Meetup REST Assured: leerzame en gezellige avond

Onlangs kwamen we bij elkaar op ons kantoor in Nieuwegein voor de meetup REST Assured, een workshop API Testen met REST Assured. Het was een leerzame en gezellige avond waarop we terugkijken. Wil jij er ook eens bij zijn? Dat kan!  Regelmatig organiseren we deepdives bij ons op kantoor. We starten vanuit een vraag die iemand van ons heeft en doen dan in korte tijd zoveel mogelijk kennis en ervaring op om die vraag te beantwoorden.

API Testen met REST Assured

Deze keer wilden we graag meer weten over REST Assured. We hadden erg veel geluk omdat Bas Dijkstra op zijn website een aantal open source workshops beschikbaar maakte. En één hiervan gaat over REST Assured en die konden wij prima gebruiken. 

Meetup REST Assured

Daarmee hadden we een mooi format om te volgen: eerst wat theorie over wat API’s zijn en waarvoor ze gebruikt worden. Vervolgens meer informatie over REST Assured en uiteindelijk oefeningen om zelf aan de slag te gaan met de syntax van de tool.

Lekker aan de slag

We begonnen de avond met een kennismakingsronde, waarbij iedereen zichzelf voorstelde en vertelde waarom ze geïnteresseerd waren in REST Assured. Daarna was het tijd zelf aan de slag te gaan met de tool. Door het doen van een aantal oefeningen konden we REST Assured uitproberen en zien hoe het werkt in de praktijk. Ondertussen werd er ook gezellig gebabbeld en zelfs gespeeld met tafelvoetbal.

Het was een leerzame en gezellige avond. Veel mensen waren enthousiast over REST Assured en hebben aangegeven dat ze het zeker in de toekomst gebruiken bij het testen van hun software.

De voordelen van REST Assured

Enkele voordelen die we tijdens de workshop ontdekten aan REST Assured:

  • Het is eenvoudig om aan een project toe te voegen
  • Het is mogelijk leesbare test cases te schrijven en een BDD manier van werken te ondersteunen
  • Het is open source, dus gratis te gebruiken en er is een actieve gemeenschap die constant nieuwe functies en verbeteringen aanbrengt
  • Er is ondersteuning voor alle mogelijkheden van een RESTful API zoals GET, POST, PUT, DELETE, enz. Het sturen en testen van headers wordt ondersteund en je kunt makkelijk zoeken en testen binnen een respons met xpath voor xml en gpath voor json.

Er was een groep bezig met de standaard implementatie van REST Assured in Java en een groep die een nieuwe tool van Bas Dijkstra uit probeerde. RestAssured.Net zou functioneel hetzelfde moeten zijn, maar is dan bedoeld voor .Net projecten. Het was mooi dat we dit konden uitproberen tijdens deze workshop.

Op de hoogte blijven?

Er was een mooie opkomst van newsparkers en andere geïnteresseerden tijdens deze meetup API Testen met REST Assured. We hadden pizza geregeld en gedurende de avond was er genoeg ruimte voor iedereen om te kunnen oefenen met de tool en bij elkaar hulp te vragen. We kijken al uit naar de volgende meetup en hopen opnieuw zo’n leuke en leerzame avond te hebben.

Houd onze meetup-groep pagina in de gaten voor nieuwe meetups over innovatieve testautomatisering!