Eventstorming, object georieënteerd programmeren en academische stukken op Test Automation Day

NewsparkOnlangs was ik op het twéédaagse evenement dat, vreemd genoeg, de Test Automation Day heet. In het 9-jarige bestaan is het genoeg gegroeid om er een extra dag aan vast te knopen. Blijkbaar zijn ze aan de naam updaten, nog niet toegekomen.

Graag vertel ik wat ik meekreeg op deze, voor mij eerste, Test Automation Day. Van de sessies over eventstorming, object georiënteerd programmeren, hoe IBM Jenkins gebruikt, een discussie over contract testing en een PhD onderzoek naar testautomatisering. Samen met mijn collega’s Jurgen en André, die er ook een blog met take-aways over schreef, probeerde ik zoveel mogelijk uit deze conferentie te halen.

Goede roadtrip

Leuk was, dat het gelijk viel met een van mijn eerste dagen om mijn nieuwe BMW i3 uit te proberen. Dat betekende een heerlijke roadtrip, van Rotterdam naar de Jaarbeurs in Utrecht, waar ik een laadpaal vond op loopafstand van de ingang. Het bevreemde me wel dat je in de parkeergarage van de Jaarbeurs 20 euro voor een dag betaalt, terwijl je op 5 minuten lopen gratis staat? Anyway, ik klaag niet.

Breed aanbod workshops

Mijn eerste dag bestond uit twee workshops. Het waren allen meer praktische workshops en het kostte me behoorlijk moeite een keuze te maken uit het brede aanbod. Uiteindelijk schreef ik in voor de conferentie op basis van de lange lijst interessante sessies. Persoonlijk vond ik het teleurstellend dat er zoveel parallel plaatsvond. Zowel in de ochtend als middag vijf workshops tegelijk, hierdoor mis je altijd 80%.

Eventstorming en example mapping

Mijn eerste workshop ging onder andere over eventstorming en example mapping. Onder leiding van twee heren van Xebia deden we een eventstorming oefening en kregen tegelijkertijd uitleg hierover. Eventstorming is een vorm van brainstorming waarbij je een proces in kaart probeert te brengen met een groep mensen. Wij legden het bestellen van bioscoopkaartjes vast op een stuk bruin papier aan de muur. Zodra die flow erop staat, kun je van iedere stap een aantal voorbeelden gaan bedenken in de example mapping fase. Uiteindelijk eindig je met het opschrijven van die voorbeelden in gherkin scenario’s die uiteraard goed te automatiseren zijn met BDD software.

Goed kijken naar page objecten

Mijn tweede workshop gaf Bas Dijkstra. Op zijn blog OnTestAutomation.com kom ik al snel terecht met een vraag over SerenityBDD of Rest assured, dus ik was hiernaar dan ook zeer benieuwd. We kregen een installatiehandleiding, zodat van tevoren alles zou werken. Uiteraard keek ik pas in de lunchpauze, voor het praatje, hiernaar waardoor ik de eerste 10 minuten nog de juiste versie van Java aan het installeren was.

De opzet was, aan de hand van de “4 pilaren van object georiënteerd programmeren”, je testautomatiseringsframework eens goed onder de loep te nemen. Als je deze 4 pilaren niet direct paraat hebt, neem ik je dat niet kwalijk. De meeste aanwezigen riepen ook niet direct “polymorphism, encapsulation, enheritance en abstraction.” We liepen wat interessante voorbeelden door, van iedere pilaar, in met name selenium en Rest assured projecten. Bas zijn praatje kon nog wat polijsten gebruiken. We waren al ruim over de helft van de tijd en hadden pas de eerste pilaar besproken. Ik leerde hiervan dat je ook goed naar je verschillende page objecten moet kijken voor een logische en heldere structuuropbouw in je project.

Contract testing

De tweede dag is meer samen te vatten. Het verhaal van de dame van IBM werd me pas heel laat tijdens haar praatje duidelijk. Het kwam erop neer dat zij, en haar team, een netwerk van Jenkins servers opzette om nieuwe versies van OpenJDK, die ze daar ontwikkelen, te testen. De discussie over contract testing kende eigenlijk niet genoeg experts om goed over de stellingen, die hierover aan de muur hingen, te discussiëren. Daarna vulden de presentatoren het helaas ook niet echt aan wegens tijdgebrek.

Testautomatisering discussies

De hele middag kon ik nog naar een Roemeense PhD student luisteren die tijdens zijn literatuuronderzoek allerlei stellingen over testautomatisering tegenkwam. Deze stellingen bespraken we in groepjes, waarna we de uitkomsten met zijn allen deelden. Deze discussie workshops waren wel boeiend, maar ik vond dat we toch te weinig van de presentatoren leerden door alleen de deelnemers aan het woord te laten. Deze student pluisde nota bene jarenlang de academische literatuur uit en vroeg nu aan ons wat we van zijn stellingen vonden.

Ook vond ik na mijn recente ervaring met liberating structures en de heel goed uitgedachte eventstorming workshop dat dit format nog wel wat beter uitgewerkt had kunnen zijn.

Keynotes

Op deze tweede dag spraken ook nog een aantal keynote sprekers, de ongeveer 250 testautomatiseerders, plenair toe. Paul Gerrard betoogde over de menselijke waarde binnen testautomation die eventueel bij te staan is door AI.

De senior developer van Cypress.IO legde uit waarom deze tool sneller en beter is dan selenium. (hint: het draait daadwerkelijk in de browser)

Een van de grondleggers van testautomatisering, Dorothy Graham, sloot de dag af door haar professionele levensloop voor ons samen te vatten.

 

Boeiend, maar slechte catering

Een kritische noot plaats ik bij de catering. Op een van de duurste evenementen waar ik ooit was, at ik het slechtst! Een karige lunch van kleine belegde broodjes en in de loop van de dag stond er af en toe iets als een appeltje of plakje cake. Net genoeg om niet te verhongeren, maar luxe is anders.

 

Dit was mijn eerste bezoek aan de Test Automation Day. Ik vond het, ondanks het pittige prijskaartje, de moeite waard. Op zo’n conferentie zit je bij ongeveer de helft van de sessies een beetje voor niets. Ofwel doordat het format niet goed is of doordat je toevallig niets nieuws of interessants voorbij hoort komen. De andere helft is zeker wel boeiend. Juist door de dingen die je in je dagelijkse werk gebruikt of de zaken die je oppikt en wat langer in je hoofd blijven hangen.