijna langer om met de Piccadilly Line in het centrum van London te komen, dan van Schiphol naar Heathrow. Er was een hotel voor ons geregeld onder de London-Eye, nagenoeg in het centrum en langs de Thames. Een fantastische, centrale locatie waardoor het (her)ontdekken van Londen een makkie bleek. Even inchecken, en toen op zoek naar eten! We zijn neergestreken in de lokale pub om ons onder te dompelen in typisch Britse taferelen: Pints, Fish and Chips en Rugby on the Telly.

Citytrip
De volgende dag hadden we gereserveerd om London te zien. Google wist ons te vertellen dat het de hele dag zou gaan regenen, maar we hebben geen spatje regen mogen zien. Ideaal, aangezien London in de zon een heel stuk mooier erbij ligt dan de alom bekende, Engelse regen en grauwigheid. We zijn langs een aantal beroemde gebouwen gelopen zoals de Houses of Parliament, Big Ben, Palace of Westminster, Westminster Abbey, Trafalgar Square en Leicester. ’s Avonds weer heerlijk gegeten, dit keer bij de lokale Indier, want Indisch eten in Engeland is een must! Hierna maakten we ons klaar voor de conferentie die morgen zou losbarsten.

Seleniumconf
SeleniumConf werd gehouden in de evenementhallen “Queen Elizabeth II Centre”, met uitzicht op de prachtige gebouwen van Westminster. De sfeer zat er direct goed in door de introductie van Simon Stewart. Hij bracht een ‘State of the Union’; wat is de huidige status van test automatisering en wat is er allemaal gebeurd sinds de vorige conferentie? Er werd tijd besteed aan Selenium 4, hoe het vroeger er aan toe ging en hoe je terug kan kijken op iets wat vroeger totaal niets met Selenium te maken had, maar nu juist een duidelijke link lijkt te hebben.

Na de introductie waren er elke keer drie talks in twee verschillende tracks. Het was hierdoor onmogelijk om elke talk bij te wonen, maar kon je steeds kiezen welke je het meest interessant vond van de twee. Zodoende hebben we met ons zessen nagenoeg elk gesprek wel kunnen bijwonen. Over de meest interessante gesprekken zullen er nog meer blogs volgen in de komende weken. Houd de Newspark website dus goed in de gaten voor meer van onze meningen over  sprekers en de inhoud van hun verhalen.

Talks dag één
Er waren zes talks om bij te wonen. Op de introductie na hadden ze allemaal een link met Selenium. Elke talk was radicaal anders qua onderwerp. Sommige sprekers waren ontzettend goed en doorgewinterde veteranen in het Test (-automatiserings) vak. Andere waren, hoe zal ik het zeggen, iets minder te noemen. Hierdoor  was het switchen van track soms een gewenste tactiek. Hieronder een greep uit de talks die plaats hebben gevonden op de eerste dag;

  • Agisilaos Tsaraboulidis heeft gepraat over Ethics in Engineers code. De daadwerkelijke link met Selenium heb ik niet kunnen ontdekken, en vaker dan niet leek het een verhaal te zijn over hoe grote bedrijven omgaan met data en hoe Brexit de schuld was van Facebook.
  • Aditi Mulay heeft het vooral gehad over de 4 Pillars of Object Orientated Programming. Haar doel was om ons als Engineers een idee te laten krijgen over een solide framework, en hoe je onderhoudbaar code kan schrijven met herbruikbare stappen in onafhankelijke scenario’s
  • Mark Winteringham is een zelfbenoemde, (denk ik), “DojoBoss” van de Ministry of Testing. Een interessant verhaal met betrekking tot het gerichter testen, en vooral niet Full-Stack te gaan. Gebruik Task Analysis om een systeem te doorbreken zodat je een goede dekkingsgraad krijgt. Met een heldere, concrete analyse waar het probleem zich exact bevindt.

toolmakerTijdens de lunch en koffie pauzes konden de bezoekers van de conferentie met de verschillende sponsoren en toolmakers in gesprek. De centrale hal was bijna een soort markt waarin je niet alleen even kon uitblazen, maar ook stalletjes kon bezoeken met nieuwe tools die ons leven als tester in de toekomst allicht makkelijker kunnen maken.

Talks dag twee
De tweede dag was vooral meer van hetzelfde, in de goede zin van het woord. De introductie werd nu gedaan door Richard Bradshaw, de CEO van Ministry of Testing. Hij heeft, naar mijn mening, de conferentie gewonnen met zijn verhaal. Hij heeft het gehad over het herdefiniëren van test automation. Tevens om meer te bewegen richting ‘Automation in Testing’: Niet zozeer proberen een tool bij een bedrijf/product/project te laten passen, maar kijken welke tool benodigd is, en daar dan op doorwerken. Uren besparen met een scriptje om testdata klaar te zetten om daarna handmatig te testen, is ook een vorm van Testautomatisering. We hopen Richard te strikken voor een Meet-up in 2020, dus laten we hopen dat dit nog gaat lukken! Richard Bradshaw

Wederom stonden na de introductie 12 speakers klaar in twee tracks met wederom een wisselende kwaliteit in sprekers en verhalen. Hierbij een greep van sprekers en hun onderwerpen van dag twee:

  • Michelle MacDonald bracht een verhaal over de Rattenvanger van Hamelen van de Testautomatisering. Vreemd genoeg, een ontzettend leuk gebracht, interessant verhaal over de ‘klik” in je webdriver scripts, en hoe je door je site heen kan klikken. Iets wat in de basis allang bekend is bij elke automatisering, maar toch informatief!
  • Dmitriy Gumeniuk had een verhaal met betrekking tot Machine Learning in combinatie met Test Automatisering, maar dit bleek vooral een promotiepraatje voor zijn eigen bedrijf en software. Desalniettemin is het leuk om na te denken over hoe Machine Learning ons in de toekomst kan helpen met het vereenvoudigen van ons werk.
  • Madalina Bejunariu had met haar verhaal “Screwing Up: the Automated Way” ons meegenomen in haar projecten, wat er allemaal fout ging en hoe ze hier mee om gegaan is. Blijkbaar, is testen in productie af en toe een vreselijk slecht idee. Who knew?

Weer naar huis
Newspark LondenNa afloop was het nog een kwestie van de koffers op te halen in het hotel, om vervolgens met de metro terug te gaan naar Heathrow. Hier gingen we met de late vlucht Brexitten richting het regenachtige, koude Nederland.

Wil jij ook eens mee op zo’n avontuur? Kijk hier voor vacatures en wie weet ga jij de volgende keer met ons mee!