Newspark Flex Formule: FAQ!

In mijn vele gesprekken over Newspark Flex met testers en developers, op LinkedIn en aan tafel, krijg ik steevast een aantal dezelfde vragen. In mijn enthousiasme voor Midlance en Newspark ga ik af en toe voorbij aan hele basale zaken die in veel gevallen nog onbekend zijn.

Hieronder beantwoord ik een aantal veel gestelde en kritische vragen over de Newspark Flex Module. Heb je zelf nog een vraag die ertussen moet staan? Laat het mij weten!

Overigens ben ik inmiddels alweer enkele maanden bezig met Newspark Flex en het gaat goed. Erg goed zelfs! De keuze voor het Midlance businessmodel in combinatie met de expertiseclub Newspark blijkt ontzettend goed uit te pakken. Faroek Lissone is al gestart en enthousiast, kijk zelf waarom.

Lees onderstaande vragen door en kijk of het voor jou ook iets is. 

“Waarom is dat verschil in salaris zo groot?”

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zet ik hieronder drie (zeer gesimplificeerde) bedrijfsmodellen onder elkaar. Belangrijk hierin is te zien waaraan de binnengekomen omzet per medewerker wordt uitgegeven.

De eerste reden voor het grote verschil in salaris ligt redelijk voor de hand. In model 2 en 3 is er een stuk minder overhead dan in model 1. Geen batterij aan directeuren en managers, geen salesapparaat en dure kantoorpanden langs de snelweg. Ook zie je in model 2 en 3 nauwelijks junioren wiens opleiding door de medioren en senioren bekostigd wordt; het instroompunt ligt daar vaak vanaf een jaar of drie à vier werkervaring.

De tweede reden waarom een werknemer in model 3 (veel) meer verdient dan in model 1 en 2 is het risico. In model 2 (evenals in model 1) ligt het risico bij de werkgever (directie). Dit is natuurlijk prettig voor de werknemer, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat hij/zij niet profiteert wanneer het goed gaat.

In model drie delen zowel de werkgever (directie) als werknemer het risico. Hierdoor profiteert de werknemer mee van schaarste in de markt en zijn/haar goede prestaties bij de klant. Bij Newspark Flex keren we werknemers (minimaal) 70% van hun omzet maandelijks uit met een drempelsalaris van € 3.000,- per maand.

“Hoe kan dat businessmodel ooit rendabel zijn voor jullie?”

Eigenlijk is deze vraag hiervoor al beantwoord. Door het risico te delen met de werknemer hoeft Newspark Flex minder marge te maken dan wanneer wij het volledige risico dragen. Daarnaast groeien wij alleen met ervaren technische testers, testautomatiseerders en developers. Bij ons werken enkel experts die écht goed zijn in hun vak.

 “Waarom doet niet iedereen dit?”

Die vraag stel ik mijzelf ook weleens. Natuurlijk loop je bij Newspark Flex een zeker risico. Heb je tijdelijk geen opdracht of ben je ziek, dan verdien je ‘slechts’ € 3.000,- per maand. Dit betaalt Newspark Flex en kent geen tijdslimiet. Wil je dit risico niet aangaan, kies dan voor een meer traditionele manier van inkomen.

Heb je wel een opdracht, dan verdien je natuurlijk (minimaal) 70% van je omzet. Veelal komt dit neer op een salaris tussen de 8.000 en 11.000 euro per maand. Dit geld is goed te gebruiken voor het aanvullen van je drempelsalaris, indien nodig.

Tijdens periodes van hoogconjunctuur en schaarste is dit dus een goed te behappen risico. Immers je bent vrijwel continu op opdracht. In hoeverre echt sprake is van een serieus risico voor jou als werknemer wanneer je (in de meeste gevallen) meer dan € 100.000 per jaar verdient, is dus de vraag.

“Kom ik wel op interessante opdrachten terecht?”

Newspark weten onze klanten goed te vinden, gezien ons hoge expertiseniveau. De afgelopen 11 jaar bouwden wij hierin echt een naam op. Daarnaast is ons zakelijk netwerk enorm groot. Op 80% van alle test- en developmentaanvragen in Nederland bieden wij aan.

Bovendien bepaal jij op welke opdrachten we je aanbieden, tegen welk tarief en bij welke klant je wilt starten. Wij acquireren en zorgen voor de intakes, maar jij bepaalt zelf waar je gaat werken.

“Kan ik niet net zo goed gaan ZZP’en?”

Deze vraag krijg ik vaak voor mijn kiezen tijdens een sollicitatiegesprek. Het antwoord hierop ligt volledig aan je persoonlijke voorkeuren. Er is geen model dat per definitie beter is. Wel kan het ene model in bepaalde situaties beter aansluiten dan het andere.

Het beste is een aantal voordelen opnoemen van Newspark Flex versus Freelancen; zo kun je bepalen of dit jou 30% van de omzet waard is:

“Hoe zit het met mijn (wens voor een) leaseauto?”

Veel sollicitanten moeten hun leaseauto meenemen of willen er graag een. Dit is bij Newspark Flex geen probleem. Wij nemen de auto over of bestellen een nieuwe conform jouw wensen. De maandelijkse hiermee samenhangende kosten houden we bruto op je salaris in.

“Waarom Midlancen bij Newspark Flex?”

Denk je eraan te gaan Midlancen, dan zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Er zijn tegenwoordig (terecht) steeds meer werkgevers die een dergelijk dienstverband aanbieden. Echter, hierin zijn ongelooflijk veel grote verschillen te herkennen.

Een algemene tip; vraag een pro-forma loonstrook op met dezelfde variabelen bij verschillende Midlance aanbieders.

Bij Newpark Flex werken wij niet met rare voorschotconstructies, vage voorwaarden of kleine lettertjes. Je krijgt 70% van je omzet de volgende maand als salaris uitbetaald of € 3.000,- bruto wanneer je geen opdracht hebt of ziek bent.

De tweede reden is zeker niet minder belangrijk.

Newspark Flex is bovenal een Test- en Developmentbedrijf dat een Midlance constructie aanbiedt. Wij zijn géén Midlance bedrijf an sich. Bij ons staat techniek voorop en de invulling van je arbeidscontract is een tweede. Heeft een traditioneel dienstverband je voorkeur, dan kies je voor Newspark. Ga je voor een Midlance constructie, dan treed je in dienst bij Newspark Flex. Aan jou de keuze! Spreken we elkaar binnenkort?