Kennis nieuwsbrief – AI editie ๐ŸŽฐ

Kennis nieuwsbrief AI editie

Bron afbeelding: eightbitstrana

Kennis Nieuwsbrief

A.I. is een hot topic. Veel besproken in artikelen, conferenties en meetups. Maar wat heb je er aan? Wat je er in ieder geval mee kunt, is plaatjes zoals hiernaast genereren. Deze komt van de A.I. genaamd Midjourney.

De zin en onzin van A.I. bij het testen bespreken we in een van de artikelen in deze nieuwbrief. En hoe kunstmatig zijn A.I.’s eigenlijk? Mensen helpen vaak nog wel een handje, zo lees je in een ander artikel. Daarnaast zijn er natuurlijk ook weer meetups, conferenties en een video.

Ook is er deze maand opnieuw een tip van Pluralsight toegevoegd!

Veel plezier er weer mee! ๐Ÿ˜

Schrijf je hier in en ontvang altijd de newspark kennis nieuwsbrief


In deze editie:

๐Ÿง‘โ€๐Ÿคโ€๐Ÿง‘ย  Meetups
๐Ÿ“ผย  Video van de maand
๐ŸŒย  Internet tips
๐Ÿ‘Œย  Gedeeld door newspark

 


Meetups ๐Ÿง‘โ€๐Ÿคโ€๐Ÿง‘

In de donkere dagen voor kerst zoeken mensen elkaar weer op om kennis te delen. Bij meetups, conferenties en online.
TestNet houdt het najaarsevenement in Maarssen, omdat de vertrouwde locatie NBC in september helemaal verwoest is bij een brand.

Op 24 november van 17.00 – 21.00 uur hebben we zelf een meetup over API’s testen met REST assured.

// 15 november
Najaarsevenement Testnet
Conferentiedag van TestNet. Dit keer in DeFabrique in Maarssen.

// 16 november
Duurzame ICT: CO2-voetafdruk van de ICT-sector en hoe we deze kunnen verbeteren
“Deze keer hebben we 2 gastsprekers uitgenodigd met expertise op het gebied van Duurzame ICT. Binnen TestCoders zijn we bezig om allerlei aspecten van ons werk te verduurzamen. Maar hoe zit het met de ecologische voetafdruk onze sector? En zijn er manieren om deze voetafdruk te verbeteren?”

// 24 november
Deepdive API testen met REST Assured ๐ŸŽ‰
“In deze deepdive gaan we zelf aan de slag met REST-assured op basis van een kant en klaar workshop format. Er is een deel theorie bij over API’s en daarna gaan we aan de slag met het testen van een voorbeeld API met REST assured terwijl we alle functionaliteiten uitproberen.”

// 29 november
Online TestConf 2022
“The original online testing conference.”

// 30 november
Sustainable CI/CD development & One Test Automation setup to rule them all
“CI/CD is onlosmakelijk verbonden met Test Automation. Zonder CI/CD integratie is test code als een Ferrari zonder benzine. Tijdens de eerste talk van de avond laat Barteld ons zien hoe je CI/CD automatisering kan toepassen.” + “Hoe voorkom je dat een Test Automation setup in de prullenbak beland?”

// 30 november
DevOps Playground: Testing Open Source API with Cucumber
“Youโ€™ll learn how to set up a JVM framework, create a Cucumber table that transforms and test an open source API. Youโ€™ll also learn how to interact with JSON, both simple and nested.”


Video van de maand ๐Ÿ“ผ

The Essence of Quality
Even uitzoomen naar wat kwaliteit ook alweer precies is. Vitaly legt uit wat de oorsprong van Total Quality Management is en hoe je kwaliteit kunt meten en onder controle brengen.


Internet tips ๐ŸŒ

AI/ML in Software Test Automation
Over AI en ML wordt veel gesproken en geschreven. Ook voor software testen en testtools worden er vaak stevige uitspraken gedaan. Veel tool verkopers beweren dat ze gebruikmaken van AI en dat je daarmee, als gebruiker van hun tool, grote productiviteitswinst kunt behalen.

