newspark flex model; zzp-en met meer zekerheden

Jasper kende onlangs zijn 5-jarig jubileum binnen newspark, alhoewel hij inmiddels voor het newspark flex model gekozen heeft. “Dit flex model voelt voor mij prettiger”, aldus Jasper. “Ik ervaar meer eigenaarschap over mijn werk en ben zelfstandiger aan de slag.” We blikken terug op 5 jaar newspark met Jasper.

Wat is het newspark flex model?

Eigenlijk is het newspark flex model een constructie die tussen een regulier dienstverband en de zelfstandigheid als freelancer in zit. Je salaris bestaat uit een % van je gerealiseerde omzet. Dit model vind ik prettig. Ik draag gevoelsmatig meer verantwoordelijkheid voor mijn eigen inkomsten en heb meer zeggenschap over mijn eigen werk. Het voelt voor mij dat ik meer in control ben. Momenteel zit ik ruim een jaar op een project in een heel interessante omgeving. Een leuk team met 4 andere developers, een tester, PO en scrummaster. Doordat het een compleet team is, ben ik dagelijks bij veel verschillende dingen betrokken.

Wat zijn de voordelen van het newspark flex model?

Het newspark flex model biedt mij heel wat voordelen. Veel administratie hoef ik niet zelf te doen, hierin word ik ontzorgd. Ook het vangnet bij ziekte vind ik heel prettig. Tegelijkertijd kan ik aanhaken bij de interessante kennissessies die newspark organiseert, een trainingsweekend of een leuk teamuitje.

De ca. 30% die ik hiervoor moet afdragen van de door mij gerealiseerde omzet is me dat zeker waard. Het onderdeel meer eigen verantwoordelijkheden te dragen en zelfstandiger keuzes te kunnen maken, spreken mij enorm aan. Bijvoorbeeld bij het vinden van een nieuwe opdracht, het plannen van vakanties of hoe lang ik vrij wil zijn als een opdracht is afgelopen.

Hoe ben je bij newspark terecht gekomen?

Via mijn collega Wessel. Destijds was ik niet zo tevreden met mijn werk en dit kwam op een verjaardag ter sprake. Wessel vertelde me dat hij bij een leuk bedrijfje werkte en ze nog mensen zochten. We maakten een afspraak om het te bespreken. Het klonk allemaal heel aantrekkelijk, maar mijn twijfel zat bij de detachering. Dat was nieuw voor mij en ik vond dat spannend. Ik gaf dit in mijn gesprek met Wessel eerlijk aan. Hij was enthousiast en vond me goed bij de club passen. Hij zei dan ook: “Verander je van mening dan maak ik graag een afspraak!”

Het gesprek bleef in mijn hoofd zitten en na halfjaar belde ik hem. Een gesprek met Rowald, de managing director, volgde. Omdat ik toen nog twijfelde over de detachering duurde het een aantal maanden voordat ik het tweede gesprek aanging. Gelukkig kreeg ik deze ruimte gewoon! Rowald legde uit dat newspark mij de detachering ging helpen en begeleiden. Met dit tweede gesprek gaven ze me echt het vertrouwen dat het goed ging komen. Ook spraken ze heel duidelijk uit dat zij het met mij zagen zitten. Na deze duidelijke uitleg en de fijne gesprekken had ik een goed gevoel bij newspark en was nieuwsgierig wat detachering me ging brengen. Van die keuze heb ik zeker geen spijt gehad.

Hoe zie jij je toekomst bij newspark?

Het is een kleine club met developers. De focus ligt vooral op testen en test automation. In development kan nog meer belichting komen, maar het is lastig aan mensen te komen. Alhoewel het mooi is dat er recent weer een developer gestart is. In het vinden van mensen zie ik voor mijzelf ook nog wel een rol liggen, om persoonlijk meer te laten zien hoe leuk het werken bij newspark is.

Zo zijn er ontzettend leuke opportunities voor kruisbestuivingen. Ik legde een vraag bij onze testers neer: Stel developers hebben usercases geschreven, waarom doen jullie dit dan als testers ook nog? Kunnen we niet dezelfde basis gebruiken? Tijdens een kennissessie gingen we hiermee aan de slag en ik was aangenaam verrast over de resultaten. Dat maakt het werken bij newspark voor mij speciaal. 

Waar biedt newspark voor jou toegevoegde waarde?

Het bedrijf is heel persoonlijk. Alles is bespreekbaar en ze denken echt mee. Voor mij ligt dit vooral op het vlak van mijn softskills. Soms schiet ik in de stress op mijn project, bijvoorbeeld als ik moeite heb met het juist interpreteren van behoeftes. Rowald, the big boss kan ik dan altijd bellen. Hij denkt met me mee en geeft advies. Er is altijd goede interactie met korte lijnen en het is recht voor zijn raap. Daar houd ik van en ook een grapje maken kan. Ik krijg altijd snel antwoorden en dingen zijn makkelijk te regelen. Nu ga ik bijvoorbeeld een stakeholders training volgen. Hierin ga ik aan de slag hoe ik met vragen kan omgaan en welke manieren ik kan gebruiken om te communiceren. Verder vind ik het fijn feedback te krijgen over mijn persoonlijke functioneren en gedrag. Het is plezierig zo af en toe de thermometer erin te steken om te weten waar ik persoonlijk sta.

Wat is je mooiste herinnering tot nu toe?

Tjee, dat is best lastig kiezen er zijn zoveel dingen leuk bij newspark. Mijn beste herinnering is een trainingsweekend waarbij we met elkaar in een paar huisjes zaten. Een weekend met veel vrije tijd en gezelligheid. Ik nam whisky mee en hield een kleine proeverij voor mijn collega’s. Wie interesse had, mocht proeven en ik schonk wat lekkers voor ze in. Dat was heel erg gezellig.