Onder het genot van een taco een visie delen over Testautomatisering

Mijn eerste twee weken als Test Engineer bij Newspark

Op 2 januari begon ik als testconsultant bij Newspark in Nieuwegein. Lekker dicht in de buurt, al hoewel  Nieuwegein zelf zag ik nauwelijks. Ik maakte meer een tour-de-Hollande de afgelopen twee weken. Even op bezoek bij mijn nieuwe collega’s voor een kop koffie of zelfs een uitgebreide lunch te doen. De eerste twee weken zijn echt voorbij gevlogen. Hieronder vind je een korte impressie.

Op bezoek bij nieuwe collega’s

In deze tijd vlieg je soms van de ene werkgever naar de andere. Ik vind het echter belangrijk alles bij je vorige opdrachtgever goed af te sluiten en netjes achter te laten. Daarnaast verdient je nieuwe opdrachtgever het ook dat je je goed voorbereidt op je nieuwe uitdaging. Bij Newspark krijg je de rust en ruimte te zoeken naar een nieuwe opdracht op het gebied van testen, devops en testautomatisering. En wie weet: misschien ligt die volgende opdracht wel op je te wachten bij één van je volgende bezoekjes.

Een kijkje in de keuken.

Door een rondje langs de velden te maken en collega’s op hun huidige opdracht te bezoeken, zie je immers waar ze hun dagelijkse test-trucs en automatiseringshoogstandjes uitvoeren. Een zogenaamd ‘kijkje in andermans keuken’.  Een bijkomend voordeel: je vormt voor jezelf een beter beeld hoe je ideale werkomgeving eruit moet zien. Daarnaast leer je de klant kennen en de uitdagingen waarmee je collega’s te maken hebben. Ook leer je meer over hoe ze op hun opdracht terecht kwamen en waarom die klant zo goed bij hen past.

Eten en genieten

Rick op voorgrond en daarachter Tobias

Bij Newspark viel ik bijna letterlijk met mijn neus in de boter tijdens het kick-off event met aansluitende kook-workshop. Tijdens het kokkerellen raakte je aan de praat over je passie in het testvak, de uitdagingen die je bij eerdere opdrachten had en de uitdagingen die je zoekt.

Eten vormde wel een beetje de rode draad deze twee weken, want ik sprak mijn nieuwe test- en “ontwikkelbuddies” vaak tijdens de lunch. Het is genieten geblazen als je tijdens een overheerlijke taco de voors en tegens bespreekt van testautomatisering. Wanneer pas je het toe en wanneer niet? Welke factoren maken testautomatisering tot een succes of juist helemaal niet? Hierover binnenkort meer in een andere blog!

Klaar staan voor elkaar

Inmiddels sprak ik bijna al mijn nieuwe collega’s persoonlijk. Erg fijn te weten dat we een gezellige kleine test- en ontwikkelclub zijn. Het algemene gevoel overheerst dat mijn collega’s klaarstaan als ik ze straks nodig heb. Zij kunnen me helpen als ik ergens mee vastloop. Ik weet zeker dat ze even tijd maken, als ik ze benader met een probleem dat bij een opdracht speelt en waar ikzelf even niet uitkom. Uiteraard gaat dat andersom ook gebeuren. Mocht ik ergens mijn opgedane kennis of ervaring kunnen delen, dan doe ik dat uiteraard graag.  

Nieuwe opdracht, nieuwe uitdaging.

De meest gestelde vraag van afgelopen weken: “Waar ben je naar op zoek?” Een goeie vraag! Ik ben vooral op zoek naar een opdracht waarbij een tester/testautomatiseerder alle kanten op kan. Een opdracht waarbij nieuwe technieken worden gebruikt, voor een kwalitatief sterker product. Als het even kan is mijn voorkeur: een medisch embedded stuk software de goede kant op helpen. Met mijn achtergrond in de medische wereld kan ik communiceren met professionals in de zorg en dit vertalen naar technische wensen en mogelijkheden. Mocht deze opdracht er nog even niet zijn, dan zoek ik vooral de afwisseling in een opdracht die continu verbeteren en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

Algemene impressie

Na deze twee weken kan ik voorzichtig de conclusie trekken dat ik bij Newspark goed zit en kijk met vertrouwen uit naar de rest van mijn Newsparktijd. Zoals een collega zo treffend over Newspark zei: het is een mooi stel ‘vak-idioten’ bij elkaar en daar sluit ik me graag bij aan!