Blake Norrish schrijft in dit artikel vier manieren om kritisch naar deze claims te kijken. Het is ook zonde en onterecht om alle claims bij voorbaat af te doen als hype.

De vier tips zijn: controleer op welke manier de tool AI inzet en welk probleem het hiermee oplost. Kijk goed wie de auteur van een artikel is, bedenk of je niet beter programmeer-tools kunt gebruiken voor het testen en wees zeer sceptisch over sterke claims en overdrijving.
Als voorbeeld van een tool die wel gebruik maakt van AI en daar ook transparant over is noemt de auteur de Eyes SDK van Applitools.

The Scoop: Inside the Longest Quality Atlassian Outage of All Time
Eerder dit jaar was er een grote storing bij Atlassian. Sommige producten zoals Jira en Confluence waren onbeschikbaar voor sommige klanten gedurende enkele weken. In dit artikel wordt besproken hoe Atlassian hierop reageerde.

Wat er nou gebeurd? Atlassian had, voor ongeveer 400 klanten, per ongeluk een volledige permanente verwijdering gedaan van hun data. Deze data moest daarna handmatig door Atlassian weer bij elkaar gepuzzeld worden uit backups.

De technische oorzaak is interessant op zichzelf. Je kunt hierover meer lezen op een blog post van de CTO. Maar de langzame reactie van het bedrijf is ook heel boeiend. Veel organisaties rekenen op deze producten voor hun dagelijkse werk en als het bedrijf zo langzaam reageert met zo weinig informatie dan schaadt dat het vertrouwen natuurlijk heel erg. Ook omdat ze de schrijver zijn van een van de meest gelezen boeken hierover: Atlassian Incident Handbook. Hieruit zijn veel aanbevelingen niet toegepast op deze situatie.

Achter veel ‘kunstmatige intelligentie’ zit slecht betaalde, onzichtbare en menselijke arbeid [De Correspondent]
Van zelfrijdende autoโ€™s tot kunstmatige intelligentie: veel technologie lijkt zelf slimme dingen te kunnen. Maar om die illusie in stand te houden, zetten techbedrijven hordes onderbetaalde arbeidskrachten in.

The four pillars of object-oriented programming [Bas Dijkstra]
Bas Dijkstra spreekt over de vier pilaren van object-georiรซnteerd programmeren (encapsulation, inheritance, polymorphism en abstraction). Dit is handig voor iedereen die wel eens programmeert, maar ook voor anderen die iets over de structuur van een applicatie zouden willen weten.

QA Engineer Roadmap
Op de website roadmap.sh staan allerlei leerpaden uitgetekend. Bijvoorbeeld voor QA engineers, maar ook voor andere rollen zoals frontend en backend ontwikkelaars, DBA’s of blockchain of mobile ontwikkelaars. Tevens zijn er voor vaardigheden zoals React, Java of System design leerpaden gemaakt.
Deze leerpaden hebben ook een uitleg per onderwerpje. Dus als je wilt weten wat er onder “Tester Mindset” wordt verstaan dan kun je die open klikken en de uitleg zien.

 

Pluralsight tip van de maand:ย Communications: How to Talk, Write, Present, and Get Ahead!
Wel eerst even inloggen. “Learn how to communicate effectively in your workplace to be more effective in your job and to further your career, applicable to anyone who has to communicate and wants to improve their communication skills”


Onlangs gedeeld door newspark ๐Ÿ‘Œ

100 projectdagen newspark

Succesvol zijn in de eerste100 projectdagen
Hoe ben je succesvol en besteed je efficiรซnt je eerste 100 projectdagen? Deze vraag stond centraal bij de herfst-teammeeting van newspark. Uitgebreid stonden we met elkaar stil bij dit onderwerp. Het bleek heel interessant elkaars bevindingen en tips te horen!

Geslaagde newspark familiedag

Mede dankzij het heerlijke zonnetje was de newspark familiedag zeer geslaagd! We hebben allemaal genoten van de rondleiding in Dierenpark Amersfoort en kids genieten nog steeds van hun dierenknuffels!

 


Inschrijven voor deze nieuwsbrief

Deze kennis nieuwsbrief vaker ontvangen? Schrijf je dan in via bovenstaande knop. Bekijk hier vorige edities.